Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

Ο Έλληνας Μπερλουσκόνι και το νέο πολίτευμα της επιχειρηματικής μοναρχίας


Με αφορμή και την αγωγή Βγενόπουλου εναντίον Παπανδρέου άρχισαν οι παραλληλισμοί.

" Ο κ. Βγενόπουλος αλλά και οποιοσδήποτε άλλος Ελληνας επιχειρηματίας επιθυμεί να ασχοληθεί με την πολιτική δεν έχει παρά να μιμηθεί τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δηλαδή να κατέβει και να ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού αντί να καταφεύγει σε αγωγές κατά των πολιτικών αρχηγών. Είναι πολύ πιο καθαρό και πολύ πιο έντιμο"

Τάδε έφη ο δημαρχός Αθηνών Νικήτας Κακλαμάνης σε μία δήλωση που αναμφισβήτητα τον τιμά.

Πάντως ο παραλληλισμός Βγενόπουλου με Μπερλουσκόνι ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός στον ημερήσιο τύπο και την μπλογκόσφαιρα. Πόσοι από εμάς αλήθεια δεν αναρωτηθήκαμε πώς γίνεται ενάς λαός με τόση ιστορία και κουλτουρά όπως οι Ιταλοί να έχουν για Πρωθυπουργό έναν άνθρωπο που στερείται στοιχειώδους σοβαρότητας και πολιτικής παιδείας σε μια σειρά από θέματα και παρεμβάσεις. Το μοντέλο ενός ισχυρού ανδρός , σε μια μορφής σύγχρονής μοναρχίας , γεμίζει με αυτοπεποίθηση τα πλατιά λαικά στρώματα σε μια περίοδο που οι κοινωνικές αντιθέσεις οξύνονται. Μήπως τέλος είναι πιο πραγματιστική στάση να μας κυβερνούνε οι επιχειρηματίες στο προσκήνιο σου λένε οι Ιταλοί παρά στο παρασκήνιο μέσα απο μαριονέτες πολιτικούς όπως στην Ελλάδα ? Δηλαδή πόσο διαφέρει ο συγκεντρωτισμός στα ΜΜΕ και την οικονομία στην Ελλάδα σε σχέση με την Ιταλία? Eκεί επανέρχεται το πίο κρίσιμο θέμα της Αυτονομίας της Πολιτικής. Οσό συγκεντρώνεται στα χέρια των ολιγών η πάσης μορφής εξουσία τόσο πιο δύσκολό το εγχείρημα. Πόσο πολιτικά ώριμο είναι όμως ένα εκλογικό σώμα υπο τις παρούσες συνθήκες οικονομικής στενότητας να αποφασίσει και με αυτό το κριτήριο?

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εκλεκτοί και αγαπημένοι μου φίλοι

Όπως πάντα σημαντικά νέα και διαπιστώσεις



“Η Δημοκρατία, οι αγωγές και το colpo grosso”
““


Για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά της χώρας, ένας επιχειρηματίας που εμπλέκεται στη μεγαλύτερη εκποίηση δημόσιας περιουσίας, επιχειρεί να ξιφουλκήσει εναντίον πολιτειακού παράγοντα, εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μία προσπάθεια συγκάλυψης του μεγαλύτερου colpo grosso.
Η αγωγή εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου, είναι η κορυφή του παγόβουνου στο νοσηρό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει οι συντηρητικές επιλογές της κυβέρνησης Καραμανλή.
Κάποιοι επιχειρούν να εκφοβίσουν τους πολιτικούς, να αναδιατάξουν τις σχέσεις πολιτικής και οικονομίας και να θέσουν σε ομηρία το πολιτικό σύστημα.
Το θέμα δεν είναι προσωπικό, και δεν αφορά, απλώς, τον Γιώργο Παπανδρέου.
Αφορά την λειτουργία του πολιτικού συστήματος και το δημοκρατικό έλλειμμα που διευρύνεται και το χαρακτηρίζει.
Αφορά την αυτονομία της Πολιτικής και των πολιτικών απέναντι σε εξωθεσμικά κέντρα και οικονομικά συμφέροντα.
Αφορά, εντέλει, την Δημοκρατία.
Πέραν πάσης αμφιβολίας μάλιστα, υπογραμμίζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις ευθύνες όλων ανεξαιρέτως των παραγόντων της δημόσιας ζωής, πολύ περισσότερο, εκείνων που διαμορφώνουν ή καθορίζουν τις εξελίξεις, πολιτικές δυνάμεις, κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, Τύπο.
Γιατί όσο η λειτουργία του πολιτικού συστήματος εξαντλείται στα όρια της διαχείρισης και της διευθέτησης συμφερόντων, η πολιτική θα απαξιώνεται και οι πολίτες θα εθίζονται σε αντιδημοκρατικές αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές.
Και η κυβέρνηση που επέτρεψε με την πολιτική της, πολιτική χειραγώγησης και εκφυλισμού των δημοκρατικών θεσμών, αγωγές που στρέφονται κατά της Δημοκρατίας, τηρεί στάση μακρόθεν σχολιαστή.
Είναι η στάση της συνενοχής.
Συνενοχή για την εκποίηση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης, με υπερτίμημα που πληρώνει ο Ελληνικός Λαός σε πολυπλόκαμα συμφέροντα.
Συνενοχή γιατί το colpo grosso, εκποίησης του ΟΤΕ, πολιτικά και επικοινωνιακά, οργανώθηκε από κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες.
Πολιτική συνενοχή, γιατί από την ψευδεπίγραφη πολιτική της σύγκρουσης με τα διαπλεκόμενα, οδηγηθήκαμε στην πολιτική του άγεσθαι και φέρεσθαι από αδιαφανή συμφέροντα.
Καμιά μεθόδευση δεν πρόκειται να σταματήσει το ΠΑΣΟΚ να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του Ελληνικού Λαού και να προασπίζεται την αυτονομία της πολιτικής.
Και να γνωρίζουν οι ένοχοι και οι πολιτικοί ότι, όσοι είναι να λογοδοτήσουν, θα λογοδοτήσουν, και μάλιστα, πολύ σύντομα.

Πάντα με εκτίμηση

babis

Ανώνυμος είπε...

Επειδη οι Ιταλοι ειναι μαλακες δεν σημαινει οτι ντε και καλα πρεπει να τους μιαξουμε!

Ανώνυμος είπε...

Επειδη οι Ιταλοι ειναι μαλακες δεν σημαινει οτι ντε και καλα πρεπει να τους μoιαξουμε!