Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

Quo Vadis Αλογοσκούφη ?


Να μαστε πάλι μετά από καιρό πίσω. Σε κάποιους μπορεί να έλλειψα στους περισσότερους όχι πάλι..Εκάνα λίγο πρώιμα τις διακοπές μου και πάλι στις επάλξεις..
Εγίναν πολλά 40 μέρες τώρα με κορυφαία πράξη την κάτι σαν απομποπή Σημιτή και την θέση σε λειτουργία του μηχανισμού εξόντωσης βλ. αλλιώς σκανδάλου Siemens κ.α..

Κατί μου λεεί ότι με αυτά μόλις αρχίσαμε οπότε για πρώτο θεματάκι επιστροφής ας πάρουμε λίγο από τον εξ Αραχώβης ορμώμενο με το περίεργο επίθετο Αλογοσκούφης..(προέρχεται από ένα περίεργο σκούφο που φορούσε ο παππόυς του όπως εξήγησε κάποτε ο ίδιος στο Μανώλη Κοττάκη).

Ο καθηγητής Οικονομικών πάλευε πριν από 4 χρόνια να μας πείσει για την αναγκαιότητα της πολυθρήνητης τότε Απογραφής/ το γνωστό τρικ αλλιώς με τις αμυντικές δαπάνες στις καταγραφές των δαπανών του προυπολογισμού, έτσι ώστε να πέσει το έλλειμα του ΑΕΠ στο περιβόητο 3%, ασφαλιστικη δικλίδα πλέον για τα Κρατη Μέλη από το δημοσιονομικό δίκαιο της Ενώσης. Με εμπνευστες και εκτελεστές τότε το δίδυμο Χριστοδουλάκη Σημίτη η Ελλάδα πλήρωσε τελικά τα κριτήρια και εντάχθηκε στην Οικονομική Ενώση . Με αυτόματο πιλότο, θα μπαίναμε ούτως ή άλλως φώναζε τότε ο θίασος της αντίπολιτευσης Καραμανλή...

Πάνω στη περιβόητη απογραφή, στηρίχθηκε όλη η αντιλαική πολιτική Καραμανλή/Αλογοσκούφη, που με ναυρχίδα της αύξηση των έμμεσων φόρων για τα ασθενή στρώματα και τον περιβόητο περιορισμό των κρατικών δαπανών, συρρίκνωσε και άλλο το ούτως ή άλλως πενιχρό εισόδημα των ασθενέστερων αλλά και μεσαίων τάξεων και στρωμάτων.

Ελά όμως πού ο Αλογοσκούφης δεν υπολόγισε σωστά την διεθνη συγκυρία που πλέον έχει τον χαρακτήρα παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης. Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία Λούκα Κατσέλη, τόνισε ότι υπέρβαση του πραγματικού δημοσιονομικού ελλείμματος εκτιμάται περίπου σε 4,5 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 1,9% του ΑΕΠ.

Με αυτό το δεδομένο, η αύξηση του πραγματικού δημοσιονομικού ελλείμματος εκτιμάται περίπου στο 3,5% του ΑΕΠ, έναντι στόχου προϋπολογισμού για 1,6% του ΑΕΠ ενώ παράλληλα προσέθεσε ότι σχεδόν το 60% του συνολικού εξωτερικού δανεισμού το απορροφά το χρέος του ελληνικού δημοσίου.

Οι Αμερικάνοι παίζουν με την ισοτιμία δολαρίου- ευρώ όπως και με το ισοζύγιο διεθνών εμπορικών συναλλαγών όπως επίσης και με την υποτίμηση του δολαρίου. Ενάς συνετός καπετάνιος οικονομικών και μάλιστα καθηγητής Πανεπιστημίου θα έπρεπε να είχε προβλέψει κάποια από αυτά και όχι να είναι η χώρα του έρμαιο εξελιξέων πάλι.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω το εξής. Εντάξει το ΠΑΣΟΚ περνάει την μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του,τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα αλλά σε όλους αυτούς που ψηφίζουν το κανένα κόμμα και τον Κανένα αρχηγό στις δημοσκοπήσεις , ας σκεφτούν λίγο πώς ήταν ο Καραμανλής, τι εικόνα έδινε ως αρχηγός στα 7 χρόνια που διατέλεσε αρχηγός αξιωματικός αντιπολίτευσης(1997/2004) και πώς τον παρουσιάζουν σήμερα. Οι αρχηγοί γεννίουνται, πλάθωνται αναγκαστικά και μέσα από την εξουσία ακόμα και εάν γεννήθηκαν σε αυτήν...Ας τους δώσουμε μία ευκαιρία. Πότε δεν ξέρεις από που πηγάζει η αλλαγή και όχι μόνο απλά σαν ξαναζεσταμένο moto.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μια πολιτεία δικαίου, απέναντι στην αυθαιρεσία που ζει σήμερα. Μια πολιτεία αξιών, απέναντι στο παζάρι εξουσιών που παρακολουθεί. Μια πολιτεία ανάπτυξης, για όλους απέναντι στην κερδοσκοπία για τους λίγους, που βέβαια απειλεί και το εισόδημα του πολίτη. Μια πολιτεία σιγουριάς και ελπίδας, απέναντι στην ανασφάλεια και στην απαισιοδοξία που τον πνίγει.



Μια πολιτεία που νοιάζεται, που εγγυάται, που προστατεύει βασικά κοινωνικά αγαθά, την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, το περιβάλλον, δηλαδή την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά, απέναντι στην απαξίωση των πάντων που έχει προέλθει από τη σημερινή διακυβέρνηση της χώρας.



Πήραμε τολμηρές πρωτοβουλίες. Τολμηρές πρωτοβουλίες για την προάσπιση της δημοκρατίας στη χώρα μας, την προάσπιση του δικαιώματος του πολίτη να έχει εγγυημένη, γνήσια, δημοκρατική και αυτόνομη εκπροσώπηση, που δεν θα χειραγωγείται, που δεν θα υποκύπτει, που δεν θα εξαγοράζεται, που δεν θα εκβιάζεται, που θα έχει μοναδικό στόχο την προάσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού λαού, των πολιτών.



Πρότεινα και προτείναμε, με αφορμή την υπόθεση της SIEMENS, συγκεκριμένα βήματα για να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. Και λέω «αφορμή», διότι το σκάνδαλο SIEMENS δεν είναι παρά η κορυφή ενός παγόβουνου, που κρύβει πρακτικές, αντιλήψεις, αλλά και λειτουργίες στο πολιτικό μας σύστημα, αναχρονιστικές, αντιδημοκρατικές, αλλά σήμερα πια και καταστροφικές για τον τόπο μας, για την πορεία του τόπου μας σε μια παγκόσμια και άκρως ανταγωνιστική οικονομία.



Η διαφθορά, η αδιαφάνεια, η αυθαιρεσία υποσκάπτει και την εμπιστοσύνη των πολιτών μας σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Προς όλους μας απευθύνεται ο Έλληνας πολίτης σήμερα, βλέποντας αυτή την κατάντια, η οποία πλήττει βαριά και τα οικονομικά συμφέροντα του πολίτη, για έναν απλό λόγο. Γιατί μια πολιτεία, που δεν του εγγυάται σοβαρό και υπεύθυνο σχεδιασμό, πώς θα τον προστατεύει; Δεν τον προστατεύει.



Δεν τον προστατεύει απέναντι στην εύκολη και αθέμιτη κερδοσκοπία ή την αυθαιρεσία κάθε παράγοντα που έχει κάποια εξουσία, είτε είναι το νοσοκομείο, είτε είναι η Εφορία, είτε είναι το σούπερ μάρκετ, είτε είναι η Πολεοδομία, είτε είναι οι μεγάλες ξένες πολυεθνικές ή τα αδιαφανή μαύρα χρήματα. Η διαφθορά και η αδιαφάνεια οικοδομούν εμπόδια, οικοδομούν δουλείες, κλείνουν δρόμους και προοπτικές, αφαιρούν τη σιγουριά, αφαιρούν και από τους Έλληνες, απ? όλους μας, από τον Ελληνικό λαό, τη δυνατότητα να ορίζουμε εμείς οι ίδιοι την τύχη μας, τη μορφή και τη δυναμική της ανάπτυξης, τη μορφή και τη συνοχή της κοινωνίας μας.



