Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

Σύμπλευση ή δογματική φοβία του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ


Για τα αίτια της πτώσης του δικομματισμού και κατ επέκταση του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις πολλά εχούν ειπωθεί και πολλά μπορουν να ειπωθουν ακόμα. Η συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΡΙΖΑ παρόλη την αποδοχή της στην κοινωνια, ως πρώτη επιλογη στις κυβερνήσεις συνεργασίας, δίχασε βαθύτατα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο. Σε άλλους ξύπνησε ο κίνδυνος της απορροφήσης του ΠΑΣΟΚ από το ΣΥΡΙΖΑ (βλ. Μπίστης ναι ο προερχόμενος από τον Συνασπισμό) σε άλλους ενεργοποίησε αντανακλαστικά εγωισμού ή αξιοπρέπειας για την αμετροέπεια και την αλλαζονία με την οποία απέρριψε την πρόταση ο Τσίπρας(βλ. Σκανδαλίδης, Ευθυμίου) και σε άλλους δόθηκε η ευκαιρία να υπενθύμισουν ότι η περιβόητη στροφή του ΠΑΣΟΚ προς τα Αριστερά είναι ένας μυθος που ελλοχεύει σοβαρές πιθανότητες απώλειας του μεσαίου χώρου από το ΠΑΣΟΚ. Θεωρητικά ζητηματά, σημαντικά μεν αλλά ατάκτως ειρημενά στο συνέδριο και ειπωμένα με περισσή δόση σκοπιμότητας.

Το ζητημά αναδείχθηκε αμέσως στην επιφάνεια με την πρόταση Αλαβάνου για δημοψήφισμα εν οψει του νεού νόμου για το ασφαλιστικό. Ο Παπανδρέου εσπευσε να συμφωνήσει και να υιοθετήσει την πρόταση Αλαβάνου , ο Βενιζέλος που αποβλέπει να εμφανίζεται ως αυτόνομος αρκετές φορές πόλος στην Βουλή έσπευσε να την αποκρούσει. (Δεν θέλω να σχολιασώ τον αντίκτυπο που ειχε και συνεχίζει να εχει στην εικονά ενός κόμματος να εμφανίζονται διαφορετικές τάσεις κατά την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση του σε συζητησή επιπέδου αρχηγού κομμάτων στην Βουλή.Αφού δεν το ρυθμιζούν εκείνοι που έχουν την ευθύνη,ας αναλογιστούν και τις συνέπειες). Η αγαπητή Αννά Διαμαντοπούλου φώναξε σήμερα τα κανάλια για να δηλώσει μετά από μία μέρα ότι διαφωνεί με την κίνηση Αλαβάνου, άρα και Παπανδρέου. Τα συνδικάτα πάλι, πρωτοστατούντος του Παναγόπουλου και της ΓΣΕΕ άρχισαν την συλλογή υπογραφών (και καλά κάνουν εδώ που τα λέμε).

Συμπερασματα. Ο Παπανδρέου συνεπής απέναντι στο ανοιγμα συνεργασίας που έκανε από το Συνέδριο του Πασοκ στο ΣΥΡΙΖΑ, συμπλέει κοινοβουλευτικά με το ΣΥΡΙΖΑ με μία πρόταση που του φάνηκε αξιόλογη όχι τόσο ενδεχομένως ως κίνηση ουσίας αλλά κυρίως ως μία κίνηση που θα διατηρήσει και θα συντονίσει την κοινή δράση της αντιπολίτευση απέναντι σε μία αυτοαπουκαλούμενη μεταρρύθμιση.

Ο Βενιζέλος τώρα και η επίσης έχουσα κατ εμάς σοβαρές αρχηγικές φιλοδοξίες Αννα Διαμαντοπούλου , διαφοροποιούνται από την πρόταση του Αλαβάνου. Τα κίνητρα της αποστασιοποίησης από την πρόταση Αλαβάνου και την συμφωνία Παπανδρέου μπορεί να είναι πολιτικά(βλ. πολιτικό προσανατολισμό του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία) μπορεί να είναι και προσωπικά(βλ. την ανίατη αρρωστία του δελφινισμού).

Θα ήθελα να απευθυνθώ σε έσας να αποφασίσετε ποιά πολιτική στάση θεωρειταί ορθότερη όχι στενα κομματικά μόνο για το ΠΑΣΟΚ αλλά και για το πολιτικό μας σύστημα γενικότερα. Συμφωνείτε με την σύμπλευση Παπανδρέου με τον Αλαβάνου στο θέμα του δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό; Θα πρέπει να έχει ευρύτερο περιεχόμενο αυτή η συνεργασία στο μέλλον;
Ή μήπως όχι γιατί παρουσιάζεται το ΠΑΣΟΚ ως ουρά του ΣΥΡΙΖΑ στις πολιτικές εξελίξεις και απομακρύνεται από τον χώρο πολιτικά που πρέπει να εστιάσει ,τον χώρο του Κέντρου;

13 σχόλια:

Ανδρέας Τριανταφυλλίδης είπε...

συγχαρητήρια για ένα πολύ ενδιαφερον ποστ

θα σας διαβάζω τακτικά :-)

tzonakos είπε...

Ουρά του Σύριζα με τίποτα. Ακούγεται αστείο. Η δυνατότητα άντλησης ψήφων απο τον υποτιθέμενο Κεντρώο χώρο ειναι περισσότερη.
Αν ο Συριζα αφεθεί να απομονοθεί με τρόπο, χωρίς δηλαδη να κοπούν οι γέφυρες, ειναι νομίζω καλύτερα.
Θα επανέλθω στο θέμα.

levados είπε...

Σειρά μου να ανταποδώσω την επίσκεψη..Συγχαρητήρια για την προσπάθεια σου και με ευχαρίστηση διαπιστώνω οτι τηρουμένων των αναλογιών στη Βοιωτία γίνεται αξιόλογη προσπάθεια στα blogs.Επίσης θέλω να σε συγχαρώ για τη μεστότητα των άρθρων σου που δεν στερούνται επιχειρημάτων και πολιτικής άποψης.

Όσο για το θέμα που σχολιάζουμε μακάρι αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί και στο μέλλον και να μην είναι σημείο των καιρών για να καρπωθεί το ΠΑΣΟΚ το ρεύμα και τη δημοτικότητα Τσίπρα.Είναι καιρός να ξεφύγουμε από το δικομματισμό και μακάρι να αποκτήσουμε την παιδεία και τη δημοκρατική αντίληψη να συνδράμουμε κυβερνήσεις συνεργασίας και δη κεντροαριστερής προέλευσης.Εξ'άλλου είναι καιρός το ΠΑΣΟΚ εαν θέλει να γίνει κόμμα εξουσίας να συνειδητοποιήσει πως πρέπει να επιστρέψει στις ρίζες του ,στις σοσιαλιστικές του καταβολές και στα οράματα του Α.Παπανδρέου.Ειδάλλως το μόνο που θα το διαχωρίζει απο τη Δεξιά Παράταξη θα είναι η σημειολογία.

apollo είπε...

Συγχαρητήρια για την ωραία ανάλυση που συνοδεύει τη ψηφοφορία.

Με μια πρόταση περιέγραψες το συνέδριο: "Θεωρητικά ζητηματά, σημαντικά μεν αλλά ατάκτως ειρημενά στο συνέδριο και ειπωμένα με περισσή δόση σκοπιμότητας."

Είναι φυσικό με αυτές τις διαφοροποιήσεις των στελεχών του σε σημαντικά πολιτικά θέματα, το ΠΑΣΟΚ να αιμορραγεί και ο Παπανδρέου να απομονώνεται, αυτό διαπιστώνεται καθημερινά. Εκτίμηση μου είναι ότι μόνο θετικές απολαβές θα είχε το ΠΑΣΟΚ. Βέβαια ενδεχόμενη συνεργασία δεν μπορεί να γίνει βεβιασμένα καθώς κρύβει παγίδες και για τα δυο κόμματα. Μεγάλη ευκαιρία για δοκιμή που θα μπορούσε να εξάγει πολύτιμα συμπεράσματα είναι η σύμπλευση με ΣΥΡΙΖΑ στο ασφαλιστικό. Από την άλλη η απορρόφηση του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι προς το παρόν αστεία ή τουλάχιστον πρόχειρη και πρώιμη εκτίμηση. Η περιβόητη στροφή προς τα αριστερά είναι μύθος που δεν υποστηρίζεται από το σύνολο του ΠΑΣΟΚ και εκτιμώ ότι είναι αδύνατον να επιτευχθεί χωρίς συνεκτικό πολιτικό λόγο και ευρεία συναίνεση. Ερωτήματα που πρέπει να λυθούν από το ΠΑΣΟΚ είναι η πολιτική του οριοθέτηση. Όμως που; Η μέχρι τώρα σταδιακή μετατόπιση του ΠΑΣΟΚ στο κέντρο το ξεκόβει σταθερά από την σοσιαλιστική του καταβολή. Ένας από τους σοβαρότερους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται είναι ότι καλύπτει τα αριστερότερα κενά που δημιούργησε η σταδιακή μετατόπιση του ΠΑΣΟΚ προς το κέντρο. Ο Παπανδρέου γνωρίζει ότι η παραμονή στον μεσαίο χώρο δεν προσφέρει τίποτα, ιδιαίτερα τώρα που η δεξιά πολιτική της κυβέρνησης δημιουργεί μεγάλη δυσαρέσκεια. Θα προσπαθήσει για τη στροφή προς τα αριστερά. Η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ευκαιρία και μπορεί να αποδώσει πολλαπλά οφέλη και για τα δυο κόμματα. Μην εκπλαγούμε αν η επόμενη πρόταση έρθει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος ο περιβόητος μεσαίος χώρος, αυτός του κέντρου, δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ. Πως οροθετείται το κέντρο στην σύγχρονη πολιτική της χώρας; Δυστυχώς από την αριστερά και τη δεξιά. Νομίζω ότι για το ΠΑΣΟΚ είναι άγονος και επικίνδυνος τόπος που το εμποδίζει να αποκτήσει πραγματικό πολιτικό στίγμα στην σύγχρονη πολιτική.

tzonakos είπε...

apollo εδω διαφωνούμε κάθετα.
α) Σε έπεισαν και εσένα τα ΜΜΕ οτι το ΠΑΣΟΚ πεθαίνει. Αυτό θέλουν, αυτο βολεύει.
β) Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συνεργάζεται. Οσα λέει ειναι για εντυπωσιασμό και μόνο, και για να αυξήσει κάπως τα ποσοστά τους στις κατευθυνόμενες δημοσκοπήσεις.
γ) Ονομάζεις "αστεία" την "απορρόφηση" ενός κόμματος απο άλλο. Πού την ειδες την απορρόφηση ; Αυτο φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ ;
Πότε θα απαλλαγεί απο τα κόμπλεξ του παρελθόντος ; Πότε θα πάψει να νιώθει κυνηγημένος και πότε θα ειναι συνεπής ;
δ) Λες οτι το "Κέντρο" χάλασε το ΠΑΣΟΚ υπονοώντας οτι το ΠΑΣΟΚ άφησε τον αριστερό χώρο ( αρα αυτος τωρα ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ ; )

΄Λυπάμαι αλλα διαφωνούμε και μη με παρεξηγείς, ειναι κι αλλουνού εδω το βλόγκι :)

apollo είπε...

Tzonako δεν είναι κακό να διαφωνούμε, αλλά όχι σε όσα νομίζεις

Απαντώ σύμφωνα με την αρίθμησή σου
α) δεν πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ πεθαίνει. Δεν αντανακλά κάτι τέτοιο το post μου. Πιστεύω όμως ότι βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή που πρέπει να επαναπροσδιορίσει την πολιτική του ταυτότητα με γενναίες αλλαγές.
β) ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τη δουλειά του και τη κάνει μέχρι στιγμής καλά. Δεν χρειάζονται δημοσκοπήσεις για να διαπιστώσουμε ότι κερδίζει έδαφος. Είναι νωρίς για να δούμε με σιγουριά από ποιο χώρο. Σίγουρα όμως ενισχύει την βάση του αριστερότερα του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα στους νέους. Η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ από νέους δεν έγινε τελευταία λόγω Τσίπρα αλλά εδώ και αρκετό καιρό.
γ) Δεν αναφέρω εγώ την απορρόφηση. Αυτά τα φοβικά σύνδρομα εκφράστηκαν στο συνέδριο. Και συνεχίζουν να συζητούνται στα ενδότερα του ΠΑΣΟΚ. Η δυναμική των κομμάτων προς το παρόν δείχνει ότι αν κάποιος πρέπει να προσέχει αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο κυνήγι της επικράτησης κανένα κόμμα δεν είναι συνεπές και σίγουρα δεν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
δ) ναι πιστεύω ότι απομακρύνθηκε από τον αριστερό χώρο και αποκόπηκε από την σοσιαλιστική του καταβολή. Γιαυτό και αποζητά τη «στροφή προς τα αριστερά» που αποτελεί πρόταση και συζητήθηκε στο συνέδριο και συνεχίζει να συζητιέται τόσο στη βάση όσο και στην ηγεσία. Για να μη παρεξηγηθώ ξεκαθαρίζω ότι δεν θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οικειοποιηθεί τον αριστερό χώρο. Είναι αστείο να ισχυριστώ κάτι τέτοιο.

Απλά θεωρώ ότι το κέντρο δεν μπορεί να προσφέρει τα αναμενόμενα που υπόσχονται κάποια στελέχη του. Δεν έχει ομοιογένεια, είναι άγονο για τον πολιτικό στίβο, άγονο για εφαρμογές σύγχρονης πολιτικής, ευκαιριακή δεξαμενή αναποφάσιστων και ψήφων διαμαρτυρίας. Όχι γιατί φταίει σαν φυσικός χώρος αλλά γιατί εδώ και χρόνια δεν αναπτύσσεται πολιτικά. Θα τον αναπτύξει από την αρχή; Όταν τα άλλα κόμματα έχουν σταθερή και επικεντρωμένη βάση στον πολιτικό χώρο και απλά αλιεύουν ψήφους από το κέντρο; Είναι κατάλληλη εποχή για το ΠΑΣΟΚ να επιλέξει να επανέλθει στη βάση που ξεκίνησε. Σηκώνει πολλή συζήτηση η κατάσταση του κέντρου αυτή την εποχή. Φυσικά καταλαβαίνω ότι η άποψη μου δεν είναι από όλους αποδεκτή. Αν θέλεις απάντησε μου σε ποιο χώρο τοποθετείς το ΠΑΣΟΚ. Εγώ βλέπω ότι πατά με το αριστερό και το δεξί σε αριστερά και κέντρο ταυτόχρονα.

Δεν παρεξηγούμε είναι θεμιτό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Ελπίζω μόνο να μην ενοχλούμε τον οικοδεσπότη που μας φιλοξενεί. Ιδιαίτερα εγώ που πρώτη φορά γράφω εδώ.

Medeon είπε...

Ανδρέα και levade
καλώς ηρθάτε και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Σας ανακάλυψα και εγω πρόσφατα και σας παρακολουθώ..

Τζονάκο καλώς ηρθές.
Πατριωτάκι και εσύ εάν δεν με απατά η μνήμη μου με πολύ ωραίο μπλογκ. Εάν μπορούσα να αποτυπώσω με 3,4 λέξεις το ενδεχόμενο γενικά συνεργασίας ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ θα έλεγα.. αμηχανία, λίγο σκεπτικισμός, λίγο πληγωμενος εγωισμος λογω δημοσκοπήσεων και τακτικισμών Αλαβάνου, Τσίπρα αλλά και ψυχραιμες φωνές μπροστα στην κρίση του δικομματισμου.

appolo καλώς ήρθες και εσύ.
Ασφαλώς μπορείται να διαφωνείτε με Τζονάκο όσο θέλετε σε κόσμια πλαίσια και με επιχειρήματα κάτι που αλλωστε κάνετε.
Δεν νομίζω όμως ότι διαφωνειτε πάρα πολύ. Απλά έχετε λίγο διαφορετικό κέντρο βάρους και βάζετε εμμέσως στο τραπέζι για έμενα το πιο ευαισθητο θέμα: τον πολιτικό προσανατολισμό του ΠΑΣΟΚ στην άτυπη κλίμακα αριστεράς/ δεξιάς και πολύ ορθά προβληματίζεστε όπως έκανα και εγω σε ένα από τα πρώτα μου ποστ εδω για την βιωσιμότητα πολιτικών χώρων όπως εκείνος του κέντρου.

Πριν 3 μήνες περίπου στην εκπομπή στα Ακρα της ΕΤ 1 ο Στέφανος Μάνος ζητησε απο δέκα πολιτές με βάση ερωτηματολόγια να αποφανθουν που τοποθετουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με βάση την κλίμακα αριστερα Δεξιά. Η έκλπηξη ήταν ότι με ελάχιστη διαφορά τοποθετήθηκαν και τα δύο κόμματα στην Κεντροδέξια με μόνη τους διαφορα την απόσταση από τον χώρο του Κέντρου που ήταν το μέσο της κλίμακας.(λίγο πιο κοντά το ΠΑΣΟΚ)

Θα ανεβάσω σύντομα ποστ για το θέμα.

Ευάγγελος είπε...

"Καλώς τα τα παιδιά", η προσφώνηση αυτή του Αλαβάνου σχετικά με την πρόταση δισπιστίας του ΠΑΣΟΚ, κατά τη γνώμη μου, φανερώνει τις κατευθύνσεις που κινείται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ... Γενικότερα, για το θέμα της συνεργασίας, που πολύ μελάνι έχει χυθεί για χρόνια και πολλά έχουν ακουστεί κι εξακολουθούν ν' ακούγονται, θεωρώ ότι πρέπει ν' αποτελεί στρατηγικό στόχο κι επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ, αλλά με προσεχτική προβολή συγκεκριμένων προτάσεων για τη βάση και την προοπτική της, ώστε να μην καίγεται -όπως τόσες φορές έχει συμβεί μέχρι σήμερα- στο καμίνι της αναξιοπιστίας. Με το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση θεωρώ ότι βάση για συνεργασία υπάρχει μόνο στο κοινωνικό πεδίο, πολιτικά είναι καταδικασμένη, γιατί έτσι λειτουργεί -ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή όχι- το καμματικό σύστημα στον τόπο μας... Ο θάνατός σου η ζωή μου...

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΩ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ.Ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΝΕΒΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΙΔΕ ΚΑΠΩΣ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΤΣΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑ ΣΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΗΚΑΝΕ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΒΡΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΞΑΝΑΠΑΝΕ ΣΤΑ ΓΝΩΣΤΑ 5ΑΡΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΡΙΧΝΟΥΝ ΓΕΦΥΡΕΣ.ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΑΡΧΙΣΑΝΕΗΔΗ ΤΑ ΜΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΒΛΕΠΕ ΜΕΓΚΑ.ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΒΓΕΙ Η ΔΕΞΙΑ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΟΥΣ. ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΠΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΑΛΙΣΤΑ.


ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟΝ ΣΥΝ. ΛΙΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ.Η ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΠΟΤΕΔΗΠΟΤΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΗΣ ΑΠΛΩΣΕ ΤΟ ΧΕΡΙ, ΕΙΤΕ ΤΟ ΔΑΓΚΩΣΕ[1989], ΕΙΤΕ ΤΟ ΕΦΤΥΣΕ[ΣΗΜΕΡΑ].
ΙΔΙΩΣ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΑΛΑΖΟΝΙΚΗ. ΕΦΕΞΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΔΙΑΤΥΠΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΤΟΝ ΣΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΝΤΟΡΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ[ΛΕΓΕΜΕ ΑΛΑΒΑΝΟ], ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΠΛΟ ΝΑ ΔΙΧΕΙΡΙΖΕΣΑΙ ΕΝΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟ 3%-8%. ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΓΓΙΖΟΥΝ ΜΕΓΕΘΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΕΣ. ΕΚΕΙ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΚΟΜΨΕΣ ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΕΙΣ, ΟΙ ΜΕΙΩΤΙΚΟΙ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΙ ΚΑΙ Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΥΓΚΕΡΑΣΜΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΤΙΘΕΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ, ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΟΣΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΣΥΝ , ΤΟΥ 20% , ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ. ΥΠΟΜΟΝΗ, ΕΙΔΩΜΕΝ..

Ανώνυμος είπε...

Oι συσχετισμοί θα αλλάξουν και πάλι σύντομα...Καλή συνέχεια

tzonakos είπε...

Σαφώς θα αλλάξουν οι συσχετισμοί.
Συμφωνώ politis.
Μάλιστα πιο σύντομα απο οτι περιμένουμε. Για πολλούς θα υπάρξουν εκπλήξεις. Οχι μόνο καλές δυστυχώς.

Medeon είπε...

Ευάγγελε καλώς ήρθες

Συμφωνώ γενικά με τις σκέψεις σου.
Για να αποκτήσει όμως προγραμματικό περιεχόμενο η συνεργασία πρέπει να συμγωνουν και οι δύο..

Κώστα καλώς ήρθες και εσύ

Την αλαζονία καποια στιγμη θα διαδεχθεί ενάς ρεαλισμός που θα είναι και δημοσκοπικός

Ανώνυμε οι λέξεις εξουσία και αριστερά προκαλούν μια ζαλάδα και αμηχανία

Politi

Πολλοί το πιστευουν αυτο. Τα κίνητρα των ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελα πολύ να ήξερα για να δούμε και την βιωσημότητα του. Συγχαρητήρια για την αποκάλυψη σου γαι την βάση των Αμερικανών στα Βαλκάνια