Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

Η κοινοβουλευτική "ανεξαρτησία" του ΛΑΟΣ στην Βουλή



To πρωτο βημα δυσκολο το δευτερο αλαφραινει λεει ο Πορτοκάλογλου στο Βαλκανιζατερ.
Η φιλια θελει τεχνη και αμπελοφιλοσοφίες. Δεν είναι η δόξα δεν είναι τα λεφτα είναι του δρόμου η χαρά...
Με αφορμή το συμπαγές Παρών που δήλωσαν 0ι 10 βουλευτές του ΛΑΟΣ κατα την συζητηση της προτασης μομφης του ΠΑΣΟΚ θα ηθελα να αναλυσουμε λιγο μαζι τι υποδηλωνει το 3,80% που πήρε στις προσφατες εκλογές το κόμμα του Καρατζαφέρη.

Οτάν κοντά στο 2000 ο Καραμανλής προχωρούσε στη διαγραφή του Καρατζαφερη από την ΝΔ ο τελευταιος παρομοίαζε τον Σπηλιωτόπουλο, τοτε εκπρόσωπο τυπου της ΝΔ, με Σαλώμη που ζητούσε κεφάλια επί πίνακι. Απο τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι . Ο Καρατζαφέρης έκανε δικό του κόμμα και με την δεύτερη κατάφερε να μπεί στην Βουλή. Tί πρεσβεύει όμως σήμερα το ΛΑΟΣ κοινοβουλευτικά και πολιτικά; Στη ΝΔ επικρατούσε χρόνια σε κύκλους της η πεποίθηση οτι καλο θα ήταν πολιτικά να αποδεσμευθεί η ευρύτερη Δεξιά από την ουρά της Ακροροδεξιάς και να εξαγνιστεί έτσι ηθικά και πολιτικά στην συνείδηση του Κόσμου. Είναι όμως μια αμιγώς κοινοβουλευτικά ακροδεξία παράταξη με τα τυπικά χαρακτηριστικά ενος Ελληνά Λεπεν το ΛΑΟΣ; Μάλλον απέχει πόρρω από κάτι τέτοιο . Στους παροικούντες στην Ιερουσαλημ είναι γνωστή η αμοιβαία εκτίμηση μεταξύ Καραμανλή και Καρατζαφέρη. Με την ενσωμάτωση της κίνησης Πλεύρη στο ΛΑΟΣ ο Καρατζαφέρης παγίωνε συμβολικά την νομιμοποίηση των τυπικών χαρακτηριστικών μιας Ακροδεξιάς παράταξης. Ο Καρατζαφέρης όμως ως πολιτική Αλεπού δεν στηρίχθηκε εκεί.
Ενσωμάτωσε στο αντιπολιτευτικό μοντέλο του λεξιλόγιο και τακτικές που προσεγγίζούν πειστικότερα ένα μοντέλο της λαικής Δεξιάς . Πρόσφατά σε συζητήση με φίλους μου επισημάνθηκε με περισσή δόση ισοπεδοτικού ρεαλισμού: " Ξέρεις ο Βορίδης ο Βελόπουλος, ο Άδωνις και όλοι αυτοί οι μυστήριοι τύποι κάνουν αντιπολίτευση ίσως οι μόνοι που λένε τα πράγματα με το ονομά τους". Βέβαια ακούνε τις άναρθες κραυγές και τις κορώνες για τα λαικα στρώματα οι πολίτες πώς να κάνουν εύκολα τον συνειρμό με το ακροδεξίο παρελθόν και παρόν του κόμματος. Θαμπώνονται ξεχνιούνται αμυδρά.

Αυτό το αμάγαλμα λαικής δεξιάς και ακροδεξίας που έχει εμφυσήσει ο Καρατζαφέρης στον λόγο του κόμματος του εξαγνίζει και του ίδιους απο ηθικοπλαστικές προσεγγίσεις. Όμως πόσο προσεγγίζει την πραγματικότητα η υιοθέτηση του παραπάνω προφιλ; Από τα στόματα του Αδωνι και του Καρατζαφέρη ακούσαμε κατα καιρούς λαικίστικες κορώνες για την αφαίμαξη των καταναλωτών απο τις τράπεζες, για καρτελοποίση της ελληνικής αγοράς, για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και για μια εν γενει αντιλαική πολιτική της κυβέρνησης. Οτάν όμως ήρθαν τα δύσκολα(βλ. πρόταση μομφής) ο καλός Καρατζαφέρης θυμίθηκε της συγγενεία εξ αίματος με τον παλιόφιλο του τον Καραμανλή και δήλωσε ένα βροντερο παρών. Εάν δεν καταδείξεις την αντίθεση σου φίλτατε Καρατζαφέρη στην ναυαρχίδα της αντιλαικής πολιτικής της Κυβέρνησης , το ασφαλιστικό, πότε θα το κάνεις; Ας περιοριστείτε στις εθνικιστικές προσεγγίσεις για όλα τα εθνικά θέματα όπου μπορείτε να επικαλείστε τις ιστορικές σας γνώσεις και ας αφήσετε το μοντέλο της λαικίζουσας Δεξίας στους επαγγελματίες του χώρου σας. Δεν είναι δική σας υπόθεση και έγνοια όπως αποδείχθηκε περίτρανα το ασφαλιστικό. Ας το θυμούνται αυτό κάποιοι στις επόμενες εκλογές...

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

Σύμπλευση ή δογματική φοβία του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ


Για τα αίτια της πτώσης του δικομματισμού και κατ επέκταση του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις πολλά εχούν ειπωθεί και πολλά μπορουν να ειπωθουν ακόμα. Η συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΡΙΖΑ παρόλη την αποδοχή της στην κοινωνια, ως πρώτη επιλογη στις κυβερνήσεις συνεργασίας, δίχασε βαθύτατα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο. Σε άλλους ξύπνησε ο κίνδυνος της απορροφήσης του ΠΑΣΟΚ από το ΣΥΡΙΖΑ (βλ. Μπίστης ναι ο προερχόμενος από τον Συνασπισμό) σε άλλους ενεργοποίησε αντανακλαστικά εγωισμού ή αξιοπρέπειας για την αμετροέπεια και την αλλαζονία με την οποία απέρριψε την πρόταση ο Τσίπρας(βλ. Σκανδαλίδης, Ευθυμίου) και σε άλλους δόθηκε η ευκαιρία να υπενθύμισουν ότι η περιβόητη στροφή του ΠΑΣΟΚ προς τα Αριστερά είναι ένας μυθος που ελλοχεύει σοβαρές πιθανότητες απώλειας του μεσαίου χώρου από το ΠΑΣΟΚ. Θεωρητικά ζητηματά, σημαντικά μεν αλλά ατάκτως ειρημενά στο συνέδριο και ειπωμένα με περισσή δόση σκοπιμότητας.

Το ζητημά αναδείχθηκε αμέσως στην επιφάνεια με την πρόταση Αλαβάνου για δημοψήφισμα εν οψει του νεού νόμου για το ασφαλιστικό. Ο Παπανδρέου εσπευσε να συμφωνήσει και να υιοθετήσει την πρόταση Αλαβάνου , ο Βενιζέλος που αποβλέπει να εμφανίζεται ως αυτόνομος αρκετές φορές πόλος στην Βουλή έσπευσε να την αποκρούσει. (Δεν θέλω να σχολιασώ τον αντίκτυπο που ειχε και συνεχίζει να εχει στην εικονά ενός κόμματος να εμφανίζονται διαφορετικές τάσεις κατά την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση του σε συζητησή επιπέδου αρχηγού κομμάτων στην Βουλή.Αφού δεν το ρυθμιζούν εκείνοι που έχουν την ευθύνη,ας αναλογιστούν και τις συνέπειες). Η αγαπητή Αννά Διαμαντοπούλου φώναξε σήμερα τα κανάλια για να δηλώσει μετά από μία μέρα ότι διαφωνεί με την κίνηση Αλαβάνου, άρα και Παπανδρέου. Τα συνδικάτα πάλι, πρωτοστατούντος του Παναγόπουλου και της ΓΣΕΕ άρχισαν την συλλογή υπογραφών (και καλά κάνουν εδώ που τα λέμε).

Συμπερασματα. Ο Παπανδρέου συνεπής απέναντι στο ανοιγμα συνεργασίας που έκανε από το Συνέδριο του Πασοκ στο ΣΥΡΙΖΑ, συμπλέει κοινοβουλευτικά με το ΣΥΡΙΖΑ με μία πρόταση που του φάνηκε αξιόλογη όχι τόσο ενδεχομένως ως κίνηση ουσίας αλλά κυρίως ως μία κίνηση που θα διατηρήσει και θα συντονίσει την κοινή δράση της αντιπολίτευση απέναντι σε μία αυτοαπουκαλούμενη μεταρρύθμιση.

Ο Βενιζέλος τώρα και η επίσης έχουσα κατ εμάς σοβαρές αρχηγικές φιλοδοξίες Αννα Διαμαντοπούλου , διαφοροποιούνται από την πρόταση του Αλαβάνου. Τα κίνητρα της αποστασιοποίησης από την πρόταση Αλαβάνου και την συμφωνία Παπανδρέου μπορεί να είναι πολιτικά(βλ. πολιτικό προσανατολισμό του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία) μπορεί να είναι και προσωπικά(βλ. την ανίατη αρρωστία του δελφινισμού).

Θα ήθελα να απευθυνθώ σε έσας να αποφασίσετε ποιά πολιτική στάση θεωρειταί ορθότερη όχι στενα κομματικά μόνο για το ΠΑΣΟΚ αλλά και για το πολιτικό μας σύστημα γενικότερα. Συμφωνείτε με την σύμπλευση Παπανδρέου με τον Αλαβάνου στο θέμα του δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό; Θα πρέπει να έχει ευρύτερο περιεχόμενο αυτή η συνεργασία στο μέλλον;
Ή μήπως όχι γιατί παρουσιάζεται το ΠΑΣΟΚ ως ουρά του ΣΥΡΙΖΑ στις πολιτικές εξελίξεις και απομακρύνεται από τον χώρο πολιτικά που πρέπει να εστιάσει ,τον χώρο του Κέντρου;

Η επιλεκτικη χρηση των δημοσκοπησεων και η ωραια παρεα των ΜΜΕ


Επειδη καποιες φορες θεωρουμε οτι ζουμε σε μια εικονικη πραγματικοτητα για τις ειδησεις που βλεπουμε θα αναφερω ενα παραδειγμα ακομα. Ενα βασικο χαρακτηριστικο στα μαθηματα δημοσιογραφιας σε ολες τις πολιτισμενες χωρες του κοσμου ειναι το τι αποτελει ειδηση και με ποια κριτηρια επιλεγεται. Επεκτεινοντας το φαινομενο το ιδιο ισχυει και για τις δημοσκοπησεις. Εχουν μετατραπει σε εργαλεια κατασκευης εντυπωσεων στην γραμμη που θεωρειται συμφερουσα να καθεριωθει καθε φορα. Αντικατοπριζουν μια πραγματικοτητα της στιγμης διχως αλλο αλλα η αξιοποιηση της, ο τροπος προβολης της και η αντικειμενικη αναγνωση της γινεται συχνα οργανο αποπροσανατολισμου της κοινης γνωμης στα χερια της δημοσιογραφιας των τρομοκρατων της ελληνικης τηλεορασης.


Το συνεδριο του ΠΑΣΟΚ περασε στην ιστορια και σημαυδευτηκε απο δυο γεγονοτα / πρωτοβουλιες του Προεδρου του και τα δυο: απο το ανοιγμα συνεργασιας στον Συνασπισμο και την προταση του Παπανδρεου να μην αξιοποιησει στο Πολιτικο Συμβουλιο στελεχη με κυβερνητικο παρελθον. Ακουσαμε τα μυρια οσα απο στελεχη παλια και νεοκοπα κυριως αλλα οχι μονο απο την πλευρα της εσωκομματικης αντιπολιτευσης. Απο ακυρωση του κυβερνητικου εργου του ΠΑΣΟΚ μεχρι συρσιμο του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ.Απο την Δευτερα δυο δημοσκοπησεις ειδαν το φως της δημοσιοτητας της MRB και της Metron Analysis. Στις δυο δημοσκοπησεις το ποσοστο αποδοχης, συμφωνιας και καλωσορισματος των δυο προτασεων αγγιζουν το 55% υπερκομματικα και το 70% στους ψηφοφορους του ΠΑΣΟΚ.


Δεν τονιστηκε ομως πουθενα αυτο το γεγονος. Επισημανθηκε και προσπεραστηκε αδιαφορα και απο του αντικειμενικους δημοσιογραφους και απο τους εσωκομματικους επικριτες. Το ΠΑΣΟΚ ηταν ενα λαικο κινημα. Ετσι ξεκινησε ετσι φιλοδοξει να συνεχισει. Η κοινωνικη συναινεση σε μια συχρονη σοσιολδημοκρατικη παραταξη ειναι λιθιος πετρα εμπιστοσυνης απεναντι σε μια ισοπεδωση των παντων σημερα. Ο κοσμος αγκαλιασε και τις δυο κινησεις του Προεδρου του ΠΑΣΟΚ γιατι εχει αλαθητο κριτηριο στην αποτυπωση της πραγματικοτητας. Τι σημαινει προχειρα η αξιολογηση του κοσμου για τις δυο κινησεις;

Το Πρωτο Καταδεικνυει την απο καιρο διαμορφουμενη κριση του δικομματισμου και την ελλειψη εμπιστοσυνης απεναντι στο ΠΑΣΟΚ να ξανακυβερνησει μονο του. Εαν η ΝΔ περναει την φθορα του κυβερνητισμου τωρα και θα την περναει το ΠΑΣΟΚ την εχει παγιωσει. Το κακο ειναι οτι δεν αναστρεφεται ευκολα. Δηλαδη αυτο το διαζυγιο εμπιστοσυνης που πηρε το ΠΑΣΟΚ απο λαικες μαζες του Κεντρου της Αριστερας εχει προσωπο και διαρκεια. Οι Τσιπρηδες και οι Αλαβανοι φανταζουν σημερα σαν αγνοι αριστεριστες που μπορει να θυμιζουν καποτε απο το μακρινο 81 και το οχι τοσο μακρινο 96 πως ξεκινησαν μια πλειαδα στελεχων του ΠΑΣΟΚ και πως κατεληξαν , τι εικονα δινουν σημερα. Ο πολτικα αδιαφορος , ο μη φανατισμενος ψηφοφορος, μικροαστος η μεσοαστος σημερα που ειναι ο κανονας, θα σου πει μονο μια λεξη : Προκληση. Και ο νοων νοειτο..

Τι σημαινει το δευτερο; Ειναι μια επιβεβαιωση οτι η αναβαθμιση του υλικου που λεγεται ΠΑΣΟΚ εξαρταται αμεσα απο την ταχυτητα και της μαζικοτητα της ανανεωσης του.Προσεξτε το 55% σε ολη την κοινωνια συμφωνει να μην αξιοποιηθουν στο πολιτικο συμβουλιο στελεχη του ΠΑΣΟΚ που εχουν διατελεσει υπουργοι και υφυπουργοι. Ο Παπανδρεου βεβαια υποσχεθηκε να τους αξιοποιησει αλλου σε σκιωδη κυβερνηση για να κρατησει τις εσωκομματικες ισσοροπιες. Αναρωτιεμαι εαν θα συμφωνουσε η κοινη γνωμη να μην τους δωσει καμια θεση ποια θα ηταν η αντιδραση του κοσμου; Βεβαια ο ορος κορυφαιος εχει παγιωθει στα προσκλητηρια των πανελ των μεγαλων καναλιων. Αληθεια με ποια κριτηρια προσκαλουνται ολοι αυτοι ; Μα με βαση της σπουδαιοτητα της θεσης τους στο τελευταιο κυβερνητικο παρελθον του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδη αυτο που τωρα απορριπτει ο κοσμος. Πως μπορει ενα κομμα που θελει να ανανεωθει να προωθησει και επικοινωνιακα τα στελεχη του, να τους δωσει λογο να τα κανει αναγνωρισιμα; Eκει βλεπεις την δυναμη τους. Tα παντοδυναμα ΜΜΕ μπορουν να καλουν στελεχη που δεν εχουν καμια σχεση με την εσωκομματικη ιεραρχια , το προσταγμα της ανανεωσης και την λογικη της συζητησης. Ειναι μια ωραια παρεα πλεον.. η μαλλον ατμοσφαιρα που ελεγε και ο αειμνηστος Ντινος του ελληνικου κινηματογραφου

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008

Γιάννης Ραγκούσης είναι ο νέος Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ


Ο Γιάννης Ραγκούσης είναι ο νέος Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Από τα 273 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου έλαβε 159 ψήφους ενώ ο Παντελής Οικονόμου έλαβε 43 ψήφους. Τα λευκά ήταν 59 και τα άκυρα 12. Ο Νίκος Αθανασάκης θα αναλάβει μάλλον διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Παπανδρέου.

H πρόταση του κ. Παπανδρέου για το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει τους: Νίκο Ανδρουλάκη, Τόνια Αντωνίου, Κώστα Ασκούνη, Φώφη Γεννηματά, Μιχάλη Καρχιμάκη, Λούκα Κατσέλη, Πάρη Κουκουλόπουλο, Γιάννη Κουτσούκο, Πάνο Μπεγλίτη, Θάνο Μωραϊτη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, Συλβάνα Ράπτη και Ντίνο Ρόβλια. O Βενιζελικοί κατέβασαν και πεμπτο υποψήφιο τον Δημήτρη Καρύδη, παλαιό συνεργάτη της Βάσως Παπανδρέου που όμως προσχώρησε από την αρχή στο στρατόπεδο Βενιζέλου.


Με μία ψυχρη απότίμηση σε πόσοστα των ψήφων Ραγκούση αυτές αντιστοιχούν στο 58% των μελών έναντι 42% των λοιπών δυνάμεων. Η ομοιότητα με τα ποσοστά της 11 Νοέμβρη είναι χαρακτηριστική. Πρώτος σε ψήφους με 150 ο Βουλευτής Λασιθίου Μιχάλης Καχριμάκης που λογίκα επιβραβεύεται για την έντονη κοινοβουλευτική του δραστηρίοτητα.

Δυστύχως σε όλες σχεδόν οι διαδικάσιες μέτα την 11 Νοέμβρη ,τα στελέχη δεν περιορίζονται στην καταγραφή μίας τάσης ή ενός ρεύματος όπως το αποκάλεσαν με περισσή δόση υποκρισίας οι υπό τον Βενιζέλο αλλά στην παγίωση ενός κόμματος μέσα στο κόμμα.

Η κατάσταση αυτή είναι απαξιωτική για το ΠΑΣΟΚ και οι περιβόητοι καλοθελητές των δημοσκοπήσεων ας μελετήσουν σοβαρότερα , γιατί πλέον ασκούν κοινωνικό λειτούργημα, την επίπτωση που έχει αυτό το φαινόμενο στην αιμοραγία του ΠΑΣΟΚ προς το ΣΥΡΙΖΑ.
Ενάς ασήμαντος μλογκερ σας λέει αυτά που φαντάζομαι ότι κάποιοι από έσας μόνοι σας συζητάτε χαμηλόφωνα γιατί απλά όποιος υποτιμά την νοημοσύνη του πολύπαθου αυτού λαού πότε δεν κέρδισε τίποτα και η ιστορία τον ξεπέρασε σαν μία μετρησιμη μονάδα του χρόνου.

Ενόχος για απιστία ο Πέτρος Λάμπρου


Η πολύκροτη υπόθεση που ταλαιπωρεί τον Βοιωτό Πέτρο Λάμπρου τα τελευταία χρόνια έφτασε σήμερα σε ένα πρώτο τέλος.




Ποινές φυλάκισης ενός έως και τριών ετών επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο στον Πέτρο Λάμπρου, πρώην διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος και σε οκτώ πρώην στελέχη της τράπεζας για πράξεις απιστίας, σχετικά με τη χορήγηση δανείου σε όμιλο επιχειρήσεων πριν περίπου έξι χρόνια. Πρόκειται για την γνωστή υπόθεση του ομίλου «Αλουμίνιον Αττικής» (Αλλαμανής). Η Δικαιοσύνη είχε ασχοληθεί με την υπόθεση ύστερα από στοιχεία που προσκόμισε στον εισαγγελέα, ο νυν διοικητής της Αγροτικής, Δημήτρης Μηλιάκος. Ο κ. Λάμπρου αποτελεί ένα από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έχει υπάρξει «ταμίας» του, ήταν πολύ κοντά στο παλιό Καστρί (το θυμάστε;) και έχει επίσης εμπλακεί στο παρελθόν στις υποθέσεις ΟΤΕ – Ιντρακόμ.
Να σημειώσουμε ότι η έφεση έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Η ανταπόκριση του Παπανδρέου στο Γιώργο προχώρα άλλαξε τα Ολα


Αμηχανία και εκνευρισμό προκαλεί σε αρκετά μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου ότι δεν προτιθεται να προτεινει για το Πολιτικό Συμβούλιο στελέχη που έχουν διατελέσει Υπουργοι και Υφυπουργοι. Δηλώσεις για κάρα και βόδια απότο ρεύμα Βενιζέλου που αντιπρότειναν ότι έπρεπε λέει να προωθήσει την αλλάγη στους Βουλευτές και όχι στο κρίσιμο όργανο του Πολιτικού Συμβουλίου. Είμαι σίγουρος ότι αντιστροφή θα ήταν η δήλωση εαν συνεβαίνε αυτό τελικα που τώρα προτείνουν. Σχέδον κανένας νέος βουλευτης που προώθησε ο Παπανδρέου τα τελευταία χρόνια δεν έγινε δεκτός με ικανοποίηση. Αρά η γκρίνια πολλές φορές αγγιζει το επίπεδο προγραμματικών δηλώσεων στο ρεύμα.Το αυτομαστίγωμα του ΠΑΣΟΚ δεν έχει τελείωμα..

Οτάν πριν 4 χρόνια ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ απαιτούσε από τον Παπανδρέου το "Γίωργο προχώρα άλλαξε τα όλα" , επικρίθηκε έντονα στην διαδικασία επανεκλογής πριν λίγους μήνες του γιατί δεν το πραγματοποίησε. Τώρα που κάνει την γενναία κίνηση ανανέωσης ,καποιοί κλωτσάνε. Ειναι μοναδική η ικανότητα αυτου του Κινήματος να ασκεί κριτική τώρα σε αυτό που νωρίτερα ητάν και φυσικά παραμένει λαική απαίτηση. Ολά κρίνονται εκ του αποτελέσματος άλλα δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ επι 20 χρόνια να αναπαράγει τα ίδια στελέχη. Θα Θυμίσω ότι μια πλειάδα των στελεχών αυτών και Παπανδρεικοί και Βενιζελικοί παγίωσαν μια εικόνα αποδοχής σε καιρους εξουσίας για το ΠΑΣΟΚ. Είναι αλήθεια δύσκολο όταν έχεις βιώσει την γλύκα της εξουσίας να μετατραπείς σε ένα παθιασμένο αγωνιστή της αντιπολίτευσης. Αυτό το αντάρικο της αντιπολίτευσης απαιτεί άφθαρτα προσώπα, φαινομενικούς ή και πραγματικούς ιδεολόγους .


Το πρόβλημα , η παθογένεια του κυβερνητισμου που πλήρωνει τώρα το ΠΑΣΟΚ είναι εν πολλοις και ένα πρόβλημα ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ στις σχέσεις πολιτών/ κομμάτων εξουσίας.

Η άλλη όψη του ίδου νομίσματος είναι η ικανότητα των προσώπων. Η ανανέωση από μόνη της δεν αρκει σαν πράξη πολιτικής γενναιότητας

Κυριακή 16 Μαρτίου 2008

Oι Βοιωτοί που εκλέγονται στο Εθνικο Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ μετά το 8ο Συνέδριό του



Κάποιες εκπλήξεις και ανακατατάξεις στην βοιωτική λίστα περιλαμβάνουν τα τελικά αποτελέσματα για την αναδειξη του Εθνικου Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.





Πρώτη σε ψηφους αναδειχθηκε η Αριάδνη Αγάτσα που με κατέλαβε την 58η θέση λαμβάνοντας 305 ψήφους. Κατά την γνώμη μας η συμπάθεια που της έχει ο Πρόεδρος του Κινήματος σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στήριξε Παπανδρέου κατά την εσωκομματική διαδικασία , εάν και όχι με ιδιαίτερα εκδηλωτικές και πάντα επιτυχημένες ενέργειες, εξηγούν την αρκετά καλή της θέση. Παγίωνει για μας η Αριάδνη μία θέση στα πασοκικά δρώμενα στην Βοιωτία τουλάχιστον στην Παπανδρέου εποχή.

Ακολούθησε ο εκ Διστόμου ορμώμενος Πέτρος Λάμπρου με 297 ψήφους καταλαμβάνοντας την 60η θέση , που αποτελεί σταθερή αξία εκλογής στον Εθνικό Συμβούλιο. Χρόνια προσωπικός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου , διαχρονικός Ταμείας παλαιότερα του Κινήματος, πάντα πλασαριζόταν σε καλές θέσεις.
Η εκλεκτή του Αλέκου Ακριβάκη, Βάσω Τσόνογλου / Βυλλιώτη κοντά του στην 139η θέση με 196 ψήφους εκλέγεται σίγουρα καθώς φαίνεται ότι τα ρολόγια/λίστες την τίμησαν δεόντως και με την εκλογή της αυτή θα συνεχίσει να παίζει ρόλο στην Βοιωτία.

Δεν εκλέγονται Γιάννης Σωτηρίου που με 177 ψήφους κατέλαβε την 155η θέση και Γιάννης Γαμβρίλης που με 143 ψήφους κατέλαβε την 209 θέση. Τέλος μάλλον συμβολικό χαρακτήρα είχε η υποψηφιότητα του παλιού Βουλευτή Θηβών Γίωργου Κατσιμπάρδη που με 109 ψήφους κατέλαβε την 272η θέση. Εκτός και εάν κάτι δεν λειτούρησε σωστά.


Πρώτος βενιζελικός και εκσυγχρονιστής από την Βοιωτία, ο Λουκάς Αποστολίδης στην 134η θέση με 200 ψήφους, κατάφερε να πλασαριστεί όπως πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.

Ο Ακης Βαγιάκος ακριβώς στην επόμενη θέση με 199 ψήφους παρουσιάζεται πεσμένος σε σχέση με την πολύ καλή θέση που είχε πάρει στην πρώτη εκλογή του τον Μάρτη του 2005 εάν και στήριξε Παπανδρέου.

Δεν εκλέγονται οριστικά Αποστολίδης Βαγιάκος καθώς είναι πολύ κοντα στην 150η θέση και τους πίανει η ποσόστωση του 40% των γυναικών, η ποσόστωση για του μετανάστες και για τον πρώτο η ποσόστωση για του νέους μέχρι 35 ετών.
Στις τρείς πρώτες θέσεις η Φώφη Γεννηματά, το μέλος της Νεολαίας Νίκος Ανδρουλάκης πρώτος σε ψήφους στο συνέδριο της Νεολαίας, πολύ καλή η ομιλία του στο Συνέδριο, και ο γνωστός εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος που με εντυπωσιακο come back επανεκλέγεται μετά από πολλά χρόνια.


Δείτε την τελική λίστα εδώ http://www.pasok.gr/portal/gr/3/58547/7/7/1/showdoc.html

..

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

Επιστροφή στις Ριζες....



Σε ενωτικούς και ψυχοαναλυτικούς ρυθμούς κινείται το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ μέχρι στιγμής.. Ο Γίωργος Παπανδρέου έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα στο Σύνθημα Νεα Αλλαγή από ότι στην Δίκαιη Κοινωνία επίζητωντας την αφύπνηση αντανακλαστικών του Παρελθόντος. Η Δίκαιη Κοινωνία υποκαθιστάται στον λόγο του Γίωργου απο τις συχνές αναφορές στην Αναδιανομή, σαν θεμελιώδες στοιχείο της Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Οσό όμως και να συσπειρώνει παραδοσιακούς ψηφοφόρους αυτή η Κίνηση δεν είναι αρκέτη για Εμας να τραβήξει, να εμπνεύσει νέα τμήματα στην Κοινωνία που αυτοτοποθετούνται στον χώρο του Κέντρου..Ειναι μία ψυχολογικη αφυπνήση, μία και συναισθηματική προσέγγιση η οποία από μονη της δεν είναι αρκετή.



Δεν πείθουμε Πρόεδρε
, όλοι μας , εννοούσε ο Σύνεδρος Παρασκευάς πριν από λίγο
σε μία αυτοκριτική ειλικρίνειας. Το παράδειγμα του Νέου εργατικου Κόμματος του Μπλερ επικαλέστηκαν άλλη Σύνεδροι ενώ επικριτικά σχόλια ΄δεχτηκε και η Πρόσκλήση του Αμερικανού Πρέσβη ενω πραγματοποιήθηκαν και αναφορες και επικρίσεις δημοσιογράφων(Ο στρατάρχης Πρετεντερης είχε πάλι την τιμητική του). Γενικά ακούγωντας Συνέδρους από όλο τον Κόσμο επικρατούν τρία συναισθήματα. Φόβοι και έγνοιες ότι δεν είναι όλοι μαζί, αρκετοί υπαινιγμοί για συνέχιση του Διασπαστικού ρόλου του Βενιζέλου, Προβληματισμός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πείθει ακόμα ή πλέον το σύνολο της Κοινωνίας αλλά και προτάσεις ,παλίες και νεες για την Αναστροφή του κλίματος και τον κοινωνικο και πολιτικο εμπλουτισμό της Ιδεολογίας του ΠΑΣΟΚ.


Ο Βενιζέλος περιοριστήκε στην αναγνωση του προβλήματος διαρροης ψήφων προς ΣΥΡΙΖΑ και την ανάληψη ευθυνών ανάλογα με τον Ρόλο του καθενός. Επίσης άφησε υπαινιγνούς για το ενδεχόμενο της μεγάλης συμμαχίας στην Ελλαδα. Από προτάσεις νεες ο Βενιζέλος πάντως τίποτα. Ετσί δεν πείθετε κύριε Βενιζέλε ότι αποτελειτε ενναλακτική λύση. και πολύ περισσοτερο όταν υπερασπίζεστε τα αγαπημενα σας ΜΜΕ Ο Παπανδρέου πάντως εκφώνησε ένα λόγο πιο συναισθηματικό και συμβολικό από ότι στο Παρελθόν που αποτύπωνε ατόφια στοιχεια της Σοσιολδημοκρατίας σε όλη της την Ιστορία. Εχει ιδεολογία προσαρμοσμένη στην Νέα Κοινωνική Πραγματικότητα αλλά δεν είναι πλήρης ο λόγος του. Πάντως όρθρα ο Παπανδρέου όπως έγραφα Μήνες πριν προσδιόρισε ότι Απευθύνεται στον Νεό μη Προνομιουχο Ελληνα.
Δυστύχως όμως και είναι μια πραγματικότητα, ότι το υφός, το ήθος και ο πολιτικός Προβληματισμός του Γίωργου Παπανδρεόυ αντιπροσωπεύει μεν την πλειοψηφία των μελών της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Παράταξης, μίλαει στην καρδία του αλλά πολύ φοβάμαι ότι χρείαζεται σημαντικές προσθήκες για να αγκαλίασει μεγαλύτερα κομμάτια της Κοινωνίας. Εκεί παλλινδρομεί σε δύο λογικές ο Παπανδρέου και είναι φανερό ότι δέχεται αντικρουόμενες εισηγήσεις από τους πολλους συμβουλάτορες του. Η πρόταση μας για νέο μέσο από το ΠΑΣΟΚ , βρήκες ανταποκρίση από τον Παπανδρέου καθώς αποτελει αίτημα από πολλά μελή στην Ελλάδα


Ποίος Είναι το Σύριζα και ποιός το ΠΑΣΟΚ πλέον μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι Υποκρισία πλέον ;

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

O Σωκράτης Μάλαμας για τον Ανδρέα Παπανδρέου..





" Μέσα στα ρούχα μου σε κλείνω σαν φωτιά να χουν να λένε πως δεν σε γνώρισα ποτέ μου, όνειρο είναι ιστορία μας καρδία μου τα ξωτίκα γυρνούν τις νύχτες συντροφιά μου."


Τι δημιούργησε ο Ανδρέας και καταρρέει τόσο εύκολα. Ποίος ήταν , τι είναι ο σοσαλιασμός σήμερα.Εζήσε το μύθο της εξουσίας κάποτε με την βοήθεια ενος ξωτικού και τώρα γέμισε κακά δαιμόνια.
Ο κόσμος διψάει να πιστέψει.Εσύ μπορείς να αλλάξεις, να τον εμπνεύσεις...

Γιατί ο Μάκης Κουρής επιτίθεται στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο;



Από το troktiko.blogspot.com


Η εφημερίδα "Το Παρόν" επιτίθεται στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο χωρίς να προλάβει ο προκαθήμενος της εκκλησίας να συμπληρώσει έναν μήνα στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Ο Μάκης Κουρής είναι γνωστό ότι έδινε πόντους στον Χριστόδουλο αλλά ο μακαριστός τώρα που έφυγε, τι φταίει ο Ιερώνυμος να τα ακούει και να τον χαρακτηρίζει...

λαϊκιστή; Τι πρόλαβε να κάνει ή να μην κάνει για να κρίνεται τόσο αυστηρά; Δεν θα ήταν καλό να μάθουμε όλα τα παιχνίδια που παίζονται πίσω από τις κόντρες(υποτιθέμενες, γιατί οι κόντρες θέλουν δύο). Η εμμονή του Μάκη Κουρή δεν δικαιολογείται. Σε καμία περίπτωση.


Μία φορά και ένα καιρό ήταν δύο αδέλφια από την Κεφαλλονιά που ισχυρίστηκαν ότι γκρέμισαν τον Καραμανλισμό με την Αυριανή. Εκάναν Κανάλια,υπερασπίστηκαν τον Ανδρέα και τους άλλους στις πιο δύσκολες εποχές, εδώσαν μάχες. Μετά ΄ήρθε η υποστήριξη στον νέο Καραμανλή, η έντονη κριτική στον Σημίτη, ο εναγκαλισμός με τον Βενιζέλο και η παντελής απαξίωση του νέου Παπανδρεου. Μπρόστα σε όλα τα παραπάμω ανεξήγητα δεν υπάρχει λογίκος τρόπος εξήγησης της κριτικής στον Ιερώνυμο.
Πάντως όταν το προσωπικό συμφέρον ορίζει την καθε στρατηγική του παλιού στην πιάτσα Δημοσιογράφου, οι παλιοί δεν θα έμειναν αγωνιστες. Αλλώστε για πόσα πράγματα αξίζει να αγωνιστεί κανείς σήμερα;

Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

Ο Συνθετικός Μίμης ......και η ανάγκη για συλλογικό Σουμάχερ της Πολιτικής


Ο Μίμης Ανδρουλάκης έχει αποδείξει στην μακρά του πορεία την συνήθεια του να μεταλλάσαται να αναδιπλώνεται να μετασχηματίζεται και να αναπροσαρμόζεται αναφορικά με τις πολιτικές θέσεις του ή καλύτερα αναφορικά με την αποτύπωση της πραγματικότητας . Από του πρώτους που πήραν αποστάσεις από τον Γίωργο Παπανδρέου την επομένη της ήττας, ήταν όμως και ο πρώτος από του μη μέχρι τότε υποστηριχτές που μετά την εμβληματική και καθηλωτική ομιλία Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μέτα την 16 Σεμπτέμβρη έτρεξε να πει στον Γίωργο "Πρόεδρε σήμερα ήσουν αληθινός Παπανδρέου με τον λόγο σου".

Αντιγράφουμε από http://mimisandroulakis.blogspot.com/

Ο χρόνος είναι το παν στην πολιτική. Θυμηθείτε το κλασσικό «στις 24 είναι νωρίς, στις 26 είναι αργά». Οι χαμένες στιγμές δεν επιστρέφουν ποτέ οι ίδιες. Και το ΠΑΣΟΚ μετρά πολλές εδώ και χρόνια. Η τελευταία ήταν η 11η Νοεμβρίου. Αν το 8ο Συνέδριο δεν ανοίξει το δρόμο χειροπιαστά σε μια εκ νέου ίδρυση του τότε θα περάσουμε εκείνο το κρίσιμο όριο που γνώρισαν στο παρελθόν Βρετανοί Εργατικοί και τώρα οι Γάλλοι σοσιαλιστές όπου και χρυσάφι να πιάσεις κάρβουνο γίνεται, οι διανοητικές και ψυχολογικές σου μπαταρίες αδειάζουν, τα πρόσωπα χλομιάζουν, ότι και να πεις, ακόμα και το πιο τολμηρό και καινοτόμο, κανείς δε σε προσέχει, αρκεί να φύγει ένας «πόντος» για να ξηλωθεί όλη η αξιοπιστία σου και ο κοινωνικός ιστός σου και τότε σίγουρα χάνεις την πρωτοβουλία στην ανασύνθεση μιας πολυφωνικής προοδευτικής αριστεράς και στον ανασχηματισμό του πολιτικού σκηνικού. Ότι δεν κάνεις εσύ θα το κάνει η κρίση εναντίον σου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έδειξε ότι έχει υψηλά αντανακλαστικά μόνο όταν είναι κολλημένος στον τοίχο όπως συνέβη μέχρι τις 11 Νοεμβρίου. Μετά κυριάρχησαν οι δυνάμεις της αδράνειας σ’ όλους τους «αντίπαλους»- συμπαίκτες. Τώρα; Θα υπάρξει ένα πράσινο comeback;

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι το πρόβλημα μας βρίσκεται και στον «οδηγό», δηλαδή στο ηγετικό προσωπικό και στο «αμάξι» και στο «δρόμο». Σουμάχερ δεν υπάρχει έτοιμος στο ΠΑΣΟΚ αλλά και να υπήρχε το «αμάξι» είναι βαρύ ενώ ο «δρόμος» έχει μετακινηθεί, οι τεκτονικές πλάκες έχουν μετατοπιστεί και στο υπέδαφος ενεργοποιούνται επάλληλα ρήγματα σε διαφορετικά βάθη και πλάτη. Ξεσπούν πάνω στο ΠΑΣΟΚ συγχρονισμένες προκλήσεις μεγάλης κλίμακας, που περιγράφονται στις «70+1» θέσεις (pdf) για την επανίδρυση του, στις οποίες πρέπει να απαντήσουμε απαντώντας ταυτόχρονα στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της χώρας που είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο της δεκαετίας του ’90.

Αν δεν υπάρχει ατομικός «Σουμάχερ», η πολιτική γενετική μας πρέπει να συνθέσει ένα συλλογικό.

Θα συμφωνήσουμε με τον αγαπήτο Μίμη ότι ο Παπανδρέου ήταν εξαιρετικός στο δίμηνο της εσωκομματικής live έκθεσης του ΠΑΣΟΚ. Θα του θυμίσουμε όμως ότι ήταν εξαιρετικός και στο δίμηνο πριν της 16 Σεμπτεμβρή .Δεν είναι τώρα.

Θα συμφώνησουμε ότι η αδυναμία που έχει του ΠΑΣΟΚ για επανακτήσει μια σχέση εμπιστοσύνης ηθικής, προγραμματικής και πολιτικής υφής με την Κοινωνία προυποθέτει μια συλλογική δραστηροποίση για να καλυφθεί το έλλειμα της βαρύτητας μιας προσωπικότητας τύπου Ανδρέα Παπανδρέου που αντικειμενικά το ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει. Το ισοζύγιο θετικών αρνητικών στοιχείων για όλα τα μεγαλοστελέχη απέχει πολυ από κατι τέτοιο. Η ταυτότητα λοιπόν του ΠΑΣΟΚ είναι και μπορεί να είναι τόσο ενιαία όσο είναι και τα ετεροκλήτα χαρακτηριστικά των προβεβλημένων στελεχών. Οσό γοητετικό μπορεί να είναι το προφίλ ενος πανεπιστημιακού σε ένα τμήμα της Κοινωνίας τόσο απωθητικός μπορεί να είναι ο πολιτικός αμοραλισμός και η έπαρση σε ένα άλλο, κατεξοχήν πιο λαικό τμήμα της κοινώνιας.

--Απλά φίλε Μίμη πόσοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και μεγαλοστελέχη είναι έτοιμοι και ειλικρινέις να παραδεχθούν πόσο βαρύ είναι το φορτίο για να επανέλθει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία;
Πόσοι έχουν την πρόθεση να κάνουν μια αναγωγή στο πρόσφατο και μακρινότερο Παρελθόν για να εξηγήσουν γιατί το φορτίο έγινε βαρύ;
-- Μπορει να λειτουργήσει το μοντέλο της συλλογικής ηγεσίας;Αυτο προυποθέτει την επιδίωξη μίας νίκης από του έχοντες λόγο, προβολή , αποδοχή στην Κοινωνία.

Σωστή η αναγνώριση της ανάγκης ενός συλλογικού Σουμάχερ, δύσκολη όμως στην εφαρμογή της.
Ως υπεύθυνος της ΚΟΕΣ που ήσουν για την επεξεργασια των πολιτικών θέσεων περίμενουμε το συνθετικό και σε αυτές από το επικείμενο Συνέδριο



Σχόλιο αναγνώστη :ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΗΝ ΕΠΕΣΕ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΣΤΟ ΜΕΓΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΟΛ



Με καθυστέρηση λίγων ημερών αφού τώρα το είδαμε δημοσιεύουμε την παράκληση φίλου να δημοσιευτεί η ανακοίνωση φραφείου τύπου Του ΠΑΣΟΚ ενάντια σε συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα . Ο φίλος Kkk μας εστείλε της παράκληση για δημοσίευση link του δείτε εδώ


http://www.pasok.gr/portal/gr//57295/7/7/1/showdoc.html



Εμείς απλά το επισημάναμε στο σχόλιο του ποστ για τον ρόλο των ΜΜΕ στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή την δημοσκόπηση

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2008

Μια εισαγωγή στην κρίση του δικομματισμού. Τα παράθυρα είναι ανοικτά



Έφτασε η ωρα για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που μόνο πολυαναμενόμενο δεν είναι πλέον. Η εσωστρέφεια και ο προβληματισμός είναι στην ημερήσια διάταξη, απλά αλλάζουν οι αφορμές του. Από την αναγκαιότητα ίδρυσης ενός ομίλου Πολιτικού Προβληματισμού ή ενός Πολιτικού Ταμείου φίλων του Βενιζέλου, περάσαμε στον διεμβολιστή Αλέξη Τσίπρα που εκμεταλλεύεται το αυτονόητο: την μερική ανεξαρτητοποίηση της άναρχα δομημένης ελληνικής κοινωνίας από την πλήρη κομματική εκδούλευση και την συνολική ανεπάρκεια των κεφαλών του συστηματός του δικομματισμού. Όσα όνειρα πρέπει να κάνεις για να περάσεις με 700 ευρώ το μήνα άλλα τόσα όνειρα σου επιτρέπει να κάνεις ο διεφθαρμένος και καταρρέων δικομματισμός προς μία "άγνη" Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ έστω και με όρους μαθητικού συνδικαλισμού Αλέξη Τσίπρα. Πόσα περισσότερα οράματα προσέφερε δηλαδή η Νεα Δημοκρατία για να κερδίσει δύο εκλογικές μάχες και να κυβερνάει 4 συναπτά έτη; H μήπως απλά περίμενε την πλήρη απαξίωση του ΠΑΣΟΚ που από πρότυπο (τότε)σοσαλιαστικό μοντέλο εθνικοαπευλευθερωτικής υφής μετατράπηκε σε ένα στυγνό διαχειριστή της εξουσίας που διαβρώθηκε επίπλεον ηθικά στην σύνειδηση της κοινωνίας από τα πρόδηλα συμφέροντα που υπηρέτησε με συνέπεια.
Θα επανέλθουμε. Γιώργο ο χρόνος περνάει και τα θαύματα τελείωσαν. Εκτός και εάν το ζητούμενο είναι μόνο το εναλλακτικό σχέδιο....Αλλα δεν θά έπρεπε να είναι μόνο αυτό.Δεν αρκεί.. Και δεν είμαστε όλοι Χρυσοχοίδης να θέσουμε, που δεν θέτουμε, προθεσμία εξ αφορμής ηγετικών φιλοδοξιών...

Η πρώτη δημοσκόπηση του sociopolitici για το ρόλο των ΜΜΕ και το ΠΑΣΟΚ

Αφού ευχηθώ σε όλους καλή σαρακοστή με υγεία και καθαρή ψυχή τουλαχίστον για τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε μία πρώτη αποτίμηση της πρώτης δημοσκόπησης . 19 φίλοι θεωρούν αναγκαία της στήριξη και 13 όχι από μία μερίδα των ΜΜΕ για την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Η δημοσκόπηση ηρθέ σε μία συγκυρία που η επιστολή του γραφείου τύπου του ΠΑΣΟΚ, που φωτογράφιζε ιδίαιτερα τον δημοσιογράφο Γιάννη Πρεντετέρη, εναντίον του σταθμού ΜΕΓΚΑ για τα επικριτικά και απαξιωτικά σχόλια για τον Γίωργο Παπανδρέου , προσέδωσε ένα νέο αέρα επικαιρότητας στο συγκεκριμένο θέμα. Ακόλουθήσε εκτεταμένο ρεπορτάζ της Ελευθεροτύπιας,παραπολιτικό και μη την προηγούμενη εβδομάδα που επιβεβαίωσε με έμμεσο τρόπο τις σκέψεις της Χαριλάου Τρικούπη,όπως εκφράστηκαν και από την sociopolitici, για την δημιουργία εντύπου κατάρχην μέσου που θα μπορέσει τουλάχιστον να προβάλλει της θέσεις του ΠΑΣΟΚ και γιατί όχι και τηλεοπτικού σταθμού στην συνέχεια. Η οικονομική πτυχή του όλου εγχειρήματος μοιάζει προς το παρόν το μεγάλο πρόβλημα. Εκεί άλλωστε κάπου αρχίζε και η διαπλοκή τα προηγούμενα χρόνια.....Θα επανέλθουμε στο θέμα με διαφορετικό κέντρο βάρους στην ερώτηση.

