Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Προβληματισμών συνέχεια για τον πολιτικό προσανατολισμό του ΠΑΣΟΚ

Το πολύ ωραίο σχόλιο του apollo που έγινε εδώ στην sociopolitici δημοσιεύουμε σήμερα με αφορμή τις συζητήσεις που δεσπόζουν αυτή την περίοδο στο ΠΑΣΟΚ αναφορικά με του προς τα που για την Νίκη. Γράφει ο αναγνώστης

Είναι φυσικό με αυτές τις διαφοροποιήσεις των στελεχών του σε σημαντικά πολιτικά θέματα, το ΠΑΣΟΚ να αιμορραγεί και ο Παπανδρέου να απομονώνεται, αυτό διαπιστώνεται καθημερινά. Εκτίμηση μου είναι ότι μόνο θετικές απολαβές θα είχε το ΠΑΣΟΚ. Βέβαια ενδεχόμενη συνεργασία δεν μπορεί να γίνει βεβιασμένα καθώς κρύβει παγίδες και για τα δυο κόμματα. Μεγάλη ευκαιρία για δοκιμή που θα μπορούσε να εξάγει πολύτιμα συμπεράσματα είναι η σύμπλευση με ΣΥΡΙΖΑ στο ασφαλιστικό. Από την άλλη η απορρόφηση του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι προς το παρόν αστεία ή τουλάχιστον πρόχειρη και πρώιμη εκτίμηση. Η περιβόητη στροφή προς τα αριστερά είναι μύθος που δεν υποστηρίζεται από το σύνολο του ΠΑΣΟΚ και εκτιμώ ότι είναι αδύνατον να επιτευχθεί χωρίς συνεκτικό πολιτικό λόγο και ευρεία συναίνεση. Ερωτήματα που πρέπει να λυθούν από το ΠΑΣΟΚ είναι η πολιτική του οριοθέτηση. Όμως που; Η μέχρι τώρα σταδιακή μετατόπιση του ΠΑΣΟΚ στο κέντρο το ξεκόβει σταθερά από την σοσιαλιστική του καταβολή. Ένας από τους σοβαρότερους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται είναι ότι καλύπτει τα αριστερότερα κενά που δημιούργησε η σταδιακή μετατόπιση του ΠΑΣΟΚ προς το κέντρο. Ο Παπανδρέου γνωρίζει ότι η παραμονή στον μεσαίο χώρο δεν προσφέρει τίποτα, ιδιαίτερα τώρα που η δεξιά πολιτική της κυβέρνησης δημιουργεί μεγάλη δυσαρέσκεια. Θα προσπαθήσει για τη στροφή προς τα αριστερά. Η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ευκαιρία και μπορεί να αποδώσει πολλαπλά οφέλη και για τα δυο κόμματα. Μην εκπλαγούμε αν η επόμενη πρόταση έρθει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος ο περιβόητος μεσαίος χώρος, αυτός του κέντρου, δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ. Πως οροθετείται το κέντρο στην σύγχρονη πολιτική της χώρας; Δυστυχώς από την αριστερά και τη δεξιά. Νομίζω ότι για το ΠΑΣΟΚ είναι άγονος και επικίνδυνος τόπος που το εμποδίζει να αποκτήσει πραγματικό πολιτικό στίγμα στην σύγχρονη πολιτική.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Προτείνω οι Ενώσεις Καταναλωτών να κάνουν μια οργανωμένη αποχή από οποιαδήποτε σχέση, υποστήριξη κλπ στο Συνασπισμό, μέχρις ότου ο ωραίος Πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας ευαρεστηθεί να μας διευκρινίσει τις απόψεις του:
- Για την Ευρώπη,
- Για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα κοινωνικά δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν κατοχυρωθεί με κοινοτικές οδηγίες (π.χ. 2000/78/ΕΚ για την απαγόρευση διακρίσεων με βάση την ηλικία, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την υγεία, τις πεποιθήσεις, τη φυλετική καταγωγή) και με σχετικές αποφάσεις υπέρ των πολιτών στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
- Αν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ποτέ καταθέσει ερώτηση, επερώτηση, αναφορά στη Βουλή για παραβίαση δικαιωμάτων του πολίτη που κατοχυρώνονται με κοινοτικές οδηγίες (π.χ. 2000/78/ΕΚ);
- Αν αληθεύει το γεγονός ότι κάποιος υπάλληλος ικέτευε τους βουλευτές του Συνασπισμού για την εφαρμογή της παραπάνω κοινοτικής οδηγίας και την αποφυγή πρόωρης συνταξιοδότησής του στο 60ο έτος της ηλικίας του, το 2ο εξάμηνο του 2006 και ο Συνασπισμός εκώφευσε στην κυριολεξία στο αίτημά του για αναφορά στη Βουλή και άφησε την κυβέρνηση ανενόχλητη να τελέσει αυτό το ανοσιούργημα και να εκκρεμεί η υπόθεση ενώπιον της Δικαιοσύνης; (ευτυχώς βέβαια που υπήρξαν 2 έντιμοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν τέτοιες αναφορές στη Βουλή, έστω και κατόπιν εορτής).
- Μήπως ο κ. Τσίπρας, που έχει χαλυβδωθεί από την εμπειρία του σε μαθητικές καταλήψεις σχολείων, πιστεύει ότι πρέπει να παραιτηθούμε από όποιο κοινοτικό δικαίωμα έχουμε αποκτήσει και να καταφεύγουμε μόνο σε καταλήψεις σχολείων, απεργίας πείνας, καταλήψεις εργοστασίων κλπ, και όχι σε θεμελιωμένα δικαιώματα και δικαστικά προηγούμενα του ευρωπαϊκού διαστηρίου.
- Κάντε τον κ. Τσίπρα να μιλήσει. Κάντε αποχή, και ίσως αποκαλύψει ενδιαφέρονται στοιχεία για τις απόψεις του ως προς τα κεκτημένα κοινωνικά δικαιώματα της ευρωπαϊκής ένωσης. Αλλοιώς θα βλέπουν το πρόσωπό του και θα λένε “Να ένας άξιος πολιτικός!” Δεν εξετάζουμε τίποτα άλλο!