Το ενδιαφέρον του Φόρεϊν Όφις προκάλεσε πρίν 30 χρόνια η εντυπωσιακή πορεία του Ανδρεά Παπανδρέου στις εκλογές του 1977 και η εκπληκτική άνοδος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο εξασφάλισε 93 έδρες από 15 που είχε πάρει το 1974. Σε μυστικο σημείωμα μάλιστα σημείωμα ο βρετανός πρέσβης της εποχής από τη μία τον παρομοίαζε με τον Καντάφι στο προφίλ του παρά με τον αρχηγό ενός ευρωπαικού σοσαλιστικού κόμματος.
Από την άλλη ο βρετανός πρέσβης σερ Μπρουκς Ρίτσαρντς διέκρινε δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Η μία είναι του οικονομολόγου καθηγητή, με αμερικανική μόρφωση, ο οποίος στις συνομιλίες του με ξένους εμφανίζεται να είναι το αποκορύφωμα της λογικής, παρουσιάζοντας τα επιχειρήματά του με ευκρίνεια και ηρεμία. Η άλλη πλευρά του είναι του πολύ παραδοσιακού Ελληνα πολιτικού, πολιτικός διάδοχος του πατέρα του, που τον απασχολούν πολύ λίγο τα θέματα και περισσότερο οι προσωπικότητες και η προβολή του. Αναμφισβήτητη ήταν πάντως η αναγνώριση της λαμπρής προσωπικότητας του όπως επίσης και η ανησυχία του Μεγάλου Αδελφού για τον πατριωτισμό με τον οποίον διαχειριζόταν εθνίκες κρίσεις όπως εκέινη με το Σισμικ το 1976 και τον κοινωνικό αντίκτυπο που είχε η αντιαμερικανική ρητορια του.
Ανέξαρτητα από τα πολιτικά κίνητρα δύσκολα θα μπορέσει η Ελλάδα ξανά να στρέψει τα βλέμματα πάνω της λόγω της μοναδικότητας ενός ηγέτη.Το έχει ανάγκη τόσο αυτή τη περίοδο.Από την εποχή πάντως των πολιτικών δεινοσαύρων περάσαμε στην εποχή των πρωθυπουργών διαχείρισης, άχρωμης ως επί των πλείστον χώρις αυτή τη σπίθα της πολιτικόποίησης.Είναι η ανιαρή εξέλιξη αυτή και βαρετό το νέο μοντέλο του διπολισμού.Ενα κουρασμένο πολιτικό σύστημα , που αναπαράγει εθνικούς προμηθευτές και κρύβεται πίσω από υπερεθνικούς νομοθέτες δεν μπορεί να εμπνεύσει πλέον κανέναν.Δεν είναι μόνο άλλες οι εποχές αλλά ηγέτες δεν υπάρχουν.Και ξέρει όπως πάντα ο ελληνικός λαός να αναγνωρίσει το Μεγαλείο και την Αυθεντικότητα ενός ηγέτη.Οι αντιστάσεις πάντως είναι καλύτερα οργανωμένες παρά ποτέ.
1 σχόλιο:
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ. ΟΙ ΕΠΙΘΥΜΙΕς ΣΑΣ ΕΥΧΕΣ ΜΑΣ
Δημοσίευση σχολίου