Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Ανοιχτό κόμμα, διαδικασία ανάδειξης και η ποιότητα των εθνικών αντιπροσώπων..


Οσοί παρακολουθούν από παλιά θα γνωρίζουν ξεκίνησα ως σχολιαστής στο viotia.blogspot.com και μετά από παρότρυνση και του εκεί διαχειριστή έκανα το δικό μου μπλογκίδιον κάποια στιγμή(αλήθεια πολύ μου λείπουν τα δύο άτομα που ξεχώρισα εκεί μέσα ο Λαλάκης και ο Τροφώνιος. Ελπίζω να είναι καλά ότι και αν κάνουν)..

Κάποια στιγμή λοιπόν εκέι μας απασχόλησε το θέμα των υποψηφιοτήτων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην Βοιωτία και ειδικά στην γενέτειρα μου την Λειβαδιά και πώς αυτές προκύπτουν, ιδίως όταν αφορά πρόσωπα όπως ο Βασίλης Τόγιας , Άκης Βαγιάκος και ο Βαγγέλης Μπασιάκος , που στήριξαν τις υποψηφιότητες τους σχεδόν αποκλειστικά σε μία κομματική δράση και την ανέλιξη τους μέσα από αυτήν ή σε ένα πολιτικό τζάκι και όχι ευρύτερα από την κοινωνία και λ.χ. από την επαγγελματική τους καταξίωση. Πρόσφατα έγινε συζήτηση στο πολιτικό, ηλεκτρονικό περιοδικό re-public.gr με αφορμή το Ανοιχτό Κόμμα. Σχετικό βιβλίο έχει γράψει και ο Βενιζέλος.

Κάποιες σκόρπίες σκέψεις από τότε...

" Απο τη μια πλευρα ,οσο περνουνε τα χρονια η πολιτικη αντιπαραθεση γινεται πιο προσωποπαγης και προσωποκεντρικη.Το βλεπετε αλλωστε φιλοι στο στοιχημα καταλληλοτητας πρωθυπουργου που κρινει σε 60% το αποτελεσμα. Οι μοναδες,ισχυροποιουνται σε αξια,κακως κατα την αποψη μου,οταν ή εκει που υποχωρουν οι ιδεολογίες. Δεν μπορει π.χ να ερχεται ευθαρσως ο Καραμανλης και να μιλαεί για Κοινωνικό Κεντρο από τη Δεξια.Είναι ιεροσυλια.Ούτε ο πανέξυπνος κατα τα αλλα Λαλιωτης και να ερχεται και λανσαρει την έννοια Νέα Αλλαγη το 2007 για ανασυσπείρωση.Μια ηταν η Αλλαγη και έγινε απο τον Ανδρεα Παπανδρεου.

Συνεπως, στο θεμα των προσωπων ΟΠΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΩ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΙ, το προβλημα ειναι κυριως οι μηχανισμοι αναδειξης.Εαν δείτε τη πορεια,την αρχικη κυριως,επαγγελματικη και κομματικη,του Τογια και Μπασιακου που συζηταμε θα καταλάβετε.Δεν αποκλειεται ενας ανεπαγγελτος ανθρωπος,τελικα να αποδειχθει πολυ καλος πολιτικος.Αυτο θα συμβει,εαν συμβει γιατι η ΠΟΛΙΤΙΚΗ εχει ως κοινωνικη λειτουργια και θεσμος ένα αυτονομο κυκλο αξιων,ενα ιδιαιτερο συστατικο επιτυχιας,το οποιο,αυτο το χαρισμα δηλαδη στη θεμιτη του πτυχη,οσοι το εχουν ξεχωριζουν απο τους αλλους.

Το μεγαλο προβλημα είναι ομως η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ.Δηλαδη βγηκες μια φορα βουλευτης με τα ψεμματα.ΕΧΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΗ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ ή ΜΠΗΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΣ ΕΣΥ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΔΙΣΕΓΓΟΝΑ ΣΟΥ?. Aυτο είναι το βασικο κοινωνιολογικο ερωτημα της πολιτικης που σκιαζει τη σκεψη του Νεοελληνα. Η αληθινη προθεση προσφορας φαινεται καποια στιγμη και το ψεμμα για ολους εχει κοντα ποδαρια.

Αρα κλείνοντας τρια στοιχεια /χαρακτηριστικα προτεινω πριν επιλεξουν με σταυρό ολοι οι Βοιωτοι.

1) Πρωτον ειναι σημαντικο,αυτος που ζηταει τη ψηφο να ειναι αξιοπρεπης,αληθινος με μια λεξη.Να εχει κανει το κουμαντο του δηλαδη οικονομικα,ειτε γιατι ηταν επιτυχημενος επαγγελματιας,αυτοδημιουργητος δηλαδη,ειτε γιατι απλα βρηκε χρηματα απο το σπιτι του ,οποτε δεν μπηκε αναγκαστικα για να ζησει απο τη πολιτικη ή να πλουτισει.α) ΝΑ εχει εργασια,να εχει δουλεψει εστω για λιγο και να εχει μια οικονομικη ανεση στοιχειωδη εστω για να πολιτευτει.

