Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 10 Αυγούστου 2008

Περί Δημοψηφίσματος και Συνθήκης της Λισαβώνας


Τώρα που πέρασε ο καιρός να πώ και εγώ δύο λόγια για το δημοψήφισμα, ως κυρωτικό μηχανισμό λαικης βάσης των κρατων Μελών για Διεθνείς Συνθήκες με αφορμή και την αποπομπή Σημίτη. Δεν θέλω να σχολιασω την απομάκρυνση του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα καθως θεωρώ τον λόγο που προβληθηκε ως προσχηματικό.. Θα δούμε έαν θα υπάρξουν και άλλες εξελίξεις..

Είναι αλήθεια ότι οι ετερόκλητοι λόγοι που οδήγησαν σε μία αβίαστη διεύρυνση της ΕΕ τα τελευταία χρόνια διεύρυναν το πολιτισμικό, οικονομικό και πολιτικό χάσμα που διείπε ήδη την δεκαπενταμελή Ενωση. Αυτο που πρέπει να καταλάβει ο κύριος, Κάρλα Μπρούνι Σαρκοζί και η Μέρκελ είναι ότι πριν συγκλίνεις στοιχειωδώς σε ότι έχεις δημιουργήσει μέχρι στιγμης δεν μπορείς να διευρύνεις μία Ενώση με αμιγώς οικονομικά κριτήρια ή εστω λόγω της επικλήσης της ιστορικής επανένωσης της Ευρώπης μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου. Πρόβλημα όπως το δημοκρατικό έλλειμα της Ενώσης, κατεξοχήν προβεβλημένο σε πολιτικούς και νομικούς κύκλους τα τελευταία χρόνια ,παραμένουν άλυτα ενώ απόπειρες κονοτικών Οδηγιών όπως ο περιβόητος Πολωνός Υδραυλικός Bolkenstein καθέ άλλο παρά παγιώνουν μία ευρωπαική συνείδηση στους πολίτες ενώ παράλληλα καλλιεργούν ενά κλιμά αμφισβητήσης για την αληθινή λαικη κυριαρχία των πολιτών στην ΕΕ και εντείνουν το αίσθημα της υποαντιπροσώπευσης των πολιτών αλλά και των Κρατών..

Κυρίε Σαρκοζί το εάν ο Ιρλανδός πολίτης, που στο τέλος της ημέρας κοπίασε πολύ τα τελευταία δεκάπεντε χρόνια για να πραγματοποιήσει το μικρο οικονομικό θαυμα ανάπτυξης και ευημερίας που συντελέστηκε στην χώρα αυτη, πραγματοποιήσει και δεύτερο δημοψήφισμα είναι δική του υπόθεση και οχί ετεροεπιβαλλόμενη και γραφειοκρατική επιλογή επικύρωσης..

Δεν ξέρω εάν το δημοψήφισμα είναι πιο αριστερή ή οπισθοδρομική θέση στο στίβο και την αξιολογική σκάλα της πολιτικής, σιγουρά όμως τα σχέδια των γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες τρεχούν τα τελευταία χρόνια δύο φορές πιό γρήγορα από την συγκληση και κυριώς την συνειδειτοποίση της Ευρωπαικής Ενωσης ως sui generis θεσμόυ πολιτικού και μορφώματος νομικού στα μάτια και το μυαλό των Ευρωπαικής Κοινωνίας των Πολιτών ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: