Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

H "σικέ" μετάλλαξη του ΛΑ.Ο.Σ που όμως θαμπώνει πολλούς και πολύ


To γράφαμε πριν 17 μήνες περίπου(
Η κοινοβουλευτική "ανεξαρτησία" του ΛΑΟΣ στην Βουλή) με αφορμή την πρόταση μομφής του ΠΑΣΟΚ στην Βουλή τότε. Διαγνώσαμε έγκαιρα την μετάλλαξη και τον τυχοδιωκτισμό του Γιώργου Καρατζαφέρη . Μιλήσαμε για "ενσωμάτωση στο αντιπολιτευτικό μοντέλο του λεξιλόγιου του και τακτικές που προσεγγίζούν πειστικότερη ένα μοντέλο της λαικής Δεξιάς " παρατηρήσαμε έγκαιρα ότι "οι λαικίστικες κορώνες για την αφαίμαξη των καταναλωτών απο τις τράπεζες, για καρτελοποίση της ελληνικής αγοράς, για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Θαμπώνουν "τους ψηφοφόρους που ξεχνιούνται αμυδρά". Το ξαναθυμηθήκαμε πρόσφατα και με τις δηλώσεις του Βορίδη για την
κεντροδεξιά του ΛΑ.Ο.Σ (βλ.σχετίκο το δημοσιέυμα στο ΑΝΤΙ ). Αλήθεια με πόση ελαφρότητα και αφέλεια διεκδικούν όλοι σημέρα την πατρότητα των δύο πολιτικών χώρων.

Ας έρθουμε στο σήμερα. Η αλήθεια είναι ότι για όσους έχουν αντιληφθεί την υποκρισία και τον καιροσκοπισμό του ΛΑΟΣ , για όσους δεν μπορούν να βλέπουν τον Άδωνη Γεωργιάδη να διακόπτει με θράσος τους πάντες σε κάθε πάνελ και να βγάινει καμαρωτός και να δηλώνει φανατικός φαν του Μπερλουσκόνι, για όσους δυσκολεύονται να διακρίνουν δημοκρατικές ευαισθησίες στον Βορίδη, όταν το έβλεπαν να κυνηγάει ακροαριστερούς με το τσεκούρι παραμάσχαλα στα Εξάρχεια , η άνοδος του κόμματος αποτελεί πρόβλημα. Είναι πρόβλημα αισθητικής, υποκρισίας, ανυπαρξίας ίσως δυνατού αντιπολιτευτικού λόγου από το ΠΑΣΟΚ, πρόβλημα επιβεβαίωσης του κορεσμού και της φθοράς που έχει υποστεί ο δικομματισμός. Ξεκίνησε αυτός o "εθνικός αγών "του Καρατζαφέρη με τα εθνικιστικά συνθήματα που έκανε
το ακροατήριο στο πρώτο σύνεδριο που αποτελούντο από ψηφοφόρους, στελέχη της Εθνικής Παρατάξεως, της ΕΠΕΝ, της “Πρώτης Γραμμής”, του ΕΝΕΚ, του “Κόμματος του Ελληνισμού να παραληρεί .

Στην συνέχεια όμως ο πονηρός Καρατζαφέρης κατάλαβε ότι υπάρχει ένα πολιτικό κενό που
δημιούργει η έλλειψη αντίστοιχης βαρύτητας των «διάδοχων» με τους κληροδότες των βαριών ονομάτων και εξαφορμής της κρίσης των ηγεσιών του ελληνικού πολιτικού συστήματος και των δύο κορεσμένων πολιτικών μαγαζιών/κόμματων είδε φως για την τοτε«ακρο»-δεξιά του και μπήκε. Στην αρχή θέλαμε ένα πολιτικό στιγμά, μια σφραγίδα για να δικαιολογήσουμε το εγχείρημα και να εκπροσωπήσουμε πολιτικά ένα χώρο που έλειπε στην Ελλάδα μέχρι τότε.

Αλλά μετά είδαμε ότι η άλλη τακτική αποδίδει περισσότερο και την βαφτίζουμε τώρα "πολυκατοικία2 ή "συγκατοίκηση" ή "κεντροδεξία". Έχει δυναμική μεγάλη η άλλη τακτική.Είδαμε σου λένε να μιλάμε σκληρά για την μετανάστευση και να επιβραβευόμαστε . Ειδάμε την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να σέρνονται επικοινωνιακά όταν ο Μαρκογιαννάκης κατόπιν εντολής(και εορτής) επιτέλους άρχιεσε να ετοιμάζει χώρους περιμάζωξης των μεταναστών ένω ο Παπανδρέου (λίγο καθυστερημένα είναι η αλήθεια ) να μιλάει για χώρα "ξέγραφο αμπέλι".Δύο πράγματα έιναι η πολιτική της μετανάστευσης δύσκολα αλλά δύο : πρόληψη-περιφρούρηση αλλά μετά ενσωμάτωση.

Το θέμα όμως είναι ποιός το περνάει επικοινωνιακά.Στην μετανάστευση ο Καρατζαφέρης κέρδισε τις εντυπώσεις αλλά δεν έιναι το μοναδικό του όπλο. Θα την "παίξει" πολιτικά την ΝΔ εκμεταλλευόμενη την ανυπαρξία της αρχηγίας της , την προσαρμοστικότητα του και την ρητορία του που καθαρίζει τον "λίγο" πολιτικά Τσίπρα ως πιθανή ενναλακτική δεξαμενή απορρόφησης δυσαρεστημένων ψηφοφόρων και την "φωτοβολίδα" των Οικολόγων.

Θα γλυκάνει τα πικραμένα στελέχη της ΝΔ και τους πολέμιους της Μπακογιάννη με μία πρόγευση εύκολης επανάκτησης ή διατήρησης της εξουσίας καταφέρνοντας μαεστρικά μέχρι στιγμής δύο πράγματα : να διατηρεί την σύμπάθεια του στους κόλπους και τους ψηφοφόρους της ΝΔ και παράλληλα να λειτουργεί ως "ανεξάρτητη πολιτική και καταγγελτική φωνή"(sic) και για ψηφοφόρους άλλων χώρων χωρίς ακόμα να φαίνεται καπελώμενος πολιτικά από την ΝΔ. Αυτη η τήρηση της λεπτής πολιτικής ισσοροπίας θέλει μαεστρική ικανότητα που π.χ η Ηγεσία του Συνασπισμού απέτυχε να επιδείξει στα δημοσκοπικά της limit up".!

Δημιουργεί όμως και δύο κινδύνους για το ΠΑΣΟΚ. Πρώτον ,το αυτονόητο μία μόνιμη προοπτική συνεργασίας με την ΝΔ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ και δεύτερον δημιουργεί ίσως ένα "προθάλαμο ψήφου" ή έαν θέλετε ενα "ψυγείο ψηφοφόρων" για την ΝΔ. Έάν καταφέρει και περάσει επικοινωνιακά ο Καρατζαφέρης ότι ακουμπάει πολιτικά το Κέντρο έστω και προς τα Δεξιά τότε είναι πιθανό σε καθέ εκλογική αναμέτρηση "διαμαρτυρίας "ή και βουλευτικών εκλογών να απορροφά δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της ΝΔ, ένα μερος των οποίων θα στρέφοταν στο ΠΑΣΟΚ και να τους διατηρεί στους κόλπους του μέχρι να αποκτησει η συντηρητική παράταξη ξανά προοπτική εξουσίας . Είναι πιθανό το ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό των ψηφοφόρων στα μάτια του οποίου έχει καταρρεύσει ο δικομματισμός και τα βασικά του εργαλεία από την μεταπολίτευση να στραφεί απλά σε ένα καλό ρήτορα ή απλά στον καλύτερο λαικιστή.!

Οι MEGA-λοι εντολοδόχοι του ΔΟΛ πάντα έψαχναν έναν "ρυθμιστή εξουσίας"τα τελευτάια χρόνια στην Ελλάδα για να κόβουν τον βήχα του Παπανδρέου όταν μιλάει για αυτονομία της πολιτικής και για να έχουνε στο τσεπάκι τους τον Καραμανλή ακόμα περισσότερο έαν τολμούσε ποτέ να τους αγγίξει(λέμε τώρα ). Λέτε εκεί να οφείλεται και επικοινωνιακή αβάντα του συγκροτήματος στον Καρατζαφέρη έναν χρόνο τώρα?

Εάν η Πολιτική Ανοιξή και η ΔΗΑΝΑ , θεωρητικά ήταν πρόβλημα της ΝΔ και το ΔΗΚΚΙ πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ , τα ποσοστά του ΛΑΟΣ είναι πρόβλημα και για τους δύο,(αυτό είναι το περίεργο για το ΠΑΣΟΚ) είναι και για όλους εμάς που πίσω από τις άναρθες κραυγές του Άδωνη βλέπουν έναν καλά καμουφλαρισμένο Ακροδεξιό!.Το καμπανάκι αγαπητέ Γιώργο Παπανδρέου για τις βουλευτικές εκλογές μόλις χτύπησε!!!!!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Pesta re file Medeon. Alitheia ti simainei to nickname. Alitheia ekei sto Pasok se akouei kaneis. Exoume gemisei olo blogger pou gleifoun ton Giorgaki kai autos to apolamvanei. E re ti na peis!!

Enas Viotos

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Μεδεών είμαι πολύ χαρούμενος που η πατρίδα μου και γενετείρα μου έχει ένα τόσο καλό, αντικειμενικό και μορφωμένο μπλόγκερ σαν εσένα!!.
Αντίβαρο στον καραδεξιό καραγκίοζη Βοιωτό του άλλου μπλογκ.Για να μαζευομάστε σιγά σιγά.

Δημήτρης