Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Πασοκομαχίες σε καράβι υπό βύθιση











Το πάλαι ποτέ κραταίο συγκρότημα Λαμπράκη δεν μπορεί να περιμένει και βιάζεται να ανοίξει το θέμα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Αφού σώσαμε την χώρα με τον Παπαδήμο , ο συμπαθής είναι η αλήθεια Μιχάλης Χρυσοχοίδης άνοιξε λένε τον χορό. Εδώ ο κόσμος καίγεται η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ μας μάρανε.Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε πει το 2004 ότι τρείς θητείες αρκούν , δηλαδή περίπου 12 χρόνια για να είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Θα ξαναθέσει υποψηφιότητα. Δεν το γνωρίζω. Από τα ονόματα που αναφέρει το ρεπορτάζ του Βήματος εάν ο Παπανδρέου αποφασίσει να αποχωρήσει μας είναι καποιοι συμπαθείς όπως η Λούκα Κατσέλη. Εάν και γυναίκα ως Υπουργός Εργασίας διαπραγματευτηκε με την Τρόικα και όρθωσε ανάστημα το 2010 τότε που οι Τρεμοπρεντετέρηδες ούρλιάζαν ότι βάζει σε κίνδυνο την συμφωνία δανεισμού και ζητούσαν κεφάλια δημοσίως. Υπερασπίστηκε όσο μπορούσε το κομβικό δικαίωμα του εκάστοτε Υπουργου εργασίας να επεκτείνει τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και σε επιχειρίσεις με λιγότερους απο 20 εργαζομένους που αποτελούν την πλειοψηφία στην χώρας μας προστατευόντας τις ελάχιστες αμοιβές. Βέβαια το άρθρο 37 πέρασε πλέον αλλά και ως απλή βουλευτής το καταψήφισε. Έδειξε συνέπεια δηλαδή. Ξαναλέμε όμως προέχει η 6 και κυρίως η έβδομη δόση, περίπου 80 δισ. για την χώρα. Ολά τα άλλα είναι άκαιρα προς το παρόν.

Γράφει το Βήμα






Σενάρια διαδοχής στο ΠαΣοΚ
Ο Χρυσοχοίδης ξεκίνησε την κούρσα της διαδοχής, η Λούκα Κατσέλη αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο και οι Βενιζέλος, Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Παπουστής οι υπόλοιποι πιθανοί υποψήφιοι



Αθήνα
Παρά την πρόθεση του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου να μπει φρένο στις συζητήσεις για τη διαδοχή στην ηγεσία του κόμματος, ο κ. Μιχ. Χρυσοχοίδης ξεκίνησε και επισήμως την κούρσα της διαδοχής. «Είμαι πολιτικός, στέλεχος της παράταξής μας, του κόμματός μας που έχω μακρά θητεία. Νομίζω ότι είμαι χρήσιμος και για την πολιτική και για τον τόπο μέχρι σήμερα, δικαιούμαι κάποια στιγμή να θέσω κι εγώ με τη σειρά μου την υποψηφιότητά μου, αν τυχόν τεθούν διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ», δήλωσε στον Real FM.

O υπουργός Ανάπτυξης έθεσε κάποιες προϋποθέσεις, υπό τις οποίες θα προχωρήσει στην υποψηφιότητα του: Να υπάρχουν συμφωνημένες διαδικασίες, που θα εφαρμόσουν με σεβασμό όλοι οι υποψήφιοι και στις οποίες θα συμμετάσχει και ο λαός. Επιπλέον επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει και μια νέα πολιτική πρόταση με έντονα κοινωνική διάσταση από το ΠαΣοΚ, το οποίο όπως λέει πρέπει να αλλάξει ριζικά .

Αλλά και η κυρία Λούκα Κατσέλη δεν απέκλεισε το απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εκφράζοντας κυρίως το κοινωνικό κομμάτι του κόμματος.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους και οι υπόλοιποι πιθανοί υποψήφιοι: οι κ.κ. Ευ. Βενιζέλος, Α. Λοβέρδος, ενδεχομένως η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, και πιθανόν ο κ. Χρ. Παπουστής, ο οποίος επισήμως δηλώνει ότι δεν θέλει να αναμιχθεί στη σχετική συζήτηση.

Οι υπόλοιποι πιθανοί υποψήφιοι δεν ανοίγουν ακόμα τα χαρτιά τους, καθώς ο κ. Γ. Παπανδρέου άνοιξε μεν τη συζήτηση για τη διαδοχή αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα ούτε αν θα φύγει ούτε πότε σκέφτεται να να το πράξει αυτό ούτε με ποιά διαδικασία. Στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ συνεχίζει τις συναντήσεις του με κορυφαία στελέχη του κόμματος, σήμερα είδε τον κ. Θ. Πάγκαλο, και συνεχίζει με τους κ.κ. Χ. Καστανίδη, Απ. Κακλαμάνη και Π. Ευθυμίου.

Η εντύπωση που έχουν αποκομίσει όσα στελέχη έχουν ήδη συζητήσει μαζί του είναι ότι έχει λάβει την απόφαση να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠαΣοΚ, ωστόσο επιθυμεί αυτό να γίνει με συνενταγμένο τρόπο και με τους λιγότερους δυνατούς κραδασμούς για το κόμμα και για την κυβέρνηση. Επιπλέον θέλει να διασφαλίσει ότι ο διάδοχός του θα στηρίξει το έργο που έκανε ο ίδιος και οι κυβερνήσεις του τα δύο προηγούμενα χρόνια και δεν θα πάρει αποστάσεις από αυτό στη δίνη του προεκλογικού αγώνα.

Με τα ποσοστά που λαμβάνει το ΠαΣοΚ στις δημοσκοπήσεις, ο απολογισμός της κυβερνητικής θητείας του θα είναι δύσκολος και ενδεχομένως να οξύνει τα πνεύματα. Πάντως, όλες οι πλευρές στο ΠαΣοΚ προσπαθούν να μην πολώσουν την κατάσταση, ιδίως σε ότι αφορά τον κ. Παπανδρέου, και να επικρατήσει ηρεμία. Είναι ενδειτική η πρόταση της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου να μαζευτούν τα κορυφαία στελέχη και να συμφωνήσουν από κοινού τη διαδικασία της διαδοχής ώστε να μην συγκρούονται για τέτοια θέματα δημοσίως.

Όμως και άλλοι υπουργοί σκέπτονται τέτοιες λύσεις επειδή αντιλαμβάνονται ότι μια επανάληψη των εσωκομματικών εκλογών του 2007 θα ήταν καταστροφική για το ΠαΣοΚ αυτή την ώρα.

Στον άτυπο μεταξύ τους διάλογο υπάρχουν διάφορες προτάσεις και σενάρια. Κατ αρχάς φαίνεται ότι οι περισσότεροι απορρίπτουν τη διαρχία -δηλαδή να παραμείνει ο κ. Παπανδρέου πρόεδρος του ΠαΣοΚ και να εκλεγεί άλλος υποψήφιος πρωθυπουργός. Συμφωνία δεν υπάρχει ούτε για τον τρόπο εκλογή του νέου προέδρου του ΠαΣοΚ. Το καταστατικό προβλέπει εκλογή από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος με κάλπη ή σε έκτακτες συνθήκες από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ.

Η εκλογή με κάλπη προβληματίζει πολλούς καθώς μπορεί να σημειωθούν προβοκάτσιες, η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων δεν είναι εγγυημένη και επιπλέον σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να λάβει κάποιος από τους υποψηφίους το ένα εκατομμύριο ψήφων του κ. Παπανδρέου.
Η πλευρά Βενιζέλου είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα δεχτεί την επανάληψη αυτής της διαδιακασίας. Αντιθέτως, ο κ. Α. Λοβέρδος, φέρεται αντίθετος σε κάθε αλλαγή στο καταστατικό και επιθυμεί την προσφυγή στη βάση του κόμματος.

Η διαδοχή με «δαχτυλίδι» επίσης δεν συναντά πολλούς οπαδούς καθώς ο νέος πρόεδρος θα είναι από την αρχή υπονομευμένος.

Ορισμένοι προτείνουν να προβεί ο κ. Παπανδρέου σε δημόσια δήλωση αποχώρησης, να ανακοινωνθούν επισήμως όλες οι υποψηφιότητες και έπειτα οι υποψήφιοι με τα επιτελεία τους να αποφασίσουν στο πλαίσιο του καταστατικού ποιά είναι η ενδεδειγμένη διαδικασία. Από διάφορες πλευρές επισημαίνεται επίσης ότι ο χρόνος για συνέδριο ή ακόμα χειρότερα για δύο συνέδρια προκειμένου να αλλάξει το καταστατικό είναι εξαιρετικά περιορισμένος.

Πάντως, φαίνεται ότι όλοι συμφωνούν ότι η διαδικασία αυτή θα πρέπει να λήξει πριν από τις εκλογές και ότι το ΠαΣοΚ, το οποίο έπεσε από την κυβέρνηση εφαρμόζοντας μια σκληρή πολιτική λιτότητας έστω και αν ήταν επιβεβλημένη από τις συνθήκες, θα πρέπει να κάνει τον απολογισμό του προτού ζητήσει ξανά την ψήφο των πολιτών.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πανικός επικρατεί στο στρατόπεδο του Αντώνη Σαμαρά. Ο καημένος ο Αντώνης έχει αναθέσει την κυριότερη ιστοσελίδα του www.antinews.gr στη σκληρή γραμμή των υποστηρικτών του, δηλαδή στον εμφανιζόμενο με το ψευδώνυμο Factorx και στον Φαήλο Κρανιδιώτη που μάλλον εμφανίζεται στη σελίδα με κάποιο άλλο ψευδώνυμο.

Ο Factorx ακολουθεί μία πραγματικά ηλίθια τακτική:

α) Σε κάθε δημοσίευμά του, φροντίζει να ακολουθεί από κάτω μια σωρεία επεφημούντων σχολιαστών που επικροτούν ο,τιδήποτε γράφει ο Factorx. Γράφονται όλα τα ευνοϊκά αυτά γι’ αυτόν σχόλια με τέτοια ταχύτητα, που εύλογα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι είναι προκατασκευασμένα και έτοιμα.

β) Οποιοσδήποτε διαφωνεί έστω και κατ’ ελάχιστο με τα γραφόμενα του factorx βλέπει τα ποστς του να εξαφανίζονται, έστω και αν είναι ευνοϊκά για το κόμμα. Προέχει η παράθεση της εικόνας ενός συμπαγούς στρατού υπέρ του Factorx.

γ) Με τις παραπάνω τεχνικές της διαγραφής όσων απομακρύνονται από τη σκληρή ξύλινη γλώσσα του Factorx, εξαφανίζονται όσες προτάσεις θα μπορούσαν να δώσουν μια ιδέα, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ εξουδετερώνει όλες τις τακτικές της ΝΔ και επικρατεί πιο εύκολα στις συνειδήσεις των νεότερων σε ηλικία ψηφοφόρων.

δ) ΝΔ = Factorx. Κατά τον Factorx η ΝΔ δεν πρέπει να έχει μια τύχη διαφορετική από εκείνη του www.antinews.gr και του FactorX.