Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

Προς τα μεσαία στρώματα χωρίς αριστερή στροφή.?Δεν χρειάζεται απάντηση στο ερώτημα λέμε εμείς γιατί απλά δεν υπάρχει

Προς τα πού πάνε για την Νίκη...

Επανερχόμαστε σήμερα στο καίριο ζητημά του πολιτικού προσανατολισμού του ΠΑΣΟΚ με αφορμή το άρθρο Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ στην Ελευθεροτυπία. Φραφεί ο δημοσιογραφός επί λέξη

" Τέλος στα σενάρια περί λεγόμενης αριστερής στροφής και εγκατάλειψης των μεσαίων στρωμάτων, που προκαλούν σύγχυση στο εσωτερικό του κόμματος και ατελέσφορες συζητήσεις για την ιδεολογική φυσιογνωμία του, επιχείρησε χθες να βάλει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Στη συνεδρίασή του ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ εκφράζει μια ευρύτατη κοινωνική συμμαχία ανάμεσα στα μεσαία και δυναμικά στρώματα από τη μια μεριά, και τους πιο αδύναμους και αποκλεισμένους από την ελληνική κοινωνία, από την άλλη. Οπως μετέφερε τις θέσεις Παπανδρέου ο εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Παπακωνσταντίνου, το ΠΑΣΟΚ είναι ένας φορέας ευθύνης και αλλαγής δίπλα στο λαό με προτάσεις που στηρίζουν αποτελεσματικά του αδύναμους της ελληνικής κοινωνίας.
Στο ΠΑΣΟΚ, σε αυτό το πλαίσιο της επανάκτησης προνομιακών σχέσεων με τα μεσαία στρώματα εντάσσουν και την έκκληση του Γ. Παπανδρέου προς τους φορτηγατζήδες και τους ιδιοκτήτες βυτιοφόρων να αναστείλουν την απεργία τους και να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Εκκληση, που, όπως έγραψε η «Ε», είχε στραμμένη την προσοχή της στους λεγόμενους νοικοκυραίους και επαγγελματίες, που αποτελούν τη μεγάλη δεξαμενή της εκλογικής βάσης του κόμματος και που δεν θέλουν αναταράξεις στην εύρυθμη κοινωνική λειτουργία. Παράλληλα, δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν υιοθετεί άκριτα κάθε απεργιακή κινητοποίηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συζητήσεις περί της ιδεολογικής φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ φούντωσαν στο παρασκήνιο το τελευταίο διάστημα μετά τη γνωστή θέση του ΠΑΣΟΚ, που εξέφρασαν ο Γ. Παπανδρέου και η Λούκα Κατσέλη υπέρ της ανάκτησης του δημόσιου ελέγχου του ΟΤΕ, αλλά και υπέρ της διατήρησης του δημόσιου ελέγχου σε όλες τις επιχειρήσεις και οργανισμούς εθνικής στρατηγικής σημασίας.

Θέσεις που σε μερίδα του κόμματος -κυρίως του πρώην εκσυγχρονιστικού χώρου- προκάλεσαν αντιδράσεις όχι τόσο δημοσίως όσο στο παρασκήνιο, χαρακτηρίστηκαν προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να ανακόψει το ρεύμα φυγής προς τον ΣΥΝ και θεωρήθηκαν από άλλους εγκατάλειψη της ραχοκοκαλιάς του κόμματος, που είναι η μεσαία τάξη και τα μεσαία στρώματα.