Αλλά το σκάνδαλο της SIEMENS ακολουθείται από ένα μεγαλύτερο, ένα σοβαρότερο, ένα ακόμα πιο απειλητικό σκάνδαλο, είναι το σκάνδαλο που λέγεται διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι σκάνδαλο ότι η συντεταγμένη πολιτεία, με κεντρική ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας, σιωπά, κρύβεται, υπεκφεύγει, συγκαλύπτει και δείχνει ότι αυτός ο τόπος δεν μπορεί να αυτοπροστατευτεί.



Η πολιτεία ανυπεράσπιστη, ο πολίτης κι αυτός ανυπεράσπιστος, η χώρα έκθετη σε κάθε λογής τρωκτικά, σε κάθε λογής ευκαιριακά συμφέροντα. Και η κυβέρνηση; Σε ομηρία. Μέρος του προβλήματος έχετε γίνει, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας.



Κι αυτό μας προσβάλει όλους, μας θίγει όλους. Μας προσβάλει όλους, όταν βλέπουμε τις αποκαλύψεις για τα εκατομμύρια της μίζας, την ώρα που ο λαός, ο μέσος, φτωχότερος πολίτης δεν μπορεί να τα φέρει βόλτα κάθε μήνα. Την ώρα που η ακρίβεια και τα δάνεια γονατίζουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό.



Και δικαίως οι πολίτες της χώρας μας εκφράζουν και οργή και αγανάκτηση. Και με το δίκιο μου, με το δίκιο μας, ως αντιπολίτευση, εκφράζουμε κι εμείς αγανάκτηση μπροστά στην άβουλη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μπροστά σε αυτό το θέαμα της έλλειψης βούλησης.



Δεν είναι, κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης, η χώρα μας ανίκανη. Δεν χρειάζεται, κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης, η χώρα μας να είναι έκθετη. Έκθετη είναι η κυβέρνηση που αδυνατεί να αντιμετωπίσει, με θάρρος, με πολιτική βούληση, τη διαφθορά και την αδιαφάνεια, ενώ ευνοεί την ατιμωρησία ή έστω την επιλεκτική τιμωρία.



Έκθετη είναι, όταν βλέπουμε την κυβέρνηση να χειραγωγεί αδίστακτα τη δικαιοσύνη, να καταφεύγει σε θεσμικές εκτροπές, να τελειώνει άρον - άρον την προανακριτική εξέταση, μόλις αυτή έχει ακουμπήσει κάποιον υπουργό της και, βέβαια, προσβάλει τη νοημοσύνη μας, κύριοι της κυβέρνησης, όταν νομίζετε ότι μπορείτε να παίζετε με τους θεσμούς.



Η δήθεν γενναιοδωρία σας είναι η πρόταση της Διακομματικής για τον Οκτώβριο, όταν η ελληνική κοινωνία βοά και βράζει, όταν διάφορα κέντρα, κατ? ομολογία δικών σας υπουργών, παίζουν με τη δημοκρατία μας, διασύροντας ή συγκαλύπτοντας όποιον θέλουν, όποτε θέλουν, όσο θέλουν. Όταν όλοι ξέρουμε ότι απλώς θέλετε να αποφύγετε μέχρι νεωτέρας τις δικές σας ευθύνες.



Εμείς θα καταθέσουμε και πάλι τις προτάσεις μας. Θα το κάνουμε όπου χρειαστεί. Από εμάς, άλλοθι δεν θα έχετε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Θα δούμε, αν θα έχετε τη βούληση εσείς, να πάρετε μέτρα που τελικά θα χτυπήσουν την αδιαφάνεια, τη διαφθορά και την αυθαιρεσία. Να δούμε, αν εσείς θα είστε έτοιμοι να σταματήσετε την αυθαιρεσία, που τελικά εσείς ως κυβέρνηση παράγετε εδώ και τέσσερα χρόνια.



