Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

Η επιλεκτικη χρηση των δημοσκοπησεων και η ωραια παρεα των ΜΜΕ


Επειδη καποιες φορες θεωρουμε οτι ζουμε σε μια εικονικη πραγματικοτητα για τις ειδησεις που βλεπουμε θα αναφερω ενα παραδειγμα ακομα. Ενα βασικο χαρακτηριστικο στα μαθηματα δημοσιογραφιας σε ολες τις πολιτισμενες χωρες του κοσμου ειναι το τι αποτελει ειδηση και με ποια κριτηρια επιλεγεται. Επεκτεινοντας το φαινομενο το ιδιο ισχυει και για τις δημοσκοπησεις. Εχουν μετατραπει σε εργαλεια κατασκευης εντυπωσεων στην γραμμη που θεωρειται συμφερουσα να καθεριωθει καθε φορα. Αντικατοπριζουν μια πραγματικοτητα της στιγμης διχως αλλο αλλα η αξιοποιηση της, ο τροπος προβολης της και η αντικειμενικη αναγνωση της γινεται συχνα οργανο αποπροσανατολισμου της κοινης γνωμης στα χερια της δημοσιογραφιας των τρομοκρατων της ελληνικης τηλεορασης.


Το συνεδριο του ΠΑΣΟΚ περασε στην ιστορια και σημαυδευτηκε απο δυο γεγονοτα / πρωτοβουλιες του Προεδρου του και τα δυο: απο το ανοιγμα συνεργασιας στον Συνασπισμο και την προταση του Παπανδρεου να μην αξιοποιησει στο Πολιτικο Συμβουλιο στελεχη με κυβερνητικο παρελθον. Ακουσαμε τα μυρια οσα απο στελεχη παλια και νεοκοπα κυριως αλλα οχι μονο απο την πλευρα της εσωκομματικης αντιπολιτευσης. Απο ακυρωση του κυβερνητικου εργου του ΠΑΣΟΚ μεχρι συρσιμο του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ.Απο την Δευτερα δυο δημοσκοπησεις ειδαν το φως της δημοσιοτητας της MRB και της Metron Analysis. Στις δυο δημοσκοπησεις το ποσοστο αποδοχης, συμφωνιας και καλωσορισματος των δυο προτασεων αγγιζουν το 55% υπερκομματικα και το 70% στους ψηφοφορους του ΠΑΣΟΚ.


Δεν τονιστηκε ομως πουθενα αυτο το γεγονος. Επισημανθηκε και προσπεραστηκε αδιαφορα και απο του αντικειμενικους δημοσιογραφους και απο τους εσωκομματικους επικριτες. Το ΠΑΣΟΚ ηταν ενα λαικο κινημα. Ετσι ξεκινησε ετσι φιλοδοξει να συνεχισει. Η κοινωνικη συναινεση σε μια συχρονη σοσιολδημοκρατικη παραταξη ειναι λιθιος πετρα εμπιστοσυνης απεναντι σε μια ισοπεδωση των παντων σημερα. Ο κοσμος αγκαλιασε και τις δυο κινησεις του Προεδρου του ΠΑΣΟΚ γιατι εχει αλαθητο κριτηριο στην αποτυπωση της πραγματικοτητας. Τι σημαινει προχειρα η αξιολογηση του κοσμου για τις δυο κινησεις;

Το Πρωτο Καταδεικνυει την απο καιρο διαμορφουμενη κριση του δικομματισμου και την ελλειψη εμπιστοσυνης απεναντι στο ΠΑΣΟΚ να ξανακυβερνησει μονο του. Εαν η ΝΔ περναει την φθορα του κυβερνητισμου τωρα και θα την περναει το ΠΑΣΟΚ την εχει παγιωσει. Το κακο ειναι οτι δεν αναστρεφεται ευκολα. Δηλαδη αυτο το διαζυγιο εμπιστοσυνης που πηρε το ΠΑΣΟΚ απο λαικες μαζες του Κεντρου της Αριστερας εχει προσωπο και διαρκεια. Οι Τσιπρηδες και οι Αλαβανοι φανταζουν σημερα σαν αγνοι αριστεριστες που μπορει να θυμιζουν καποτε απο το μακρινο 81 και το οχι τοσο μακρινο 96 πως ξεκινησαν μια πλειαδα στελεχων του ΠΑΣΟΚ και πως κατεληξαν , τι εικονα δινουν σημερα. Ο πολτικα αδιαφορος , ο μη φανατισμενος ψηφοφορος, μικροαστος η μεσοαστος σημερα που ειναι ο κανονας, θα σου πει μονο μια λεξη : Προκληση. Και ο νοων νοειτο..

Τι σημαινει το δευτερο; Ειναι μια επιβεβαιωση οτι η αναβαθμιση του υλικου που λεγεται ΠΑΣΟΚ εξαρταται αμεσα απο την ταχυτητα και της μαζικοτητα της ανανεωσης του.Προσεξτε το 55% σε ολη την κοινωνια συμφωνει να μην αξιοποιηθουν στο πολιτικο συμβουλιο στελεχη του ΠΑΣΟΚ που εχουν διατελεσει υπουργοι και υφυπουργοι. Ο Παπανδρεου βεβαια υποσχεθηκε να τους αξιοποιησει αλλου σε σκιωδη κυβερνηση για να κρατησει τις εσωκομματικες ισσοροπιες. Αναρωτιεμαι εαν θα συμφωνουσε η κοινη γνωμη να μην τους δωσει καμια θεση ποια θα ηταν η αντιδραση του κοσμου; Βεβαια ο ορος κορυφαιος εχει παγιωθει στα προσκλητηρια των πανελ των μεγαλων καναλιων. Αληθεια με ποια κριτηρια προσκαλουνται ολοι αυτοι ; Μα με βαση της σπουδαιοτητα της θεσης τους στο τελευταιο κυβερνητικο παρελθον του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδη αυτο που τωρα απορριπτει ο κοσμος. Πως μπορει ενα κομμα που θελει να ανανεωθει να προωθησει και επικοινωνιακα τα στελεχη του, να τους δωσει λογο να τα κανει αναγνωρισιμα; Eκει βλεπεις την δυναμη τους. Tα παντοδυναμα ΜΜΕ μπορουν να καλουν στελεχη που δεν εχουν καμια σχεση με την εσωκομματικη ιεραρχια , το προσταγμα της ανανεωσης και την λογικη της συζητησης. Ειναι μια ωραια παρεα πλεον.. η μαλλον ατμοσφαιρα που ελεγε και ο αειμνηστος Ντινος του ελληνικου κινηματογραφου

Δεν υπάρχουν σχόλια: