Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 16 Αυγούστου 2008

Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες ΠΑΣΟΚ...



Αλλή μία 3η Σεμπτέβρη είναι προ των πυλών στο ΠΑΣΟΚ..Για άλλους η ιστορικότερη, για άλλους η τελευταία για άλλους η πιό κρίσιμη για άλλους μία σαν όλες τις άλλες. Άλλαξε το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 25 χρόνια, άλλαξε η ελληνική κοινωνία, άλλαξαν οι ηγέτες και ο πράσινος ήλιος της Ελλάδας συνεχίζει να φωτίζει το πολιτικό τοπίο για πολλούς όχι με την ίδια λάμψη. Σαν χθές αντηχούν τα λόγια του Χρυσοχοίδη για άλλαγη συμβόλων στο ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη. Σαν χθές και οι όλες οι εσωστρεφείς ατάκες στον δρόμο για την 11 Νοέμβρη. Ο κόσμός που μάζεύε ο Ανδρέας σε όλη την Ελλάδα στους δρόμους δεν ξαναμαζεύεται ευκόλα, ο τρόπος που μιλούσε ο Ανδρέας στο Ελλήνα της δεκαετίας του 80, για την λεβεντογέννα Κρήτη και τα περήφανα γερατιά , μοιάζουν λόγια σήμερα βγαλμένα από παραμύθια... Τότε που έβγαινε στους δρόμους και χωρίς χαρτιά και χωρίς ευρωπαικές δεσμευσείς ακόμα ο Ανδρέας και όργωνε την Ελλάδα με μια παρέα φίλων από όλη την Ελλάδα τον Κακλαμάνη τον Απόστολο από την Λευκάδα, τον Χαραλαμπόπουλο από την Καλαμάτα και τον Ακη τον Τσοχατζόπουλο τον Σαλονικιό και μιλούσε στην καρδία του αγρότη, του βιοτέχνη, του χαμηλομισθωτού και του συνταξιουχού, του κυνηγημένου αριστερού από τον ΙΔΕΑ την χούντα, τον Ελλήνα του πιστοποιητικού κοινωνικού φρονημάτων, τον εξορισμένο σε νησιά που αποτελούν σήμερα τουρουστικούς παραδείσους...

Αλήθεια πόσο άλλαξέ το ΠΑΣΟΚ αλλά και πόσο άλλαξε η Ελλάδα τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια ?Μπορεί άραγε σημέρα να ξαναγίνει ένα κοινωνικό συμβόλαιο με τον Λαο όπως παλιά ? Ποιά είναι η αξιοπιστιά της πολιτικής σήμερα και κυρίως των πολιτικών? Αυτή η πολιτική ενηλικίωση του Νεολλήνα , που συνοδεύτηκε από άτακτες καταναλωτικές συνήθειες στα πρότυπα αποκλειστικά των ΗΠΑ, με ανισόνομη και άρρυθμη ανάπτυξη και με ένα απίστευτο συγκεντρωτισμο του πλούτου στα χέρια των ολίγων ,καναλαρχών, παραγόντων, κυριών που λιποθύμίσαν τυχαία στο Φανάρι και πάντα πρόθυμων γόνων πολιτικών τζακιών να αποδειχθούν ικανότεροι των πρεσβυτέρων , πάιρνει τώρα την εκδικησή της από τον δικομματισμό και δεν ξέρει γενικώς που να στραφεί. Η κοινωνική πρόκληση του πλουτισμού των λίγων απέναντι στους πολλούς θα μεγαλώσει τα επόμενα χρόνια . Ο Ελλήνας θα βρεθεί αντιμέτωπός με νέες προκλήσεις και διλήματα τα επόμενα χρόνια. Οποιός τα απαντήσει πρώτος και κυρίως πειστικά θα κερδίσει έστω και πρόσκαιρα την ψήφο του.. Ο Μη προνομιούχος Νεοέλληνας είναι πάντα εκέι, με άλλα ή παρόμοια προβλήματα. Δεν οδηγεί πλέον μόνο Lada ή FIAT, φοράει πλέον περισσότερα Lacoste αλλά αυτό δεν σημαίνει οτί δεν ζορίζεται οικονομικά ή δεν αγωνιά πλέον το ίδιο...Μέχρι τότε ολά θα είναι ένα παιχνίδι με τον χρόνο και με τις ορέξεις των κάποιων στημενών δημοσκοπολόγων ..

Δεν ξέρω που θα δείτε σήμερα την πανσέληνο φίλοι και δεν ξέρω με ποιόν και δεν ξέρω τι θα τραγουδάτε αλλά εγω σαν αφιερώνω ένα τραγουδάκι που από μικρο παιδί με συγκινούσε χωρίς να ξέρω τότε τι σημαίνει.. Τότε που το Πανελλήνιο Σοσαλιαστικό Κίνημα δανείστηκε, πήρε μαζί του ή οικιοποιήθηκε αν θέλετε τις φωνές ενός Νίκου Ξυλούρη και ενός Μάνου Λοιζου και ενέπνευσε με στίχους του Μάνου Ελευθερίου και κάποιών άλλων ετσί ωστέ να βγάλει στους δρόμους την μισή Ελλάδα του περιθωρίου και της απομόνωσης..



Μόνο να γράφεις τ' όνομά σου
και 'κείνο το 'μαθες μισό
να συλλαβίζεις τα όνειρά σου
στο Άργος και στον Ιλισό

Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες
τρεις του Σεπτέμβρη να
περνάς και τσικουδιά στους καφενέδες
τα παλικάρια να κερνάς


Του κόσμου το στενό γεφύρι
θα το περάσουμε μαζί
θα 'ναι η καρδιά σου παραθύρι
τα λόγια σου παλιό κρασί

Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες
τρεις του Σεπτέμβρη να περνάς
και τσικουδιά στους καφενέδες
τα παλικάρια να κερνάς...


Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου Μουσική: Ηλίας Ανδριόπουλος
Πρώτη εκτέλεση: Άλκηστις Πρωτοψάλτη & Αντώνης Καλογιάννης ( Ντουέτο )
Δείτε το βιντεοκλίπ εδώ

Κυριακή 10 Αυγούστου 2008

Περί Δημοψηφίσματος και Συνθήκης της Λισαβώνας


Τώρα που πέρασε ο καιρός να πώ και εγώ δύο λόγια για το δημοψήφισμα, ως κυρωτικό μηχανισμό λαικης βάσης των κρατων Μελών για Διεθνείς Συνθήκες με αφορμή και την αποπομπή Σημίτη. Δεν θέλω να σχολιασω την απομάκρυνση του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα καθως θεωρώ τον λόγο που προβληθηκε ως προσχηματικό.. Θα δούμε έαν θα υπάρξουν και άλλες εξελίξεις..

Είναι αλήθεια ότι οι ετερόκλητοι λόγοι που οδήγησαν σε μία αβίαστη διεύρυνση της ΕΕ τα τελευταία χρόνια διεύρυναν το πολιτισμικό, οικονομικό και πολιτικό χάσμα που διείπε ήδη την δεκαπενταμελή Ενωση. Αυτο που πρέπει να καταλάβει ο κύριος, Κάρλα Μπρούνι Σαρκοζί και η Μέρκελ είναι ότι πριν συγκλίνεις στοιχειωδώς σε ότι έχεις δημιουργήσει μέχρι στιγμης δεν μπορείς να διευρύνεις μία Ενώση με αμιγώς οικονομικά κριτήρια ή εστω λόγω της επικλήσης της ιστορικής επανένωσης της Ευρώπης μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου. Πρόβλημα όπως το δημοκρατικό έλλειμα της Ενώσης, κατεξοχήν προβεβλημένο σε πολιτικούς και νομικούς κύκλους τα τελευταία χρόνια ,παραμένουν άλυτα ενώ απόπειρες κονοτικών Οδηγιών όπως ο περιβόητος Πολωνός Υδραυλικός Bolkenstein καθέ άλλο παρά παγιώνουν μία ευρωπαική συνείδηση στους πολίτες ενώ παράλληλα καλλιεργούν ενά κλιμά αμφισβητήσης για την αληθινή λαικη κυριαρχία των πολιτών στην ΕΕ και εντείνουν το αίσθημα της υποαντιπροσώπευσης των πολιτών αλλά και των Κρατών..

Κυρίε Σαρκοζί το εάν ο Ιρλανδός πολίτης, που στο τέλος της ημέρας κοπίασε πολύ τα τελευταία δεκάπεντε χρόνια για να πραγματοποιήσει το μικρο οικονομικό θαυμα ανάπτυξης και ευημερίας που συντελέστηκε στην χώρα αυτη, πραγματοποιήσει και δεύτερο δημοψήφισμα είναι δική του υπόθεση και οχί ετεροεπιβαλλόμενη και γραφειοκρατική επιλογή επικύρωσης..

Δεν ξέρω εάν το δημοψήφισμα είναι πιο αριστερή ή οπισθοδρομική θέση στο στίβο και την αξιολογική σκάλα της πολιτικής, σιγουρά όμως τα σχέδια των γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες τρεχούν τα τελευταία χρόνια δύο φορές πιό γρήγορα από την συγκληση και κυριώς την συνειδειτοποίση της Ευρωπαικής Ενωσης ως sui generis θεσμόυ πολιτικού και μορφώματος νομικού στα μάτια και το μυαλό των Ευρωπαικής Κοινωνίας των Πολιτών ...

Σάββατο 9 Αυγούστου 2008

Η κρίση του δικομματισμού και το αναπόφευκτο των κυβερνήσεων συνεργασίας



Η Πολιτικη ζωή στην Ελλάδα είναι σε μια κρίσιμη καμπή. Τα αυτονόητα και παροχημένα κάστρα του δικομματισμού στην Ελλάδα κατέρρευσαν. Οι πολιτικοί δεινόσαυροι της δεκαετίας του 60,70, και 80 και οι επικές προσωπικές τους κόντρες ανήκουν για τα καλά στο παρελθόν. Η ανασφάλεια του χαμηλοσυνταξιουχού, του αγρότη και του μικρομεσαίου δεν περνάει πλέον ή αποκλειστικά από την εξασφάλιση μιας θέσης στο δημόσιο και την περιβόητη επιχορήγηση της ΕΟΚ...

Εχεί βρει ένα κάκο κάτι σαν το τέρας τουν Λοχνες τον δικομματισμό άλλα δεν ξέρουν ακόμα να το εξηγήσουν οι Παπανδρέου και Καραμανλής. Κάτι αλλάζει πλέον στην διαμόρφωση της όποιας πολιτικής πεποίθησης του Νεόλληνα και στα κριτήρια σχηματισμού της ψήφου του. Ο Νεοάλληνας ενηλικιώθηκε κύριε Παπανδρέου και κύριε Καραμανλή. Δεν είναι γουρούνι στο Σακί πλέον, δεν είναι το φτωχαδάκι της δεκαετίας του 80, είναι ό νεόπτωχος της ΕΕ πλέον.


Εάν θέλετε να κρατηθείτε στην γραμμή της εξουσίας πρέπει να αλλάξετε ριζικά. Καποιοί πολλόι χεριρότεροι από εσάς και με όχι αγαστές προθέσεις σας περιμένουν στην γώνια σαν από καιρό. Ολά είναι ευθραστά πλεόν,σαν ρημαδιό και οι αυτοκλήτοι σωτήρες του πολιτικού μας συστήματος ξεπερνούν σε αριθμό τους μνηστήρες της Πηνελόπης. Χρειάζονται Νέες Ιδέες , Νέα Πρόσωπα και κυρίως αλλάγη Νοοτροπίας. Ο Ελλήνας ψηφοφόρος άλλαξε και θα συνεχίσει να αλλάζει ριζικά..Εσείς είστε έτοιμοι να αλλάξετε ? Η απλά να σώσουμε ότι και κυρίως όπως σώζεται? Δεν εμείνε πολύ χρόνος πλέον και οι λύσεις κάθε άλλο παρά παροδικές πρέπει να είναι συμφωνα με την ταπεινή άποψη ενος ασημαντου blogger...