Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Μία πρώτη γεύση της νέας κυβέρνησης




Μία σύνοψη από το μπλόγκ no-news και τα ΝΕΑ

Οι υπουργοί έβαλαν ψηλά τον πήχυ, εξαγγέλλοντας δέσμες μέτρων σε όλους τους τομείς
Καταιγίδα αλλαγών σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής, της οικονομίας, αλλά και του κρατικού μηχανισμού εξήγγειλε η κυβέρνηση κατά την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεών της, που ολοκληρώθηκε χθες τα μεσάνυχτα με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Δασικοί χάρτες και πράσινες αναπλάσεις
ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ του νόμου για τα
δάση του 2003, ο οποίος είχε «παραθυράκια» μέσω των οποίων προωθούνταν η εξαίρεση δασικών εκτάσεων, και την επαναφορά του παλιότερου νόμου του ΄79 εξήγγειλε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη.

Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τα καμένα της Αττικής με το οποίο θα προστατεύονται οι καμένες εκτάσεις από επίδοξους καταπατητές. Το Κτηματολόγιο θα αναλάβει αμέσως τη σύνταξη των δασικών χαρτών με χρονικό ορίζοντα τα επόμενα 3 χρόνια.

Βασικοί στόχοι είναι η συνέχιση του προγράμματος της Ενοποίησης (Εθνικός Κήπος- Βασ. ΌλγαςΟλυμπιείο) και το «άνοιγμα» της Αθήνας προς τη θάλασσα.

Στους στόχους συμπεριλαμβάνονται και η αναδιάρθρωση του ρυθμιστικού πλαισίου αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ. Οι πετρελαϊκές μονάδες στα νησιά θα κλείσουν και οι Κυκλάδες θα διασυνδεθούν με την ηπειρωτική χώρα, ενώ από το νεοσύστατο υπουργείο θα παρουσιαστεί σύντομα η νέα χάραξη του τμήματος Τσακώνας- Πύργου επειδή, όπως ειπώθηκε χθες, «δεν μπορεί να θυσιαστεί ένας από τους ομορφότερους οικοτόπους εξαιτίας του αυτοκινητόδρομου που περνάει από μέσα του».

ΥΓΕΙΑ


Λίστα φαρμάκων και μηχανοργάνωση
ΔΕΚΑ ΣΤΟΧΟΥΣ έθεσε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μεταξύ των οποίων η επιστροφή της λίστας φαρμάκου σύμφωνα με ευρωπαϊκά πρότυπα αλλά και η επανίδρυση ενός φιλικότερου Εθνικού Συστήματος Υγείας που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη και στην υποδοχή των ασθενών στα νοσοκομεία.

Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας σε κάθε δήμο είναι ακόμη ένα στοίχημα που θέτει η υπουργός Υγείας. Όπως μάλιστα τόνισε, οι πολίτες με την ηλεκτρονική κάρτα θα έχουν πρόσβαση στον οικογενειακό τους γιατρό και παιδίατρο τον οποίο θα επιλέγουν ελεύθερα.

Πάντως, όπως φάνηκε από τις προγραμματικές δηλώσεις, άμεση προτεραιότητα για την υπουργό Υγείας είναι οι προσλήψεις- από το 2010 εντάσσονται στον προϋπολογισμό 3.000 προσλήψεις νέου προσωπικού, πέραν των συνταξιοδοτήσεων-, η αναβάθμιση και η πανελλαδική ανάπτυξη των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ.

Επιπλέον, αυξάνεται η χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας κατά 1% του ΑΕΠ σε ορίζοντα τετραετίας. Όπως όμως διευκρίνισε, για να επιτευχθεί η οικονομική εξυγίανση του ΕΣΥ πρέπει παράλληλα να καταπολεμηθεί η διαφθορά και η σπατάλη μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και του διπλογραφικού συστήματος.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Ολοήμερα και διετής προσχολική αγωγή
ΔΩΔΕΚΑ προτεραιότητες για την Παιδεία εξήγγειλε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Με άξονα το σύνθημα «πρώτα ο μαθητής», οι βασικότερες εξαγγελίες περιλαμβάνουν την καθιέρωση καθολικού ολοήμερου σχολείου με τους μαθητές να αφήνουν την τσάντα στο σχολείο τους, τη θέσπιση κρατικής πιστοποίησης γνώσης μιας ξένης γλώσσας και πληροφορικής στη Γ΄ Γυμνασίου, και την επέκταση της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης στα 2 έτη, για όλα τα παιδιά άνω των 3 ετών, μόλις προετοιμαστούν οι υποδομές.

Επίσης η υπουργός Παιδείας εξήγγειλε:

●Νέα σχολικά βιβλία (συμβατικά και ηλεκτρονικά) και νέα αναλυτικά προγράμματα.

●Αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας σε Δημόσια Αρχή και ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του διαλόγου για το νέο λύκειο και το εξεταστικό στα τέλη Νοεμβρίου.

●Οι απόφοιτοι λυκείου θα λαμβάνουν Εθνικό Απολυτήριο έπειτα από εξετάσεις σε επιλεγμένο αριθμό μαθημάτων.

●Η εισαγωγή στα ΑΕΙ θα γίνεται με βάση το Εθνικό Απολυτήριο και σε συνεργασία με τα ΑΕΙ (θα αποφασίζουν για πρόσθετες εξετάσεις σε μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, ύλη, αριθμό φοιτητών, κ.ά.).

●Αναμόρφωση Επαγγελματικού Λυκείου, Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης.

●Νέο λιτό νόμο- πλαίσιο για τα ΑΕΙ, με αυτοτέλεια κατόπιν αξιολόγησης, και νέο εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό για τη λειτουργία τμημάτων.

●Επανεξέταση των αδειών για τα κολέγια, τα οποία μάλιστα χαρακτήρισε μονάδες «δευτεροβάθμιας μεταλυκειακής εκπαίδευσης», ενώ τα ίδια υποστηρίζουν ότι ανήκουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και αυστηρές διαδικασίες πιστοποίησής τους.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Αιρετοί περιφερειάρχες και εκλογικός νόμος
ΤΗ «ΝΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ» για το Κράτος και την Αυτοδιοίκηση παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, με αιχμή του δόρατος τις συνενώσεις δήμων και την καθιέρωση συστήματος αιρετών περιφερειαρχών που- όπως διευκρινίστηκε για πρώτη φορά- θα υλοποιηθούν πριν από τις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2010.

Έμφαση έδωσε ο κ. Ραγκούσης και στην αξιοκρατία στις προσλήψεις, μέσα από την αναβάθμιση του ρόλου του ΑΣΕΠ στο οποίο θα επανέλθουν όλες οι προσλήψεις. Καινοτομία αποτελεί η ανάληψη από την Αρχή και της αρμοδιότητας επιλογής των γενικών διευθυντών του Δημοσίου με ενιαία διαδικασία για όλες τις υπηρεσίες.

Μεταξύ των κυβερνητικών δεσμεύσεων, ο υπουργός ανέφερε επίσης:

●Νέο εκλογικό νόμο και επιδίωξη ευρύτερης συναίνεσης για εφαρμογή το 2013 ●Κατάργηση του 42% στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ●Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις αυτοδιοικητικές εκλογές για μετανάστες δεύτερης γενιάς και κατόχους άδειας μακρόχρονης διαμονής ●Ενιαίο μισθολόγιο για δημοσίους υπαλλήλους ●Όλες οι αποφάσεις και πράξεις στο Διαδίκτυο ●Εισαγωγή έξυπνης κάρτας για τις συναλλαγές και παροχή όλων των υπηρεσιών από τα ΚΕΠ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Ψαλίδι στα διόδια και εξυγίανση του ΟΣΕ
ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ των διοδίων αλλά και την αλλαγή του νόμου για τη δημοπράτηση και εκπόνηση των μελετών, εξήγγειλε μεταξύ άλλων χθες, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας.

Σε ό,τι αφορά το Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η στρατηγική της κυβέρνησης είναι ένα ευρύ δίκτυο γραμμών που θα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των συγκοινωνιακών συστημάτων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Στον τομέα των Μεταφορών, προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση είναι τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ. Μόνο στον ΟΣΕ το έλλειμμα έφθασε στα 9 δισ.

ευρώ, από 3,2 δισ. ευρώ το 2004.

●Στις αερομεταφορές η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα μετεξελιχθεί σε ανεξάρτητη αρχή. Σύντομα, ύστερα από σχετικές μελέτες, θα υπάρξει σαφής προσδιορισμός των αναγκαίων αεροπορικών και ακτοπλοϊκών γραμμών δημόσιας υπηρεσίας- άγονων γραμμών- με αντισταθμιστική καταβολή.
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: