Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Φθηνό ρεύμα για χαμηλόμισθους

Ρεπορτάζ και φώτο από ΝΕΑ







Κοινωνικά τιμολόγια από τη ΔΕΗ για χαμηλόμισθους, ηλικιωμένους, αναπήρους και γενικά τους «ενεργειακά φτωχούς» καταναλωτές, επίδομα θέρμανσης στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά και πλαφόν στις τιμές των καυσίμων όποτε αυτό χρειάζεται.

Πρόκειται για ορισμένα μόνο από τα βασικά μέτρα που θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ στον τομέα της ενέργειας, εφόσον αναδειχθεί νικητής στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στόχος της πολιτικής του είναι η δημιουργία μιας πράσινης βιομηχανίας στην Ελλάδα, ενώ στον τομέα των ακινήτων το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον» του υπ. Ανάπτυξης για ενεργειακές παρεμβάσεις στα κτίρια εξετάζεται να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό κατοικιών. Στο πλαίσιο αυτό, το όριο της τιμής ζώνης των 1.500

ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, που ήταν η προϋπόθεση για τη χορήγηση της επιδότησης, θα «ανοίξει» προς τα πάνω. Επίσης στη νέα του μορφή, το μέτρο θα επιδοτεί μεγαλύτερη γκάμα παρεμβάσεων απ΄ όσες αρχικά είχαν ανακοινωθεί. Εκπτώσεις
Στο φλέγον για τον πολίτη μέτωπο των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει κοινωνικά τιμολόγια με εκπτώσεις, επιστροφές και τρόπους πληρωμής των λογαριασμών για τους «ενεργειακά φτωχούς» καταναλωτές- κατηγορία που θα οριοθετηθεί με κριτήρια (π.χ. εισόδημα) και δείκτες που ακολουθούνται διεθνώς.

Αναφορικά με τη ΔΕΗ, θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου (τουλάχιστον το 51%), οι λιγνιτικές της μονάδες θα εκσυγχρονιστούν, ενώ θα επιταχυνθεί η κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής με χρήση εξελιγμένων τεχνολογιών (καθαρή καύση, πρόβλεψη αποθήκευσης και δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα). Για τη ΔΕΠΑ, το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι μπορεί να λειτουργήσει υπό δημόσιο έλεγχο, ενώ ζητάει να σταματήσει κάθε διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, αφού θεωρεί ότι τόσο σοβαρές αποφάσεις δεν μπορούν να λαμβάνονται εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Επίδομα θέρμανσης
Στο μέτωπο των καυσίμων, στην ατζέντα του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνονται επίδομα θέρμανσης σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, αλλά και πλαφόν στις τιμές των καυσίμων ακόμη και σε αυτές των διυλιστηρίων για ορισμένη περίοδο και συγκεκριμένες περιοχές, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο λόγω της έξαρσης των διεθνών τιμών.

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα εκσυγχρονιστούν, ενώ θα επιταχυνθεί η κατασκευή νέων μονάδων με χρήση εξελιγμένων τεχνολογιών


Ξεμπλοκάρονται τα γραφειοκρατικά εμπόδια

ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ οικονομικής ανάπτυξης μπορεί να γίνει για το ΠΑΣΟΚ η πράσινη ενεργειακή βιομηχανία, γι΄ αυτό και προσανατολίζεται στην παροχή ισχυρών κινήτρων (επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, κ.ά.) για την ίδρυση μονάδων παραγωγής εξοπλισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά panels κ.ά.), καθώς και για την έρευνα- ανάπτυξη εγχώριας τεχνολογίας. Επειδή όμως χωρίς ισχυρή αγορά δεν στήνεται ισχυρή βιομηχανία, απαραίτητο είναι το ξεμπλοκάρισμα των γραφειοκρατικώναδειοδοτικών εμποδίων για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Γι΄ αυτό και στόχος είναι η αδειοδότηση επενδύσεων σε ΑΠΕ με μικρό χρονικό διάστημα (one stop shop), με παράλληλη μείωση του αριθμού των γνωμοδοτούντων φορέων.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πλέον δεν νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα να κάνει πράγματα για την Ελλάδα, πόσο μάλλον σε θέματα που αφορούν αξιοποίηση διάφορων πόρων, όπως είναι τα φωτοβολταικά συστήματα . Κι αυτό γιατί ποιο πολύ δείχνει να ενδιαφέρεται για την εξαθλίωση του λαού, παρά για την πρόοδο μας.

Ανώνυμος είπε...

Πλεόν δεν νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για την Ελλάδα. Πόσο μάλλον πράγματα κερδοφόρα για τη χώρα, όπως είναι η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας μέσα από τα φωτοβολταικά συστήματα .