Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα, 13 Απριλίου 2009

O διμέτωπος αγών και οι ρίζες του

Από τα χρόνια της νεολαίας ,στα πανεπιστήμια θα έχετε ακούσει για τις ανίαρες συμμαχίες μεταξύ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και Πανσπουδαστικής. Από τα χρόνια του Φλωράκη και του Μητσοτάκη και την κυβέρνηση συνασπισμού το 89 που οδήγησε στην μοναδική σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου κατά του ΠΑΣΟΚ θα μάθανε οι νέοι και θα επιβεβαιώσανε οι παλιοί αυτό τον μονομέτωπο αγώνα και το άγχος κάποιες φορές του ΚΚΕ απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Η ανάλυση αυτής της σχέσης προσφέρεται διαχρονικά για χρήσιμες κοινωνικοπολιτικές παρατηρήσεις και μαθήματα πολιτικής ιστορίας. Φταίει η στάση που κράτησε Ο Γέρος της Δημοκρατίας Γεώργιος Παπανδρέου σε υποθέσεις (π.χ συμφωνία της Βάρκιζας,) η κοινή πολιτική δεξάμενη ψήφων των δύο κομμάτων, τα συνθήματα του Ανδρέα το 81, ή μήπως ο απίστευτός καθεστωτισμός ενός πολιτικού φορέα που ταυτίζεται σε δομή και αποπνέουσα νοοτρωπία με ολοκληρωτικά καθεστώτα και νεοσυντηρητικές πρακτικές. Μηπώς είναι ένας καθρέφτης αυτή η τακτική του ΚΚΕ για ένα πρόσωπο καλά κρυμμένο ? Mήπως τελικά πλην ελαχίστων εξαιρέσεων αποτύχαμε να ορίσουμε ρεαλιστικά ποτέ τι είναι αριστερό και τι δεξιό σε αυτήν την χώρα?Η μήπως ο Συνασπίσμός δεν δέχτηκέ αντίστοιχα πυρά ταυτόχρονα απο ΝΔ και ΚΚΕ ειδικά από τον Δεκέβρη και μετά. Από το αληθές "αριστερός ψάλτης της Δεξιάς "θα επίθυμούσα να περάσουμε κάποτε σε ένα πολιτικό πολιτισμό που τα βιώματα και τα λάθη του παρελθόντος και από τις δύο πλευρές να δώσουν την θέση τους σε μία ρεαλιστική προσέγγιση πολιτική.

Ας δούμε της επιστολή σήμερα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ"Απαντώ στην επιστολή σας της 23ης Μαρτίου 2009, με κάποια σχετική καθυστέρηση λόγω και της απουσίας μου στο εξωτερικό. Γνωρίζω, και από την προσωπική πολιτική μου διαδρομή, την πορεία των σχέσεων ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ από την ίδρυση του Κινήματός μας μέχρι σήμερα.Σχέσεις πολυκύμαντες με κοινούς αγώνες και πολλές φορές συγκρουσιακές, που δεν εμπόδισαν όμως τον αμοιβαίο σεβασμό στο επίπεδο των πολιτικών ηγεσιών στην οργανωμένη βάση των κομμάτων μας. Πίστευα και πιστεύω πάντα στην ανάγκη καθαρών και ειλικρινών σχέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ακόμα και όταν διαπιστώνονται σοβαρές και πολλές φορές αγεφύρωτες διαφορές πολιτικής και στρατηγικής προσέγγισης. Πεποίθησή μου είναι ότι κανείς δεν μονοπωλεί την ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων, ούτε κατέχει την απόλυτη αλήθεια γι’ αυτά. Και αυτό ισχύει όχι μόνον για τους επιστήμονες και τους πολιτικούς, αλλά και για τα πολιτικά κόμματα.Η αξιολόγηση της ιστορίας είναι πάντα χρήσιμη όμως ούτε μας απαλλάσσει από τις σημερινές και μελλοντικές μας ευθύνες, ούτε και μας φυλακίζει στο παρελθόν.

Και σήμερα βιώνουμε μια ιδιαίτερα δύσκολη για τους εργαζόμενους της πατρίδας μας οικονομική και κοινωνική συγκυρία. Μια συγκυρία την οποία έχει δημιουργήσει η συντηρητική διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και οι αντιλαϊκές και αδιέξοδες πολιτικές της. Ο λαός και οι πολίτες απαιτούν από τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης προγραμματικό λόγο και ρεαλιστικές προτάσεις για να βγούμε από την πολύπλευρη κρίση. Χρέος μας ως ΠΑΣΟΚ είναι να αναδεικνύουμε, καθημερινά, τις πραγματικές ευθύνες της Κυβέρνησης και να αγωνιζόμαστε για αλλαγή πορείας της χώρας μας - το συντομότερο. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το συμμερίζεστε ως χρέος απέναντι στους πολίτες. Απέναντι και στα μέλη και τους οπαδούς του ΚΚΕ, που βιώνουν, επίσης, στην καθημερινή τους ζωή τις συνέπειες της Νεοδημοκρατικής νεοσυντηρητικής διακυβέρνησης.

Ο διμέτωπος τον οποίο έχετε επιλέξει, κριτική δηλαδή στο ΠΑΣΟΚ ταυτίζοντάς το με την κριτική στην σημερινή κυβέρνηση, βοηθά τα μέγιστα να αποσιωπούνται οι πραγματικές πολιτικές αλλά και οι ευθύνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ο ελληνικός λαός, γνωρίζει, γιατί το βιώνει καθημερινά, ποιος κυβερνά και ποιος ευθύνεται για τα σημερινά αδιέξοδα. Θυμάται και συγκρίνει.Αν σας έστελνα δε επιστολές, κάθε φορά που οι δηλώσεις στελεχών σας ξεπερνούν τα όρια, θα είχαμε μια πολλή πυκνή αλληλογραφία.Γιώργος Α. Παπανδρέου"

Δεν υπάρχουν σχόλια: