Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Ευρωπαϊκές Διαβουλεύσεις Πολιτών 2009

Λάβαμε και δημοσιεύουμε το ακόλουθο e-mail για μία πραγματικά αξιόλογη πρωτοβουλία




Οι "Ευρωπαϊκές Διαβουλεύσεις Πολιτών 2009" (ECC09), είναι μια πρωτοβουλία που σε μεγάλο βαθμό θα στηριχθεί στην ηλεκτρονική διαβούλευση.

Πρόκειται για ένα Πανευρωπαϊκό πρόγραμμα στα πλαίσια του οποίου πολίτες από κάθε μία από τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για το μέλλον της Ευρώπης στην Εθνική Διαβούλευση Πολιτών στην χώρα τους, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ελλάδας. Οι συμμετέχοντες σε αυτόν τον μοναδικό και χωρίς πολιτικές δεσμεύσεις διάλογο θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, να διαμορφώσουν κοινά οράματα για το μέλλον της Ευρώπης και να καταλήξουν σε προτάσεις προς αυτούς που παίρνουν τις πολιτικές αποφάσεις.

Την ευθύνη για την διεξαγωγή του Προγράμματος στην Ελλάδα έχει το Ινστιτούτο Στατιστικής Τεκμηρίωσης Ανάλυσης και Έρευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αντίστοιχη διαδικασία θα γίνει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την παρουσία πρωθυπουργών, επιτρόπων και άλλων ηγετών. Η διαδικασία στην Αθήνα θα γίνει ταυτόχρονα με άλλες επτά χώρες της Ένωσης με πανευρωπαϊκή προβολή. Η κατ' αρχήν ημερομηνία διεξαγωγής είναι το διήμερο 14-15 Μαρτίου.

Η ECC09)- θα δώσει σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην συζήτηση για το πώς μπορεί η ΕΕ να διαμορφώσει το οικονομικό και κοινωνικό μας μέλλον σε έναν παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, λαμβάνοντας μέρος σε μία συζήτηση σε απ' ευθείας σύνδεση στους εθνικούς δικτυακούς τόπους που ξεκίνησαν την λειτουργία τους στις 3 Δεκεμβρίου ταυτόχρονα σε κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. Αυτό αποτελεί το πρώτο στάδιο μιας διαδικασίας που θα κορυφωθεί με μια σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων πολιτών τον Μάϊο του 2009.

Για τον σκοπό αυτό, όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να επισκεφθούν την εθνική μας ιστοσελίδα.

Επιπροσθέτως, μπορούν να αποστείλουν μια σύντομη πρόταση για συζήτηση (π.χ. γενικές παρατηρήσεις σχετικά με το ερώτημα: Τι πρέπει να κάνει η ΕΕ για να διαμορφώσει το οικονομικό και κοινωνικό μας μέλλον σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον) ή/και να συνεισφέρουν με κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις για το οικονομικό και κοινωνικό μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή περαιτέρω πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον εκτελεστικό υπεύθυνο του προγράμματος κ. Βαλάντη Μαλέσιο τηλ. 210-8210509, diavoulefsi09@gmail.com)







Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

Αυτά τα άτακτα τα "παλιόπαιδα"


Πρίν από λίγο στην Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Στέλιος Νικηφοράκης εξαπέλυσε βόμβες στην Βουλή δηλώνοντας ότι "η θεοποίηση των νέων πρόκειται για μία πολιτική παπαρδέλα" και συνέχισε λέγοντας "ότι η πιο κρίσιμη μάζα του Γκέμπελς ήταν οι δεκαπεντάχρονοι και δεκαεξάχρονοι". Ο έντιμος νέος του κυρίου Νικηφοράκη και του Αδωνι Γεωργιάδη θα είναι πάντα μάλλον ο νέος του καναπέ.