Γιατί αυτά τα μέτρα μπορούσατε εδώ και τέσσερα χρόνια να τα πάρετε, για να σταματήσετε την αναξιοκρατία, να σταματήσετε την αυθαιρεσία και την αδιαφάνεια σε τόσους τομείς της πολιτικής μας ζωής και της διακυβέρνησης της χώρας.



Μας προσβάλει η λειτουργία και αυθαιρεσία σας. Υπονομεύει τη δημοκρατία μας, προσβάλει την υπόστασή μας ως πολίτες μιας υποτιθέμενα ευνομούμενης χώρας. Και μας πληγώνει βαθιά. Προσβάλει την αξιοπρέπειά μας. Γι' αυτό, λέμε: Όχι άλλο! Όχι πια! Τέλος σε αυτό το καταστροφικό σήριαλ. Ζητάμε εδώ και τώρα: Όλα στο φως! Διαφάνεια παντού! Διαφάνεια για όλους και για όλα!



Δεν θα επαναλάβω τις προτάσεις που πρόσφατα κατέθεσα. Επιμένω και τονίζω: εμείς και θέλουμε και μπορούμε να βγάλουμε τη χώρα από αυτό το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο ζει σήμερα . Εσείς αρνείστε. Εσείς φοβάστε. Εσείς τελικά είστε το πρόβλημα.



Ζητάμε να συγκληθεί αμέσως η Ολομέλεια της Βουλής. Ζητάμε να συσταθεί αμέσως Εξεταστική Επιτροπή. Ζητάμε να ενεργοποιηθεί αμέσως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ζητάμε να επανεξετάσει αμέσως το ελληνικό Δημόσιο όλες τις εν ενεργεία συμβάσεις της SIEMENS. Ζητάμε να αποκλειστεί η SIEMENS από προμήθειες του Δημοσίου, έως ότου ξεκαθαριστεί αυτή η υπόθεση. Ζητάμε να ενεργοποιηθεί αμέσως η Επιτροπή Ζορμπά για το μαύρο χρήμα.



Προτείνουμε ρυθμίσεις και για τα ζητήματα χρηματοδότησης των κομμάτων, και για τα θέματα διαφάνειας, και για τα θέματα αξιοκρατίας και διακυβέρνησης και λειτουργίας του πολιτικού συστήματος της χώρας, για να εμβαθύνουμε, να εξυγιάνουμε, να ενισχύσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς και να αποτελέσει αυτό βασική, νέα συμφωνία με τον πολίτη και την πολιτεία. Μια συμφωνία εμπιστοσύνης, που μπορεί να πάει τη χώρα μπροστά, που μπορεί να εμπνεύσει ξανά τον κόσμο, να ξαναδώσει όραμα για το μέλλον αυτού του τόπου και της νέας γενιάς. Και προτείνουμε αυτό να γίνει τώρα. Όχι τον Οκτώβριο. Όχι στις καλένδες.



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα είμαστε εδώ για να προστατέψουμε το ελληνικό νοικοκυριό. Διότι νοιαζόμαστε. Ποιος θα μιλήσει για τα νοικοκυριά που ασφυκτιούν από τα δάνεια και την ακρίβεια, αν δεν το κάνουμε εμείς; Ποιος θα νοιαστεί για τους συμπολίτες μας, που δεν ξέρουν πώς θα βγει ο μήνας, αν δεν το κάνουμε εμείς; Ποιος θα προστατέψει όλους όσοι αισθάνονται ανήμποροι απέναντι στην ασυδοσία, αν δεν το κάνουμε εμείς;



Γι' αυτό, το ΠΑΣΟΚ καταθέτει πρόταση νόμου, διότι δεν καταθέτει τα όπλα. Μπορούμε έτσι να ανακουφίσουμε τα ελληνικά νοικοκυριά από το βάρος του υπερδανεισμού. Η πλήρης αδυναμία της κυβέρνησης να προστατέψει τον τόπο και τα συμφέροντα του πολίτη είναι έκδηλη και στην οικονομική της πολιτική.