2) Μορφωση. Εαν και δεν σημαινει οτι π.χ οι καθηγητες Πανεπιστημιου ειναι οι καλυτεροι Πολιτικοι, πρεπει ωστοσο οι επιδοξοι αντιπροσωποι της λαικης κυριαρχιας να εχουν ενα μορφωτικο επιπεδο που να ξεχωριζουν απο το ολον.Η θεωρια των ΑΡΙΣΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ στην αρχαια Ελλαδα επιβαλλεται και στην συχρονη Δημοκρατια.Και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γεμισαν μετα την μεταπολιτευση ειτε με νεοπλουτους τύπους που τα οικονομησαν πουλωντας την ψυχη τους και το εθνος στο διαβολο,ειτε με παλιους συνδικαλιστες,κυριως ψευτοκομμουνιστες ,που μολις εβαλαν το χερι στο γλυκο εγιναν βασιλικοτεροι του βασιλεως..

3) Τριτον και κλεινω, προσωπικό ήθος ,πρόθεση προσφοράς.Αυτο ειναι το πιο δυσκολο.Να παμε στο Τροφωνια,στους Δελφους να παρουμε χρησμους θα μου πειτε.Οχι αλλα μετα απο 5 χρονια εκθεσης και κρισης των πολιτικων απο ολα τα κομματα.Ξερουμε ποιος μα ς κοροιδευει και ποιος οχι.Ε μετα λοιπον οταν καταλαβουμε οτι ειναι ψευτης και το ξαναψηφιζουμε,τοτε δεν μας φταιει αυτος,το κακο νεολληνικο ιδιον της αρπακτης μας φταιει.Οποτε εχουμε τελικα τους πολιτικους που μας αξιζουν.

Εαν καποιος συμφωνει με καποιο απο τα κριτηρια,ας τα υιοθετησει και πριν ριξει σταυρο να φιλτραρει τους υποψηφιους με καποιο απο τα κριτηρια ".

Aυτές ήταν τότε κάποιες προεκλογικές σκόρπιες σκέψεις με την φωνή ενός ασήμαντου απλού πολίτη. Ζούμε σε ηθικοπλαστικούς και επικοινωνιακούς καιρούς για την Πολιτική και χρειάζονται τομές βαθιές.Τα κόμματα όμως και δη το ΠΑΣΟΚ, που πρέπει να πείσει ότι διαφέρει έαν θέλει να ξανακυβερνήσει πρέπει να ανοίξει τους θήλακες του να απλώσει τα αισθητήρια του σε όλη την κοινωνία και να πείσει τους αξιολογότερους από κάθε κοινωνικό και επαγγελματικό χώρο ότι αξίζει να ασχοληθούν με την Πολιτική και όχι να επιλέγει μόνο ή αποκλειστικά μεταξύ, των συνωστιζόμενων για μία θέση στον ήλιο, κρατικοδίαιτων στελεχών. Σε μία Επανάσταση του πολιτικού μας συστήματος πρέπει τα κόμματα να επιλέγουν και να απευθύνονται πρώτα εκείνα σε αυτούς που εκρινάν ως θεωρητικά άριστους και όχι να περιμένουν απλά κατάθεση βιογραφικών κάθε 4 χρόνια από τους συνήθεις ύποπτους σε κάθε περιφέρεια..

Καλή η συμμετοχική δημοκρατία αλλά σημαντική επίσης και η ποιότητα από κάθε άποψη των συμμετεχόντων...!!!

3 σχόλια:

THEPOS είπε...

Μου άρεσε το πνεύμα του μπλογκ σου και θα το συστήσω να το δουν και άλλοι,επειδή όμως "η ισχύς εν τη ενώση" αν θελεις θα μπορούσες να επισκεφτείς το φόρουμ μας e-pasok.forumotion.com και να ενώσουμε τις φωνές μας στις κοινές αξίες που πρεσβεύουμε.
φιλικά
Από blokaki

http://naxios.blogspot.com είπε...

ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΑΦΕΡΕΙΣ. ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΔΙΑΦΕΡΕΙΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΤΟ ΔΕΙ .Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΑΖΟΣ ΠΛΕΟΝ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ (ΤΟ 81 ΗΤΑΝ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ) ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ (ΔΩΔΕΚΑ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΑΤΩΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙΣΑΣ ΣΗΜΙΤΗ ) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΑΜΑΤΑ . ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΣ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΗΡΘΕ ΑΠΟ ΠΑΡΘΕΝΟΓΕΝΕΣΗ ΤΟΤΕ ΔΙΚΑΙΩΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΥΣΠΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΔΙΕΡΩΤΑΤΑΙ

Medeon είπε...

Μπλογκακι

καλως ηρθες..Ευχαριστω για τα καλα σου λογια και εκανα εγγραφη στο σιτε που μου εδειξες. Να δω ποτε να βρω χρονο να γραψω και εκει


ναξιε καλως ηρθες και εσυ

Λες δυνατες αληθειες..Μονο που αυτο που ειπες για την διαφορετικοτητα το εχω επισημανει εδω και δυο μηνες τουλαχιστον(δες πιο κατω ποστ)

Ομως ο Παπανδρεου νομιζω οτι δικαιουται μια ευκαιρια γιατι εχει και φρεσκιες ιδεες και αληθινη προθεση προσφορας

Ουτως η αλλως ο λαος αποφασιζει..