Εντάξει κυρίε Νικηφοράκη να μην ακούσουμε ούτε τους μαθητές, ούτε τους νέους ούτε τους φοιτητές. Οτάν σε δέκα χρόνια και αυτή η γενιά θα είναι χαμένη, θα αμφισβητεί το κράτος και την συνολική λειτουργία, θα αναξιοπιστεί παντελώς σε κάθε πολιτικη διαδικασία και θα παίρνει πιό συχνά την κατάσταση στα χέρια του, θα δικαιωθείτε ασφαλώς. Να δείτε τι ωραία θα τους κρατήσετε στους δρόμους όταν τους ταυτίζετε με τις πρακτικές του Γκέμπελς. Πάνω που πηγαίναμε να ξεχάσουμε δυναμιτίζουμε πάλι. Ή μήπως αυτό θέλετε; Αλήθεια ήθελα να ξέρω δεν υπάρχει κανείς να τους μαζέψει;

Η μπανανόφλουδα του "μεγάλου συνασπισμού"

Eάν τα επικοινωνιακά κόλπα της ΝΔ για αναστροφή του κλίματος δεν πίανουν είναι δυνατόν να αναστραφεί το κλίμα με χτυπήματα εκ των έσω; Εάν όχι να αναστραφεί ναι στο να κάνει ζημιά. Είναι επικίνδυνο να ταυτιστεί το ΠΑΣΟΚ αύτην την εποχή με την ΝΔ. Δεν οφελεί σε τίποτα το ΠΑΣΟΚ αυτήν την χρονική στιγμη η παραπάνω κουβέντα. Οι αυτόνομες προτάσεις για από κοινού πολιτική αντιπετώπιση της οικονομικής κρίσης δεν προσφέρουν τίποτα πάρα μόνο μια προσωπική προβολή. Ας προσέξουν λίγο εκεί στο ΠΑΣΟΚ τις αυτόκλητες φωνες για πολιτική σωτηρία της χώρας.
Και εμείς θέλουμε άλλο μοντέλο ανάπτυξης και εμείς θέλουμε να μειώθει η διαφορά στα spreads του εξωτερικού δανεισμού λ.χ με την Γερμανία, αλλά δεν προσφεύγουμε σε άκαιρα πολιτικά ερωτήματα. Επίσης κάλο θα ήταν να αποσαφηνιστεί ποίος ασκεί την αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ σε θέματα οικονομίας. Δεν είναι η ώρα τώρα αγαπητοί για μπανανόφλουδες...

ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ «ΑΛΕΞΗ»


Λάβαμε και δημοσιεύουμε και το ακόλουθο μήνυμα


Οι έλληνες δημοκρατικοί πολίτες οφείλουν ευλαβικά «να τιμήσουν τον Αλέξη» το νεαρότερο αγωνιστή της δημοκρατίας που «έπεσε» από τις σφαίρες του παρακράτους.

Η δημοκρατία και τα ΜΜΕ: Η δημοκρατία είναι το καλύτερο έως σήμερα Πολίτευμα και οι δημοσιογράφοι οφείλουν να είναι οι «υπηρέτες» της δημοκρατίας. Η συμβολική κατάληψη των γραφείων της ΝΕΤ την ώρα του δελτίου ειδήσεων (στις 16 Δεκεμβρίου 2008 στις 15.00 μμ), που διέκοψε την κανονική ροή του προγράμματος με πανό που έγραφαν "Σταματήστε να βλέπετε τηλεόραση και βγείτε στους δρόμους"...είναι ενθαρρυντικό μήνυμα ότι οι πολίτες αντιστέκονται!!

Η δολοφονία του Αλέξη: Η δολοφονία του Αλέξανδρου – Ανδρέα Γρηγορόπουλου άναψε την σπίθα στην κοινωνική πυριτιδαποθήκη που ήταν ήδη έτοιμη να εκραγεί. Ο άδικος χαμός του Αλέξανδρου πυροδοτεί και την εξέγερση της νεολαίας σε όλη την Ευρώπη που βρίσκεται κάτω από φεουδαρχικές κυβερνήσεις.

Οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις: Ήδη ο φεουδάρχης πρόεδρος της Γαλλίας με νωπές τις μνήμες των ταραχών που συντάραξαν τη Γαλλία το 2005, με πρωταγωνιστές μαύρους μετανάστες, αντιλήφθηκε αμέσως το «βαθύτερο μήνυμα» των επαναστατημένων της «Βαστίλης» και τον εαυτό του ως ένα νέο Λουδοβίκο και δήλωσε: «Οι Γάλλοι λατρεύουν να με βλέπουν στην άμαξα με την Κάρλα, όμως είναι οι Γάλλοι που αποκεφάλισαν τον βασιλιά τους Λουδοβίκο»

Η συμπάθειά προς τον ελληνικό λαό και τη νεολαία: Ο σοσιαλιστής κ. Ζακ Λανγκ, πρώην υπουργός Πολιτισμού και Παιδείας επί Φρανσουά Μιτεράν, εξέφρασε χθες τη συμπάθειά του προς τον ελληνικό λαό και τη νεολαία, κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές παρόμοιες αναταραχές στη Γαλλία. «Ως εξωτερικός παρατηρητής, ξέρω ότι θα πρέπει να μιλήσω πολύ προσεκτικά, αφού με κανέναν τρόπο δεν υποστηρίζω τις βιαιότητες. Θέλω όμως να εκφράσω την αγάπη μου και τη συμπάθειά μου προς τον ελληνικό λαό και την ελληνική νεολαία, που είναι γεμάτη ενέργεια, ταλέντο και θέληση....Αυτό που ο ελληνικός λαός εκφράζει σήμερα μπορεί να το νιώσουν και άλλοι λαοί και ιδιαίτερα στη Γαλλία, όπου κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλες δυσκολίες τον ερχόμενο Ιανουάριο».

Η ανάληψη ευθυνών: Η ανάληψη ευθυνών για το τέλμα του κοινωνικού και πολιτικού μας βίου δεν πρέπει να είναι μόνο φραστική αλλά να συνοδεύεται και από τις παραιτήσεις όλων των υπευθύνων.

Οι δημοκρατικοί πολίτες πιστεύουν ότι όσοι προβαίνουν σε κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος θα έχουν την τύχη των Απριλιανών και οι ηγεσίες των “υπηρεσιών ασφαλείας” που δολοφονούν ανήλικους και χτυπάνε-βασανίζουν αδιάκριτα τους πολίτες θα δικαστούν με τον “νόμο περί βασανιστηρίων” όπως τα “πρότυπά τους οι Χουντικοί Απριλιανοί”.

Οι δημοκρατικοί πολίτες καλούνται να υπερασπίσουν την Δημοκρατία από κάθε εκτροπή της εμφανή ή “αφανή”.

Αγέρωχα νιάτα περήφανα γηρατειά κρατάτε ψηλά τη σημαία της δημοκρατικής παράταξης. Η νίκη είναι δική σας!!!

Εκλογές Εδώ και Τώρα με Υπηρεσιακή διακομματική Κυβέρνηση.

Δρ Κουτσούκος Αναστάσιος

Υποψήφιος Βουλευτής Πασοκ Β΄ Αθήνας

www.koutsoukos-anastasios.gr

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Επικοινωνιακοί χειρισμοί μίας κρίσης και η ανάδειξη διαχωριστικών γραμμών...


Οτάν έπεφτε η σφαίρα και πρίν τεθεί σε εκκίνηση αυτό που αποκαλείται επικοινωνιακός χειρισμός μίας κρίσης οι άνθρωποι, μετανάστες, κουκουλοφόροι, μαθήτες και απλοι πολίτες βγήκαν στους δρόμους. Η κυβέρνηση ένιωσε την ανάγκη την απερισκεψίας ενός κρατικού οργάνου της,ενός αστυνομικού,που απογύμωνε με τραγικό τρόπο την ανυπαρξία κρατικών δομών και ελέγχου των δυνάμεων καταστολής, να την υπερκαλύψει με ένα επικοινωνιακό τέχνασμα. Υπό το πρόσχημα της απώλειας και άλλης ανθρώπινης ζωής προσπάθησε να μετατοπίσει το επίκεντρο της κρίσης από τον άδικο χαμό ενός παιδιού στην κοινωνία αφήνωντας στο έλεος των λίγων ταραξιών την ασφάλεια της χώρας. Ο στόχος απλός :μέσα από την μαζικότητα των καταστροφών να στραφεί το ενδιαφέρον της κοινωνίας στην εθνική και προσωπική ασφάλεια, την χρήση της δημοκρατίας που κάνουμε στο σήμερα,(ενδεικτική εδώ η παραποίηση του ρητού του Ισοκράτη για την δημοκρατία με μπροστάρη το εξώφυλλο του Ελεύθερου Τύπου)αφυπνίζοντας παράλληλα ενδεχομένως συντηρητικές ξεχασμένες δομές και διαχωριστικές γραμμές από την μεταπολίτευση. Σε ένα ιδεατό σενάριο να πάρει ο κόσμος την κατάσταση στα χέρια του .Το σύνθημα το έδωσε το περίφημο "αμυνόμενη αστυνομία" του Παυλόπουλου που στην κυριολεξία έγινε αστυνόμία θεατής στην πράξη. Ως ένα βαθμό η απόπειρα εθνικού διχασμού και αποπροσανατολισμού έπιασε. Ενδεικτικά ήταν τα ζευγάρια των γκρουπ που προέκυψαν στο facebook , αυτό το fast εργαλείο απότυπωσης της στιγμης, όπου ξαφνικά ήταν σαν να χωρίστηκαν οι Ελλήνες στα δύο. Να στραφώ εναντίον της αστυνομίας και της κρατικής αυθαιρεσίας , να τιμήσω την μνήμη του αδικοχαμένου Αλέξη ή μήπως καλύτερα να στραφώ εναντίον των επεισοδίων, των αναρχικών να προστατέψω την καιγόμενη Αθήνα ήταν το ψευτοδίλλημα που ανέκυψε. Και ήταν ψευτοδίλλημα γιατί απλά το ένα δεν απέκλειε το άλλο. Το να τιμήσεις τον νεκρό μαθητή δεν ερχόταν σε αντίθεση με την καταδίκη των επεισόδια.Απλά είπαμε το θέμα ήταν επικοινωνιακό..

Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ όπως κάθε σύχρονη κεντρώα σοσιαλιστική παράταξη που θέλει να ισορροπεί ανάμεσα σε δύο βάρκες, του κέντρου και της αριστεράς., το δίλλημα ήταν διαφορετικό.Πρίν προλάβουμε να μιλήσουμε για το αδικοχαμένο παιδι και την αστυνομία η Ελλάδα καιγόταν και σκέφτηκαν στο ΠΑΣΟΚ ότι πρώτον προέχει η καταδίκη των επεισοδίων για να μην απογοητευτούν οι νοικοκυραίοι, οι έμποροι και όλο αυτό που αποτελεί το κοινωνικό στρώμα της μεσαίας τάξης και δεύτερον η φυγή μπροστά με το αίτημα για άμεσες εκλογές. Το ζήτημα όμως ήταν ότι το κυρίαρχο θέμα που αναδείχθηκε από το θάνατο του Αλέξη η αφύπνιση δηλαδή και η διαμαρτυρία της νέας γενίας, η κοινωνική έκρηξη για μία σειρά από ζητήματα όπως η διαφθορά, η ασυδοσία,η ανεργία, η ανυπαρξία του κράτους και ο πλουτισμός των λίγων εις βάρος των πολλών, δεν έτυχαν άμεσα αναφοράς. Το επισημάναμε εδώ από την αρχή. Εστώ και αργά με την ομιλία του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σστο Εθνικό Συμβουλίο απεκατέστησε την πραγματικότητα. Αυτές οι αναφορές στον λόγο του επιθυμούμε να βρίσκουνε χώρο και επισήμανση έγκαιρα σε μία σύχρονη σοσιολδημοκρατική παράταξη που ακούει την κοινωνία και δεν κρύβεται στα δύσκολα. Αυτή η νέα γενια δεν είναι επαναστάτες χωρίς αιτία. Στην κοινωνία της πληροφορίας που ζούμε, όπου η σαφέστατη άνοδος του μορφωτικού επίπεδου δεν συμβαδίζει με την άνοδο του συνολικού βοιωτικού επίπεδου , τα παίδια αυτά έχουν ένα πρωτόγνωρό σκηνικό να διαμορφώνεται μπροστά τους. Και δεν μένουν ατάραχα και δεν παρασύρονται εύκολα ούτε παραμυθίαζονται από την ξύλινη γλώσσα μίας επικοινιακής φούσκας τύπου Τσίπρα για να εκφράσει την ανησυχία τους
Τα διεθνή ΜΜΕ όλη την προηγούμενη εβδομάδα ανέδειξαν την κοινωνική διάσταση της κρίσης ιδίως για τη νέα γενιά και παράλληλα την ανυπαρξία ενός κράτους λόγω της ανικανότητας της αστυνομίας.

Αυτά είναι τα δύο ζητήματα που ανέκυψαν μετά τον θάνατο του Αλέξη γαι την κυβέρνηση και στα δύο απέτυχε πολιτικά. Είναι φορές που είναι τόσο δυνατά τα σημάδια και τα μηνύματα μίας κοινωνικής κρίσης που οι επικοινωνιακοί χειρισμοί φεύγουν από το παράθυρο...

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Το παληκάρι που ένωσε όλη την νεολαία και συμβόλισε παροδικά την κοινωνική ανισότητα...


"Κάθε επανάσταση προυποθέτει κοινή θυματοποίηση" γράφαμε πρόσφατα στο προηγούμενο ποστ..


--Τις πέτρες σήμερα το πρωί στα αστυνομικά τμήματα στην Κέρκυρα ,στο Βόλο και στις άλλες πόλεις της Ελλάδας δεν τις πέταξαν οι γνωστοί άγνωστοι αλλά μαθήτες σχολίων από όλη την Ελλάδα, το μέλλον αυτής της χώρας.Ποιά κοινη κραυγή αγωνίας ένωσε τις φωνες αυτών των παιδιών?
-- Επένδύει άραγε πολιτικά κανείς , όπως παλιότερα με τις θεωρίες του κοινωνικού αυτοματισμού, στην όξυνση των επεισοδίων και στην διάλυση της περιουσίας των πολιτών. Δεν απενοχοποιείται ηθικά ο προκλητικός τσαμπουκάς ενός ράμπο αστυνομικού από την συνολική αδράνεια της αστυνομικής τάξης. Απλά εκτίθεται διπλά κάνοντας το χειρότερο δυνατόν και στις δύο περιπτώσεις.
---Επρέπε να πεθάνει ένα παλικάρι 15 χρόνων για να εκραγεί η κοινωνική απελπισία των Ελλήνων για τις πολιτικές ανέχειας τα τελευταία 10 χρόνια και να αποκτήσει ένα άτυπο σύμβολο και ένα σημείο εκκίνησης η αντίδραση της νεολαίας μίας ταλαιπωρημένης χώρας?
--Μην κρυφτούμε και αυτήν την φορά ,σαν χτυπημένη από καιρο κοινωνία υποκρισίας, κάτω από την δικαιολογία ότι τα κάνουν όλα οι κουκουλοφόροι. Συσσωρεύτηκε το αίσθημα της αδικίας χρόνια τώρα.Δεν αυξήθηκε σε μία νύχτα ο αριθμός των αναρχικών από 100 σε εκατοντάδες πανελλαδικά.
--Πώς συγχρονίστηκαν τόσοι άνθρωποι ταυτόχρονα πανελλαδικά ,εάν δεν βιώνουν στα αλήθεια κοινές αγωνίες και προβλήματα?
--Οτάν οι ηλικιωμένοι μάζευαν τα λαχανικά από τα σκουπίδια των λαικών της Αθήνας τους πρηγούμενους μήνες, δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν οι νέοι που κάνουν πλίατσικο στα καταστήματα ένδυσης
--Ποτέ άλλωστε στην σύντομη ζωή μου δεν είδα να έχει ο θάνατος ενός ανθρώπου στην Ελλάδα τόσους συμβολισμους και να αποτελέσει την αφορμή για να εκφραστεί μαζικά μία φωνή διαμαρτυρίας για μια κοινωνία που ασφυκτυά από τις αδικίες και τις κοινωνικές ανισότητες...

Δείτε τα αδιέξοδα πλέον κατάματα,δεν αντέχει άλλους στρουθοκαμηλισμούς αυτή η χώρα εσείς που ήσασταν, είστε και κυρίως θέλετε να γίνετε ένας από τους τριακόσιους...

Κάποιοι , αρκετά χρόνια τώρα δημιούργησαν το κοινωνικό υπόστρωμά για την έκρηξη. Αλίμονο σε αυτούς που θα κληθούν να την μετριάσουν και να την διαχειριστούν .....