Είναι πια κοινό μυστικό ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου. Καταφέρατε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, εσείς που μιλάγατε για νοικοκύρεμα το 2004, να καταρρέει κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός. Πέσατε έξω και πάλι. Με την πολιτική σας, δεν παράγει η χώρα μας προϊόντα ανταγωνιστικά και ποιοτικά και το έλλειμμα ισοζυγίου είναι πια εκρηκτικό, πρωτοφανές.



Ο πληθωρισμός τρέχει για δεύτερο μήνα στο 4,9%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Η εθνική αποταμίευση; Αυτή έχει μειωθεί δραματικά, κινείται σε επίπεδα κάτω του 10% του ΑΕΠ. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών; Έχει φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το Ιανουάριο του 1990 .



Και δεν φτάσαμε εδώ τυχαία, ούτε εξαιτίας κάποιας αναπόφευκτης διεθνούς κρίσης. Βεβαίως υπάρχει διεθνής κρίση, αλλά δεν φταίει αυτή που η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή χώρα της Ευρώπης, με τις πιο μεγάλες αυξήσεις στα καθημερινά είδη, με τη μεγαλύτερη ασυδοσία στην αγορά. Δεν φταίει για την ασυδοσία η διεθνής κρίση. Φταίει η πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.



Δεν φταίει η διεθνής κρίση για τις καταχρηστικές πρακτικές των Τραπεζών και τις κρυφές χρεώσεις. Δεν φταίει η διεθνής κρίση για το ασήκωτο κόστος της υγείας, της παιδείας, που επωμίζεται σήμερα κάθε ελληνική οικογένεια.



Είναι τρεις οι βασικές αιτίες, που φτάσαμε ως εδώ.



Η δημοσιονομική εκτροπή και οι ταξικές πολιτικές της κυβέρνησης, που οδηγούν σε νέες κοινωνικές εκρήξεις.

Η απουσία βιώσιμης αναπτυξιακής πολιτικής, που διευρύνει το παραγωγικό έλλειμμα, υπονομεύει το μέλλον της οικονομίας μας.

Η απαξίωση των θεσμών, που βαθαίνει την οικονομική κρίση.

Η χώρα βαδίζει χωρίς κατεύθυνση, ενώ τα νοικοκυριά βρίσκονται σε απελπισία. Δεν υπάρχει σχεδιασμός. Ο σχεδιασμός σας είναι ένας πελατειακός σχεδιασμός, με αλόγιστη σπατάλη υπέρ «ημετέρων» και κομματικών παραγόντων. Κύριοι συνάδελφοι, ο τόπος δεν πάει μπροστά έτσι.



Χωρίς σχεδιασμό, η κυβέρνηση θεώρησε ότι μπορεί να κινήσει την οικονομία μέσα από την κατανάλωση. Κατανάλωση, όμως, που βασίζεται σε πήλινα πόδια, δηλαδή στα δανεικά. Αναγκάσατε τον κόσμο, με την οικονομική σας πολιτική, εκατομμύρια πολιτών, να δανειστούν, να υπερχρεωθούν και, η υπερχρέωση, αναδεικνύεται ως κεντρικό πρόβλημα πια των Ελλήνων πολιτών.



Οι οφειλές των Ελλήνων στις Τράπεζες ξεπερνούν τα 100 δις ευρώ, δηλαδή το 45% του ΑΕΠ. Χιλιάδες νοικοκυριά καταφεύγουν σε δάνεια και κάρτες, όχι για αγορές εξοπλισμού, όχι για παραγωγικές επενδύσεις, αλλά για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους, να βγάλουν πέρα το μήνα.



Και όλα αυτά, ενώ αυξάνεται περαιτέρω το βασικό επιτόκιο του ευρωσυστήματος στο 4,25% που -σύμφωνα με δημοσιεύματα- σημαίνει πρόσθετη επιβάρυνση των νοικοκυριών με 600 εκ. ευρώ.



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς έχουμε μια άλλη αντίληψη, μια άλλη προσέγγιση για την προστασία του καταναλωτή, του φορολογούμενου, του πολίτη. Αυτή η διαφορετική αντίληψη έχει καταγραφεί εδώ, σε αυτή την αίθουσα, πολλές φορές, αλλά και στη συνείδηση των πολιτών.



Καταθέσαμε μια λειτουργική, ρεαλιστική πρόταση νόμου για τις φθίνουσες περιοχές, όπου υπάρχουν πάρα πολλοί άνεργοι.



Καταθέσαμε πρόταση νόμου για το επίδομα θέρμανσης. Θα δούμε τι θα γίνει φέτος.



Καταθέσαμε πρόταση νόμου για την ανασυγκρότηση της Ηλείας και των υπόλοιπων πυρόπληκτων περιοχών. Μια πρόταση που εμπεριέχει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, «πράσινης ανάπτυξης», που είναι και ευρύτερης εφαρμογής, δηλαδή ένα πιλοτικό πρόγραμμα και για τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας μας.



Εισηγηθήκαμε τη δημιουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών. Πρόταση που, αλλοιωμένη και στρεβλωμένη βεβαίως, υιοθέτησε τελικά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον ασφαλιστικό της νόμο.



Καταθέσαμε μέτρα για τη στήριξη της αγοραστικής δύναμης των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων, μέτρα που θα τονώσουν την αγορά και θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό, αλλά θα δώσουν και κίνητρα για επενδύσεις, για βιώσιμη ανάπτυξη στην ελληνική Περιφέρεια.



Καταθέσαμε προτάσεις και μέτρα για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και των θεσμών εποπτείας και διαφάνειας.



Ανακοινώσαμε πρόσφατα 10 μέτρα για την άμεση ανακούφιση των αγροτών.



Ως δύναμη πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης, το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρωμένη πρόταση, σχέδιο νόμου, για τον καταναλωτή, για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.



Με αυτήν, προτείνουμε να μη γίνεται καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας, να διπλασιαστεί το όριο, από τις 10.000 ευρώ στις 20.000 ευρώ, κάτω από το οποίο η Τράπεζα δεν επιτρέπεται να κάνει κατάσχεση. Να μη βγαίνουν στον πλειστηριασμό ακίνητα σε αξία πιο χαμηλή από την αντικειμενική.



Στον πλειστηριασμό, η Τράπεζα παίρνει τα οφειλόμενα και τα υπόλοιπα ο δανειολήπτης. Η συνολική οφειλή σε καμία περίπτωση να μην μπορεί να ξεπερνά το διπλάσιο της αρχικής. Να θεσπίσουμε διαδικασίες για την χρονική επέκταση της αποπληρωμής του δανείου.



Και κάτι ακόμα, στην πρόταση νόμου που σήμερα συζητάμε, προτείνουμε και τη σύσταση Επιτροπής, που θα μελετήσει την υιοθέτηση ρύθμισης για την πτώχευση των καταναλωτών. Τέτοιες ρυθμίσεις υπάρχουν σε πολλές χώρες, που παρέχουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να απαλλάσσεται από τα χρέη του, όταν δεν υφίστανται περιουσιακά στοιχεία και εισόδημα για την ικανοποίησή τους.



Από την ελληνική νομοθεσία, πράγματι, απουσιάζει παντελώς αυτή η πρόβλεψη. Όπως βλέπετε, αυτές δεν είναι ασπιρίνες, αγαπητοί συνάδελφοι του Συνασπισμού, είναι πολύ σημαντικό φάρμακο.



Και βέβαια, αν περιμένουμε για να δούμε μια αναγέννηση του τόπου, πριν δώσουμε το φάρμακο, μπορεί να έχει πεθάνει και ο ασθενής. Γι' αυτό, εμείς προτείνουμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα, που θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά, σήμερα, τώρα, αυτή τη στιγμή.