Σχόλιο της sociopolitici: Στην πολιτική δεν γίνεται να τους ευχαριστήσεις όλους και δεν γίνεται να ισσοροπείς πάντα ανάμεσα σε 2 θέσεις. Η ανάκτηση της πλειοψηφίας από το δημόσιο δεν είναι αναγκαστικά ούτε αριστερή ούτε αριστερίστικη θέση. Είναι μια πραγματικότητα για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ένα κόμμα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και επ ωφελεία των καταναλωτών. Σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις το 60% διαφωνεί με την παραχώρηση του management του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom. Που ανήκουν αυτοί? Ποιός μπορεί να τους κατατάξει πολιτικά με σιγουρία? Κανένας θα πω εγώ. Είναι απλά Ελλήνες κύριε Αλογοσκούφη, κύριε Χατζηδάκη και κύριε Βερελή που αντιλαμβάνονται το δημόσιο συμφέρον μέσα από την έστω και οριακή διατήρηση του δημοσίου ελέγχου του ΟΤΕ. Ετσί απλά. Διαμορφώνεται η πολιτική τους πεποίθηση ανάλογα με τις εξελίξεις δεν είναι αναγκαστικά προενταγμένη. Ο Πρετεντέρης , ο Παναγιώτου ο Καψής(ο Μανώλης) εάν τους ρώτησεις προς τα που πρέπει να στραφέι το ΠΑΣΟΚ θα σου πούν από καιρό προς το Κέντρο. Εντάξει θα τους πω. Ο εκσυγχρονισμός του Σημίτη αφήσε ισχύρες επιδράσεις σε όλους αυτούς τους δημοσιογράφους που αναδείχθηκαν και ισχυροποιήθηκαν επί των ημερών του αναφορικά με το πολιτικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ. Μόνο που η κοινωνία το αποδοκίμασε. Και Μόνο που η απάντηση είναι πιο σύνθετη αγαπητοι κύριοι. Ο Παπανδρέου δεν παλλινδρομεί κάποιες φορές σε δύο θέσεις γιατί δεν ξέρει. Παλλινδρομεί γιατι το πρόβλημα είναι σύνθετο. Εάν η μεσάια τάξη αποτελεί την μεγαλύτερη πολιτικά δεξαμενή γιατί υπάρχει φερ ειπειν το καταγεγραμμένο 17% του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις? Υπάρχει εξήγηση και δεν είναι πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αρκετά κεντρώο κόμμα. Εάν δεν επικρίνεις μια ιδιωτικοποίηση στην ουσία της και όχι στον τρόπο της(ανάμειξη ΜΙG,) τότε αναγκαστικά πρέπει να επιβραβεύσεις αύτον που την προωθεί. Δεν υπάρχει μέσος δρόμος και εάν υπάρχει στο μυαλό μερικών δεν έχει αντιπολιτευτικό αντίκτυπο, δεν μετράει στο μυαλό των πολιτών. Ητάν στην Ανατροπή του Πρετεντέρη πριν 15 ημέρες για τον ΟΤΕ ο Παπαθανασίου από την ΝΔ και ο Παπαντωνίου και ο Βερελής από το ΠΑΣΟΚ. Διαφωνούμε μεν αλλά στον τρόπο ήταν το resume των δύο στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ε λοιπόν εγώ λέω ότι όταν δίνεται αυτή η εντύπωση δεν υπάρχει αντιπολιτευτικό όφελος για το ΠΑΣΟΚ. Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση ο πολίτης θα σου πεί ότι τα ίδια έιναι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και θα έχει και δίκιο. Οπότε ξεχάστε τις ιδιωτικοποίησεις για να βρείτε διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όσο θα υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ πού έχουν βήμα στα κανάλια λόγω κυβερνητικού παρελθόντος και προβάλλουν την θέση τους.

Η πολύφωνία σε ενά κόμμα που φίλοδοξεί να προσεταιριστει την αριστερά και το Κέντρο είναι αναγκαία Συνθήκη αλλά δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να είναι το Πολιτικό Στίγμα Θολό....

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μεδεώνα μήπως πρέπει να στείλεις το άρθρο σου στον κύριο Τόγια για να κάνει και αυτός λίγο πολιτική για το ΠΑΣΟΚ στην βοιωτία και όχι για την πάρτυ του..