Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

H πρώτη Νίκη του ΠΑΣΟΚ ....



Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε για την σοσιαλιστική παράτάξη στην Ελλάδα να καταγράψει την πρώτη της εκλογική νίκη μετά από 2000. Η διαφορά συμφωνα με τα exit polls αναμένεται να ξεπεράσει το 5%,που έαν επιβεβαιωθεί ίσως καταγράφει την σημαντική φθορά της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση Καραμανλή που υποσχέθηκε κάθαρση και καταπολέμηση της διαφθοράς φαίνεται να τιμωρείται κυρίως για την ανυπαρξία προσπάθειας σε όσα ευαγγελιίτηκε ότι θα αντιμετωπίσει. Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καταγράψει ένα ποσοστό που θα πλησιάσει το 38%, ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο έαν αναλογιστεί κανείς την μεγάλη αποχή , την χαλαρότητα της ψήφου των ευροεκλογών και όλα τα χαμηλά ποσοστά που κατέγραφαν 2 χρόνια τώρα οι δημοσκοπήσεις.Σημαντικά τα ποσοστά του ΚΚΕ που δείχνει να ρευστοποιεί πολιτικά την αυξανόμενη απαξίωση για το ευρωπαικό κεκτημένο, ενώ η άνοδος του ΛΑ.Ο.Σ αποτελεί την τελευταία κερκόπορτα για την ΝΔ, για όσους ψηφοφόρους αποφάσισαν να στείλουν με αυτό τον τρόπο μήνυμα στον Καραμανλή.Εάν αποδεχτούμε ότι ένα 15% αποφάσισε πάνω από την κάλπη τελευτάια στιγμή , η διαφορά αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, δεδομένουτου δημοσκοπικού αξιώματος ότι σε περίπτωση αμφιβολίας η πλάστιγγα γέρνει πάντα υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.Σημασία έχει η διάχειρηση της νίκης από το ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα όπου η έννοια της αλλάζονιας, του καθεστωτισμού, της έπαρσης και της εν γενει επαναφοράς εικόνων του παρελθόντος πρέπει να απουσιάζουν. Οτάν κάποτε γράψαμε για την "ήρεμη δύναμη" που πρεσβεύει για το πολιτικό σκηνικό ο Γίωργος Παπανδρέου , ελάχιστοι συν/Βοιωτοί bloggers κατάλαβαν την αξία και την δυναμική αυτής της παρουσίας. Αυτός ο άνθρώπος, ο Γιώργος Παπανδρεόυ που επικρίθηκε όσο κανείς άλλος αρχηγός κόμματος εξουσίας στην μεταπολίτευση και στηρίχθηκε από τόσο λίγους στα δύσκολα, κατάφερε να καταγράψει μία σημαντική νίκη, πιστοποιώντας εν μερει την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στην χώρα. Το σημαντικότερο στοιχείο επίσης για όλα τα κόμματα εφεξής είναι η πολιτική ανάλυση για τα αίτια της αποχής και την κοινωνιολογικη υφή των ανθρώπων που επέλεξαν σκόπιμα να απέχουν. Στην ευκαιριακή ανάλυση του αποτελέσματος από την ΝΔ δεν θα λείψουν αναλύσεις που το σημαντικότερο ποσοστό της αποχής θα το προσμετρά σε απογοητευμένους ψηφόφορους της ΝΔ, άρα ελπίζουμε στο μέλλον(ότι θα γυρίσουν) γιατί θα ανέβει η συσπείρωση, ενώ στο ΠΑΣΟΚ θα μιλάνε ενδεχόμενως για το εφικτό της αυτοδυναμίας στις βουλευτικές εκλογές.Ζωτικής σημασίας για το ΠΑΣΟΚ είναι να μην εμπλακέι σε παροδικές συζητήσεις αλλά να παγιώσει την εικόνα ότι μπορεί να αποτελέσει ενναλακτική πρόταση εξουσιας και ότι το ύπαρχει ¨άλλος δρόμος" για την διακυβέρνηση της χώρας πέρναει πάνω από όλα από την διαφορετικότητα σε θέματα διαφθοράς και πολιτικής ηθικής όσο και σε αποχή από ενέργειες που ενεργοποίουν αντανακλαστικά για τις αρνητικές πτύχες του κυβερνητικού του παρελθόντος.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι μία σημαντικη νίκη Μεδεώνα αλλά όπως επισημαίνει θέλει δουλεία ακόμα το ΠΑΣΟΚ , όπως επισημαίνεις να γίνει ξανά δύναμη εξουσίας. Για την Βοιωτία επισημαίνω ότι έχει τα χάλια του τα μαυρά το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ

Ανώνυμος είπε...

Mega-li Νίκη του ΠΑΣΟΚ!! Η αρχή του τέλους για την ΝΔ!!

Medeon είπε...

Ναι Ανωνυμε θέλουν δουλεία ακόμα στο ΠΑΣΟΚ αναμφίβολα. Στην ΝΔ νομίζω ότι ανακουφίστηκαν με την μείωση της διαφοράς και έχασαν την ουσία.