Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

ICP Forum Newsletter 6

icp-forum
www.icp-forum.gr
www.publicdiplomacy.gr









Νίκος Κωνσταντάρας: Στην Ελλάδα Είμαστε στην Πρώτη Γραμμή


Ο Νίκος Κωνσταντάρας, διευθυντής της “Kathimerini English Edition“ και της Athens Plus, και διευθυντής σύνταξης της Καθημερινής, παραχώρησε συνέντευξη στα μέλη της Ένωσης Ακολούθων Τύπου Χριστίνα Φιορέντζη και Αθηνά Ρώσσογλου.


Η οργάνωση της Kathimerini English edition και το βραβείο που κέρδισε πρόσφατα η Athens Plus (Europe’s Best Designed Newspaper 2008), η ανταπόκριση που βρίσκει μια ελληνική δημοσιογραφική άποψη για διεθνή θέματα στο εξωτερικό, η δημοσιογραφική παιδεία και πρακτική στην Ελλάδα, η κάλυψη από τα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ των γεγονότων του Δεκεμβρίου 2008, και η ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, αποτέλεσαν τους βασικούς άξονες της συνέντευξης.


Δημήτρης Τζιόβας: H Eλλάδα Παράγει Εσωστρεφείς Μυθοπλασίες


Με την ευκαιρία της έκδοσης του τόμου “Greek Diaspora and Migration since 1700, Society, Politics and Culture” (Ashgate, 2009), ο επιμελητής του και καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Birmingham Δημήτρης Τζιόβας παραχώρησε συνέντευξη στα μέλη της Ένωσης Ακολούθων Τύπου Αθηνά Ρώσσογλου και Μελίνα Σκουρολιάκου.


H μελέτη της ελληνικής διασποράς, η μετανάστευση από και προς την Ελλάδα, οι Νεοελληνικές Σπουδές στο εξωτερικό και το ζήτημα της ένταξης τους σε διεπιστημονικά πεδία έρευνας, η ανάγκη για παραγωγή καλογραμμένων βιβλίων για την Ελλάδα στην αγγλική γλώσσα, τα δίκτυα επικοινωνίας των νεοελληνιστών, η «ελληνικότητα» και η εικόνα της στο εξωτερικό, η εσωστρέφεια της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, και η έλλειψη στρατηγικής της ελληνικής πολιτείας σε θέματα πολιτιστικής διπλωματίας, αποτέλεσαν τους βασικούς άξονες της συνέντευξης.

Karin Serenander: Το Μυστικό μας είναι η Κοινή Πλατφόρμα Διεθνούς Επικοινωνίας


Η Karin Serenander, Σύμβουλος για την Προώθηση της Σουηδίας, στην Πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα, συζητά με τα μέλη της Ένωσης Ακολούθων Τύπου Νίκο Νενεδάκη και Αθηνά Ρώσσογλου για την εικόνα της Σουηδίας και της Ελλάδας, τους ανεπτυγμένους θεσμούς δημόσιας διπλωματίας της Σουηδίας, το επίπεδο της εσωτερικής τους επικοινωνίας και συνεργασίας, και την ειδική πλατφόρμα διεθνούς επικοινωνίας της Σουηδίας (Brand Sweden, The road to an updated image of Sweden abroad)

Hellenic Observatory - LSE


The 4th Hellenic Observatory PhD Symposium will take place on 25-26 June 2009 at the London School of Economics, UK. The Hellenic Observatory PhD Symposium is a biennial meeting of young scholars working on issues related to Greece and Cyprus that serves as a forum for the discussion and reflection upon the changes that have taken place in contemporary Greece and its neighbourhood.


Τεκμηρίωση για την Αρχαία Ιστορία της Μακεδονίας


Μια νέα ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα υπερασπίζεται πειστικά την ελληνικότητα της Αρχαίας Μακεδονίας και παρουσιάζει πολλά σχετικά άρθρα και τεκμήρια http://macedonia-evidence.org

Invest in Greece

Invest in Greece has launched its new website (www.investingreece.gov.gr), a comprehensive source of information about investing in Greece.








Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Πρόκληση της Οικονομικής Κρίσης

H Ένωση Ακολούθων Τύπου και η τριμηνιαία Επιθεώρηση “Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική“ oργανώνουν ανοικτή συζήτηση με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Πρόκληση της Οικονομικής Κρίσης», στo πλαίσιo του “Forum Διεθνούς Επικοινωνιακής Πολιτικής”.

Η εκδήλωση έχει προγραμματισθεί για την Παρασκευή 29.5.2009 (13.00-15.00) και θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης (δίπλα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο).

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν εισηγήσεις ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και πρώην Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας στο Υπουργείο Εξωτερικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καθηγητής Κώστας Βεργόπουλος, και ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης.


Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική: Eυρωεκλογές 2009

Η τριμηνιαία επιθεώρηση “Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική” κυκλοφορεί σε λίγες μέρες με αφιέρωμα για τις ευρωεκλογές και πολλά άρθρα για την πορεία της ευρωπαίκής ενοποίησης (τεύχος 13-14).

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το αφιέρωμα της επιθεώρησης “Eυρωεκλογές 2009: Ψηφίζουμε για περισσότερη Ευρώπη“ [σελ. 70-92, γράφουν οι: Κ. Χατζηδάκης, Γ. Παπαστάμκος, Κ. Μποτόπουλος, Α. Ποδηματά, Μ. Παπαγιαννάκης και Δ. Παπαδημούλης]

Πληροφορίες για συνδρομές: ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ


Brand Sweden, Το “Σουηδικό Μοντέλο” δουλεύει και στη Δημόσια Διπλωματία

Η οργάνωση είναι απλή και χρηστική: υπάρχει ένα εθνικό συμβούλιο (Council for the Promotion of Sweden) που συντονίζει τις δράσεις των αρμοδίων υπηρεσιών. Στη βάση του συστήματος λειτουργεί ένα forum, στο οποίο συμμετέχει όλο το προσωπικό των φορέων διεθνούς επικοινωνίας της χώρας ανταλλάσοντας πληροφορίες και ιδέες. Το σύνολο της δράσης αποτυπώνεται διαδικτυακά σε ένα website, που περιλαμβάνει το σύνολο του προς προώθηση υλικού: www.sweden.se


Η Ανάγκη Ενίσχυσης των Μονάδων και Στελεχών Δημόσιας Διπλωματίας (ΗΠΑ)

Σε πρόσφατη εισήγησή του (Enabling Public Diplomacy Field Officers to Do Their Jobs, The Public Diplomacy Council, 2008) ο William Rugh, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Υεμένη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναφέρεται στο ζήτημα της αποτελεσματικότερης οργάνωσης των μονάδων δημόσιας διπλωματίας στις διπλωματικές αποστολές της χώρας του υπογραμμίζοντας τη σημασία των δεξιοτήτων και της υπηρεσιακής κατάστασης των αρμοδίων στελεχών (Public Diplomacy Officers).

Η εισήγηση αναφέρεται εκτενώς στις κύριες διαφορές του επαγγελματικού πεδίου των Public Diplomacy Officers από αυτό των υπολοίπων διπλωματικών υπαλλήλων και καταλήγει σε προτάσεις για (α) τη σύσταση νέας διοικητικά αυτοτελούς υπηρεσίας δημόσιας διπλωματίας εντός του Στειτ Ντιπάρτμεντ με αυξημένες αρμοδιότητες, (β) την ενίσχυση της εκπαίδευσης των Public Diplomacy Officers σε θέματα αμερικανικού πολιτισμού, κοινωνίας και πολιτικής, αλλά και ξένων γλωσσών και νέων τεχνολογιών επικοινωνίας, και (γ) την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και της σχετικής αυτονομίας δράσης των μονάδων δημόσιας διπλωματίας στις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ.


ΕΝΑΤυπον, Διάλογος για τη Διεθνή Επικοινωνία της Ελλάδας

Το δεύτερο τεύχος του “ΕΝΑΤυπον“, της έντυπης τριμηνιαίας έκδοσης της Ένωσης Ακολούθων Τύπου (ΕΝΑΤ) θα είναι διαθέσιμο online στις αρχές Ιουνίου και θα είναι αφιερωμένο στην σχέση Ιστορίας και Διεθνούς Επικοινωνίας. Διαβάστε θέσεις και απόψεις επί ζητημάτων Διεθνούς Επικοινωνίας της Ελλάδας στη σελίδα: Ελλάδα & Δημόσια Διπλωματία


H Άποψη Σας: Ελλάδα - Συγκριτικά Πλεονεκτήματα

Η οικονομική κρίση δημιουργεί κινδύνους και ευκαιρίες για όλες τις χώρες. Ποιό είναι το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας;

α.Η γεωπολιτική της θέση; β.Το υψηλό επίπεδο ανθρώπινης ανάπτυξης; γ.O αρχαίος και ο σύγχρονος πολιτισμός της; δ.Η ελκυστικότητα της ως τουριστικός προορισμός; ε.Η επιχειρηματικότητα; στ.Το εργατικό και επιστημονικό δυναμικό της; ζ.Το φυσικό περιβάλλον και ο τρόπος ζωής;
Ψηφίστε / View Stats

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

mias kai einai poli tis modas teleutaia analavano kai ego tin politiki mou euthini...

etsi kai alios den kostizei kai tipota, tsaba einai...


Alessandro.

Medeon είπε...

Ειναι απο τις περιπτωσεις οντως που οι λεξεις εχουν χασει το νοημα τους!!Το debate δεν το ειδα ,δεν εχω αραγε γνωμη αλλα δεν πρεπει να εχασα και πολλα!