Αλλά μήπως είναι καιρός και για εσάς, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, να προχωρήσετε;



Ο κ. Καραμανλής είχε πει, σε μια προηγούμενη συζήτηση εδώ στη Βουλή, ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ έχει και θετικά στοιχεία. Καλοσύνη του, αλλά καλό δεν είδαμε. Από τότε πέρασαν μήνες και, ως συνήθως, δεν έγινε τίποτα.



Περιμένουμε από την κυβέρνηση να εισηγηθεί, επιτέλους, όπως κάναμε εμείς δύο φορές ως αντιπολίτευση, νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αντιμετωπίζουν την αδιαφάνεια και τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα. Στρεβλώσεις, που λειτουργούν σε βάρος της τσέπης του καταναλωτή.



Περιμένουμε να διευκολύνει το δικαίωμα αποζημίωσης των καταναλωτών. Να εισάγει αποτελεσματικούς θεσμούς εποπτείας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Να μπλοκάρει αποτελεσματικά τις παράνομες χρεώσεις.



Μόλις πριν από 20 ημέρες περίπου, εκδόθηκε απόφαση του Εφετείου Αθηνών επί συλλογικής αγωγής, που έκρινε καταχρηστικές και παράνομες πλήθος κρυφών χρεώσεων και επιβολής αθέμιτων τόκων από τις Τράπεζες. Ειδικοί υπολογίζουν ότι, μόνο από μια παράνομη πρακτική, οι Τράπεζες κερδίζουν ετησίως περισσότερα από 250 εκ. ευρώ σε βάρος βεβαίως των καταναλωτών.



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χώρα έχει ζωτική ανάγκη από μια νέα οικονομική πολιτική, που δεν μπορεί να εφαρμόσει -αυτό το απέδειξε πια- αυτή η κυβέρνηση. Και δεν θέλει, και δεν μπορεί. Είναι όμηρος μεγάλων οικονομικών ολιγαρχικών συμφερόντων, που υπηρετεί.



Χρειάζεται μια διαφορετική οικονομική πολιτική, που μόνο το ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη βεβαίως ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων και συμμαχιών, μπορεί να φέρει στο προσκήνιο και να την προωθήσει αποτελεσματικά. Μια πολιτική για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, των συνταξιούχων, με σοβαρές παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα.



Με τη στροφή σε ένα νέο μοντέλο, αν θέλετε, ένα νέο εθνικό όραμα, αναπτυξιακό, της πράσινης, βιώσιμης ανάπτυξης, που στηρίζεται πια σε όλες τις διεθνείς εξελίξεις και είναι απαραίτητο, αλλά και δυνατό για να πρωτοπορήσει η Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι θα στηριχθεί η ανάπτυξη της Περιφέρειας και θα αποτελέσει αιχμή του δόρατος, με την ενίσχυση βέβαια και με μεγάλες θεσμικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με την καθιέρωση αποτελεσματικών διαδικασιών διαφάνειας σε όλο το φάσμα της οικονομίας.



Με αυτές τις ριζικές αλλαγές, και θα αποτρέψουμε το πέρασμα της κρίσης από την οικονομία στην κοινωνία, και θα δώσουμε προοπτική στον πολίτη, και θα ανοίξουμε ένα νέο δρόμο για την οικονομία μας, που είναι εφικτός. Δεν είναι μονόδρομος αυτή η πολιτική.



Είναι εφικτός ένας νέος δρόμος. Εγώ θα έλεγα είναι εθνική επιταγή πια, ένας άλλος αναπτυξιακός δρόμος για τη χώρα μας. Για τον κάθε πολίτη. Για τον πολίτη, που δικαιούται επιτέλους ένα πολιτικό σύστημα και μια κυβέρνηση που θα τον σκέφτεται και θα υπηρετεί τον ίδιο και μόνον αυτόν. Μια κυβέρνηση, που θα υπάρχει για τα δικά του προβλήματα, για τα δικαιώματά του, για τη σιγουριά του, για τις δικές του προοπτικές.