O Βασίλης Τόγιας στα ονόματα για Νέο Γραμματέα ΠΑΣΟΚ


H Κάτια Μακρή /για όσους δεν ξέρουν η δημοσιογράφος που εμφανίζεται στα δελτία ειδήσεων του ΑΛΤΕΡ ως το αντίπαλο σοσιαλιστικό δεός στον εκπρόσωπο της λαικής δεξίας Τράγκα, σε άρθρο της στην Κυριακάτικη Ελευθεροτύπια αναφέρει ότι ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται γαι την θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ είναι και το όνομα βουλευτή Βοιωτίας Βασίλη Τόγια.Η κυρία Μακρή αναφέρει χαρακτηριστικά : Παρά τη πληθώρα των ονομάτων που έχουν ακουστεί, λίγα κινητά θα χτυπήσουν. Ανάμεσά τους μάλλον αυτό της Αννας Διαμαντοπούλου, που συζητήθηκε έντονα τις τελευταίες ημέρες, του Δημ. Ρέππα, που εξαρχής είχε πολλές πιθανότητες, του Χρ. Παπουτσή, του 40άρη βουλευτή Κοζάνης Γ. Παπακωνσταντίνου ή του Β. Τόγια (από τη Βοιωτία) σε περίπτωση που ο πρόεδρος αποφασίσει να «κατεβάσει» τον μέσο όρο ηλικίας στο συγκεκριμένο πόστο της Χαρ. Τρικούπη. Πολλά πρόσωπα έχουν στο μεταξύ «παίξει» στα «πηγαδάκια»: Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, η Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρ. Λοβέρδος, ο Θ. Μωραΐτης, ο Ν. Μαδεμλής. Κάποια ονόματα έπεσαν στο τραπέζι για να «καούν» (από εσωκομματικούς «φίλους») και κάποια γιατί πράγματι εξετάστηκαν.

Τα σχόλια δικά σας. Οι αναφορές πάντως στα ονομάτα του Θάνου Μωραίτη, του Ν.Μαδεμλή και του Τόγια δεν είναι τυχαίες καθώς και οι τρείς προέρχονται και αναδείχθηκαν από το χώρο της Νεολαίας σε παλαιότερες και προσφατές εποχές .Τoυς συμβολισμούς, τους συνειρμούς και τις προεκτάσεις επιφέρει η παραπάνω ονοματολογία ας την σταθμίσουν όσοι φέρουν το βάρος της απόφασης. Η καθέ επιλογη παντως θα παρθεί υπό τη σκία και της συρρίκνωσης που παρουσίαζει ο δικομματισμός.

Σοσαλιαστική χαραμάδα αισιοδοξίας στην Ισπανία. Ζαπατέρο νικητής στην Ισπανία


Την στιγμή που η Ελλάδα κλυδωνίζεται εν μεσω απεργιων από το φαινόνενο Τσίπρα το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Χοσέ Θαπατέρο φαίνεται να παίρνει μεγάλη νίκη έναντι του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές που διενεργήθηκαν στην Ισπανία υπό το βάρος της ψυχρής εκτέλεσης πρώην δημοτικού συμβούλου στη Χώρα των Βάσκων.

Με καταμετρημένο το 33,1% των ψήφων, το Σοσιαλιστικό Κόμμα λαμβάνει σχεδόν το 47% και εκτιμάται ότι εξασφαλίζει 170 έδρες, ενώ το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα εξασφάλισε το 36% και 150 έδρες. Η Κάτω Βουλή έχει 350 έδρες.
Τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα στο 12% των ψήφων δίνουν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα προβάδισμα δέκα ποσοστιαίων μονάδων. Αποσπά ποσοστό της τάξεως του 46,7% (173 έδρες) έναντι 36,4% που συγκεντρώνει το Λαϊκό Κόμμα.
Το σύνολο των exit poll που δημοσιοποιήθηκαν μετά το κλείσιμο των καλπών δίνουν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα τη νίκη με καθαρό προβάδισμα σε ποσοστό και έδρες. «Όλα τα exit poll μας δίνουν τη νίκη» δήλωσε εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών. Η συντηρητική αντιπολίτευση από πλευράς της αναμένει τα τελικά αποτελέσματα.
«Οι δημοσκοπήσεις είναι μόνο δημοσκοπήσεις» δήλωσε ο συντονιστής της προεκλογικής εκστρατείας του Λαϊκού Κόμματος, Πίο Γκαρθία Εσκουδέρο, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «το Λαϊκό Κόμμα θα έχει ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα». Κατι που θυμίζει κάτι από την πρόσφατη αντιπαλότητα στην Ελλάδα στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ για τον ρόλο των δημοσκοπήσεων
Δεδομένου ότι για την απόλυτη πλειοψηφία απαιτούνται 176 έδρες τότε θα παιχθεί ενά μικρό θρίλερ για το εφικτό της απόλυτης πλειοψηφίας. Στην Ευρώπη σε μια εποχή που κυριαρχεί η συζήτηση εδώ και 2 χρόνια για την κρίση της κεντροαριστερας ερχέτα ι μια νίκη αχτίδα αισιοδοξίας για το μέλλον.Μετά την πτώση της κυβέρνησης Πρόντι η σοσιαλιστικη διακυβέρνηση στην Ευρώπη φαντάζει σαν μονοπώλιο πολιτικής εξουσίας υπο διερεύνηση.

Οι Κύριοι Παπανδρέου,Βενιζέλος,Σημίτης ας πάρουν μαθήματα για το επερχόμενο συνέδριο πως μπορεί μια σοσιαλιστική παράταξη να επανέλθει στην εξουσία. Να βγείτε μπροστά με όση φώτιση σας απομένει να παραδειγματιστείτε. Οι μεν θα μιλήσουν για τα γνωστα οι δε για το ελλειμα ηγετικής φυσιογνωμίας του Προεδρού/από μέσα τους βέβαια και ο καιρός περνάει...